Ez a mézestészta díszekhez van optimalizálva, de szódabikarbónával és puhítva evésre is alkalmas. A tészta nyersen is eláll a hűtőben, akár egy hónapig.
Hozzávalók:
300 g finomliszt
1 egész tojás + 1 tojás sárgája
100 g porcukor
1 kk fahéj és szegfűszeg
150 g méz
1 kávéskanál kakaó
50 g vaj
(a szódabikarbóna kimarad, hogy ne púposodjon)
Elkészítés:
A lisztet, porcukrot, a fűszereket, kakaót összekeverem. A mézet mikróban kissé felmelegítem, majd hozzáadom a lisztes keveréket, keverek rajta. Beleteszem a tojást, a tojássárgáját és az olvasztott vajat. Késsel összekeverem, vagdalom, a végén kézzel összegyúrom. A tészta ragadós lesz. Egy napig pihentetem a hűtőben. (De akár egy hétig is maradhat.)
Pihentetés után előveszem és átgyúrom. Most derül ki, kell-e még hozzá liszt. Ha túl puha, egy.két kanállal gyúrok még hozzá. Ezután alul-felül lisztezve 2 mm vastagra nyújtom, és a gyerekeim kiszaggatják. A hulladékot újra összegyúrom, kiszaggatom, egész addig, míg el nem fogy.
Vékonyan kiolajozott tepsire sorakoztatom őket, és 170-180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt megsütöm.
Egyenes felületre szedem lapáttal, hagyom kihűlni.
Íróka:
1 tojásfehérjét beleütök egy bögrébe. A habverőbe csak az egyik kart teszem be. Felverem, mikor már habos, hozzácsepegtetek pár csepp ecetet vagy citromot, s ezzel nagyon kemény habot készítek. Ezután fokozatosan belekeverek 120 g szitált porcukrot, legvégül egy-két teáskanál rizslisztet is.
Az írókát egy nylonzacskó sarkába kanalazom (a felét), szorosan összetekerem, majd egy éles ollóval nagyon pici lyukat vágok a sarkán. Éppcsak levágom, szinte nem is látszik lyuk.
Ezzel különböző mintákat rajzolok a mézesekre, hagyom az asztalon megszáradni. Ezután dobozban tárolom.
Az írókázott mézes puhítva nem jó, mert a díszítés lepotyog róla.
Ezeket a mézeseket a kisfiam írókázta, s ahhoz képest, hogy a zacskós írókázás nem is olyan egyszerű dolog, és most csinálta először, nagyon szépek lettek. Fel fogjuk tenni a fára őket. Jól szórakoztunk mézeskészítés közben.
Már ne is haragudj, de amit a kisfiad csinált, sokkal szebb, mint a tiéd! :D
VálaszTörlés(persze a tiéd is csudaszép!) :)
Gyönyörüek! :)
VálaszTörlésNem haragszom. Nekem is nagyon tetszenek :D
VálaszTörlésNagyon szépek lettek, ügyesek vagytok ! :)
VálaszTörlésGyönyörűek, mindkét művész tehetséges.:)
VálaszTörlésNagyon szépek!Büszke lehetsz!:-))
VálaszTörlésNem is tudtam,hogy miért potyog le a fehérje.
Már megint tanultam:-))
Gyönyörűek! :)) Én puha mézest irokázok, soha nem jön le róla!
VálaszTörlésElőbb puhítod és utána díszíted?
VálaszTörlésNah, ez a gyerek már most ügyesebb, mint én... Én a pont,pont vesszőcskénél elakadnék...:)))
VálaszTörlésNagyon szépek lettek!
VálaszTörlésÉn is puha mézest írókázok, (már sütés és kihűlés után rögtön puha) és nem szokott lejönni.
Lenne egy kérdésem, a hozzávalóknál kimaradt a vaj? Mert a készítésnél írod az olvasztott vajat...
Á köszi Moha, tényleg kimaradt, Már javítom is.
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésCsodaszépek a mézesek!
Azt szeretném kérdezni, hogy ehhez a mennyiséghez ha puhát szeretnék mennyi szódabikarbónát kell adni?
Köszi előre is!
2,5 g szódabikarbóna.
VálaszTörlésA mézest puhítani kell almával, ha olyan vajpuhát akarsz mint pl. a mézes zserbónál.
Szia!
VálaszTörlésKöszi a választ. Igazából mi szeretjük a kemény mézest. Erről a puhítási módszerről most hallok először, de ki fogom próbálni :)
Minden jót,
Marianna
A fiadé is nagyon szép, de azért a dieid szebbek!
VálaszTörlésGratula!