2010. november 25., csütörtök

Székelykáposzta

10 megjegyzés


A székelykáposzta vagy székelygulyás a magyar konyha sajátos étele. Nevével ellentétben nem székely eredetű, állítólag a hagyományos erdélyi konyha nem ismeri. Így szól a legenda, amely az étel nevéhez fűződik:

"Az étel receptje Székely József vármegyei főlevéltáros (1825-1895) nevéhez fűződik, aki Petőfi Sándor kortársa és barátja volt. 1846-ban mindketten a Gránátos utcai Komló-kertben ebédeltek, de mire beértek, már kifogyóban voltak az ételek. A kocsmáros Székely kívánságára a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel. Petőfi legközelebb ugyanezt rendelte, és „Székely-káposzta” néven hivatkozott az ételre."
Magyar Elek. Az Ínyesmester nagy szakácskönyve. Budapest: Gondolat, p. 129. ISBN 963-282-498-9 (1991)

Ennek ellenére, tartok tőle, hogy ez csak egy tetszetős történet. Ide másolom azt a kommentet, amit egyszer egy erdélyi blogbarátnőm írt a zalai paradicsomos káposzta receptemhez:
"Hasonlít a mi székelygulyásunkhoz, de tudtommal abba nem jár paradicsom és nem ennyire leveses sem."
Szóval Erdélyben is ismerik a székelygulyást, ami persze nem jelenti azt, hogy kötődne a székelyekhez, bár ki tudja.
Én inkább afelé hajlok - de hangsúlyozom, mindez csak a saját okoskodásom, - hogy főzték ezt az ételt már korábban is, csak elképzelhető, hogy Székely különösen szerette, és így tényleg az ő nevéhez kötötték.

Hozzávalók:
1/2 kg savanyú káposzta
1/2 kg sertéscomb vagy lapocka
100 g füstölt szalonna
100 g füstölt kolbász
1 evőkanál pirospaprika
1 nagy fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál liszt
csipet őrölt bors
csipet őrölt kömény

darált chili vagy cseresznyepaprika
tejföl

Elkészítés:
A húst 2x2 cm-es kockákra vágom, a hagymát felaprítom. A szalonnát felkockázom és kiolvasztom a zsírját. Ráteszem az apróra vágott hagymát és fokhagymát, megdinsztelem. Ráteszem a pirospaprikát, elkeverem, és azonnal felöntöm 1 dl vízzel. Hozzáadom a húst, sózom, borsozom, köménnyel ízesítem, és lefedve főzöm. A savanyú káposztát jól kinyomkodom a levétől, késsel pár helyen elvagdosom, hogy ne legyenek hosszú szálak, és egy másik lábosban pár dl vízzel elkezdem főzni. A húst és a káposztát 3/4 óráig így főzöm külön. Ha kell, a vizet pótolom. Ha letelt az idő, akkor a káposztához öntöm a pörköltet, belekarikázom a kolbászt, és együtt főzöm még fél órát. Ekkor a lisztet kevés vízzel elkeverem, a káposztára öntöm, 5 percig rotyogtatom. Tálaláskor tejfölt és darált erős paprikát adok mellé. Friss kenyér, bagett, kelt kifli stb. dukál mellé.

Megjegyzések

10 megjegyzés ehhez: "Székelykáposzta"

Maryenne írta... [Válasz erre...]
2010. november 25. 14:02

Érdekes a története egy biztos nagyon finom egy tál étel!
Gusztán készítetted el!:)

Bianka írta... [Válasz erre...]
2010. november 25. 14:51

Imádom

Mrsmamó írta... [Válasz erre...]
2010. november 25. 17:22

Nagyon sokszor főzöm, szereti a család. Egy ideje főzök bele sertés körmöt, vagy csülökdarabot is, fő, hogy bőrös legyen. (Ezt a pörköltekkel is teszem, olyan jól besűríti a szaftját). Határozottan markánsabb íze van, füstölt kolbászt nem, legfeljebb kis sonka, vagy tarjadarabot rakok bele. (Van aki kevés rizst is szór rá, én nem szoktam, de nem rossz.)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. november 25. 18:21

Hm, köröm, csülök! Igen.

Edó írta... [Válasz erre...]
2010. november 25. 22:31

A hagyományos erdélyi konyha is jól ismeri,nagyon gyakran készítjük Erdélyben!

4Gyerek írta... [Válasz erre...]
2010. november 26. 17:27

Való igaz Erdélyben ismerjük, főzzük.
Ellenben a történetnek kell valami alapja legyen, hisz a köreinkben nagyon ismert Gergely Éva is ezt meséli el a szakácskönyvében.

Raindrop írta... [Válasz erre...]
2010. november 27. 19:08

A gyengém...
Csodaszép, és örömmel olvastam a hozzáfűznivalót. :)
Sok tejföllel szeretem, pótolhatatlan ételünk!

xenasi írta... [Válasz erre...]
2010. november 29. 10:59

Szombaton megfőztem a páromnak. :)) Szerintem nem utoljára. Nagyon finom lett.
Ismeretlenül is gratulálok az oldaladhoz. Eddig csak nézegettem és ez volt az első recept amit kipróbáltam tőled. Valószínűleg nem az utolsó. :))
Edit

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. november 29. 11:09

@xenasi
Örülök, hogy ízlett. Szeretettel látlak az olvasók között.

Eisenstock Ildikó írta... [Válasz erre...]
2010. december 1. 15:02

Biztosan pompás, és mindenképpen szemrevaló. Nálunk pulykacombból készül, és a káposztát egyenesen a pörköltalapra dobom, majd együtt párolom puhára. Így 1 lábossal kevesebbet használok! A habarást elhagyom (tudom, hogy így nem teljesen autentikus...), de a tejföllel való locsolás és a friss kenyér kötelező!

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com