Almáspite kukoricalisztből


A kisfiam egyik barátja egyszer-egyszer eljön hozzánk, és itt is alszik. A kisfiú sajnos gluténérzékeny, ezért ilyenkor mindig jól meg kell terveznem, mit adok enni. Mindig úgy főzök, hogy mindannyian azt esszük, ami neki sem okozhat bajt. Legutóbb azonban a sütitervem felborult, mert kiderült, hogy most már laktózérzékeny is. Így tejet, tejfölt és vajat sem használhattam a liszt mellett. Bevásárolni már nem tudtam, abból kellett gazdálkodni, ami itthon volt. Kukoricaliszt, rizsliszt mindig van itthon, volt tojás, margarin és alma. Így született ez a kis pite desszertként az ebéd mellé. Laposabb lesz, mint a hagyományos és törékenyebb is, de épp olyan finom. A színe pedig gyönyörű! A kukoricaliszt szárazságát remekül ellensúlyozza az almatöltelék. Mindenkinek ízlett.


Hozzávalók:  24 cm-es tortaforma
A tésztához:
150 g margarin
250 g kukoricaliszt
1/2 tasak sütőpor
csipet só
1 tojás
75 g cukor

Töltelékhez:
2 evőkanál cukor
3/4 kg alma (hámozatlanul ennyi)
2 evőkanál darált dió, mandula
fahéj,

Elkészítés:
A lisztbe keverem a sütőport, csipet sót, elmorzsolom benne a margarint, hozzáadom a cukrot. Ezután a tojással összegyúrom. Morzsalékos és nehezen áll össze. Ha kell, 1-2 teáskanál vízzel segítem, hogy összeálljon. Két részre veszem. Az asztalra vastagabb fajta folpack fóliát terítek, meglisztezem és ezen nyújtom ki a tésztalapokat. Egészen pontosan nyújtom ki, ha kell, késsel levágom a kilógó széleket és a hiányzó helyekre tapasztom.

A formát nem kell kikenni. Begyújtom a sütőt. A tésztát a forma aljára teszem.
Kinyújtom a másik lapot is, ami majd a tetejére megy, méretre szabom.
Miközben én a tésztanyújtással foglalkozom, addig a férjem megpucolja az almát :))). Ha nincs segítségünk, akkor most pucoljuk meg az almát, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
Nem szoktam kinyomkodni a levét, hanem azonnal hozzáfogok a töltéshez.

A tésztát először meghintem 1 evőkanál darált dióval. Erre rétegezem az alma felét. Meghintem fahéjjal, rászórok 1 evőkanál cukrot. Ezután jön az alma másik fele, szórok rá 1 evőkanál cukrot, és végül meghintem 1 evőkanál darált dióval. Erre borítom a másik tésztalapot. A tetejére nehéz a tésztát rátenni, mert törékeny a kukoricaliszt miatt. Ennél a résznél az ember kicsit megbánja, hogy hozzáfogott ehhez a pitéhez :D. Óvatosan nyújtófára tekerem és rágörgetem az almára. Ha szakad, akkor utólag foltozom.
Ekkor kézzel lelapogatom, kicsit tömörítem, villával megszúrkálom a tetejét, hogy a gőz távozhasson a töltelékből és a sütőbe tolom.
Kb 30 perc alatt sül meg.
Ha kész, kiveszem, kicsit hűlni hagyom, de még langyosan szeletelem egy recés késsel.
Valójában sokkal gyorsabban megvan, mint a leírásból kitűnik.
Ha az alma savanykás, akkor tegyünk hozzá szóráskor még egy evőkanál cukrot.

12 megjegyzés:

  1. No, akkor már csak egy zacskó hántolt őrölt mandulát kell még otthon tartanod (pl. a hűtőben) pluszban, és ha jön a kissrác, ki is tudod próbálni valamelyik süti receptemet :)

    VálaszTörlés
  2. Ne haragudj hogy írok!
    A dejó nem gluténmentes! Vigyázz rá!
    A süti csodás...természetesen viszem a receptet!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon klassz! (Épp ma meredt rám a spájzban a kukoricalisztes zacsi... :) )

    VálaszTörlés
  4. @Andi
    Igazad van, javítottam. A tölteléket a normál pitéből másoltam át, és benne maradt. Köszi :D

    VálaszTörlés
  5. 300-ik követőd lettem!:)
    Kapok érte cserébe egy szeletet ebből?:P

    VálaszTörlés
  6. @Anyatigris
    Köszönöm, hogy 300. vagy, nagyon örülök neki! Máris vágok egy szeletet.

    VálaszTörlés
  7. Fincsi lehet! Nagyon szép, pedig a kukoricaliszttel, nem könnyű "elbánni". Szuper!

    VálaszTörlés
  8. ha a bolti darált dióban van, akkor igaz, de egyébként a dióban nincsen glutén!!! egyébként egy tipp a teteje felrakásához: alufólián kinyújtott tésztát könnyedén rá lehet fordítani az aljára, majd az alufóliát csak le kell húzni, és kész:)

    VálaszTörlés
  9. ha nagyon morzsolódik, akkor próbáld meg a felső réteget eleve morzsoltan rátenni. Sokan a a lisztből készült tészták esetén a második réteget lefagyasztják, hogy reszelhető legyen és ráreszelik az almára. Nagyon finom lesz így,igaz nem az íze változik, hanem az állaga...

    VálaszTörlés

@templatesyard