Hozzávalók: 24 cm-es tortaforma
A tésztához:
150 g margarin
250 g kukoricaliszt
1/2 tasak sütőpor
csipet só
1 tojás
75 g cukor
Töltelékhez:
2 evőkanál cukor
3/4 kg alma (hámozatlanul ennyi)
2 evőkanál darált dió, mandula
fahéj,
Elkészítés:
A lisztbe keverem a sütőport, csipet sót, elmorzsolom benne a margarint, hozzáadom a cukrot. Ezután a tojással összegyúrom. Morzsalékos és nehezen áll össze. Ha kell, 1-2 teáskanál vízzel segítem, hogy összeálljon. Két részre veszem. Az asztalra vastagabb fajta folpack fóliát terítek, meglisztezem és ezen nyújtom ki a tésztalapokat. Egészen pontosan nyújtom ki, ha kell, késsel levágom a kilógó széleket és a hiányzó helyekre tapasztom.
A formát nem kell kikenni. Begyújtom a sütőt. A tésztát a forma aljára teszem.
Kinyújtom a másik lapot is, ami majd a tetejére megy, méretre szabom.
Miközben én a tésztanyújtással foglalkozom, addig a férjem megpucolja az almát :))). Ha nincs segítségünk, akkor most pucoljuk meg az almát, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
Nem szoktam kinyomkodni a levét, hanem azonnal hozzáfogok a töltéshez.
A tésztát először meghintem 1 evőkanál darált dióval. Erre rétegezem az alma felét. Meghintem fahéjjal, rászórok 1 evőkanál cukrot. Ezután jön az alma másik fele, szórok rá 1 evőkanál cukrot, és végül meghintem 1 evőkanál darált dióval. Erre borítom a másik tésztalapot. A tetejére nehéz a tésztát rátenni, mert törékeny a kukoricaliszt miatt. Ennél a résznél az ember kicsit megbánja, hogy hozzáfogott ehhez a pitéhez :D. Óvatosan nyújtófára tekerem és rágörgetem az almára. Ha szakad, akkor utólag foltozom.
Ekkor kézzel lelapogatom, kicsit tömörítem, villával megszúrkálom a tetejét, hogy a gőz távozhasson a töltelékből és a sütőbe tolom.
Kb 30 perc alatt sül meg.
Ha kész, kiveszem, kicsit hűlni hagyom, de még langyosan szeletelem egy recés késsel.
Valójában sokkal gyorsabban megvan, mint a leírásból kitűnik.
Ha az alma savanykás, akkor tegyünk hozzá szóráskor még egy evőkanál cukrot.
No, akkor már csak egy zacskó hántolt őrölt mandulát kell még otthon tartanod (pl. a hűtőben) pluszban, és ha jön a kissrác, ki is tudod próbálni valamelyik süti receptemet :)
VálaszTörlés@Alexandra
VálaszTörlésJó ötlet, köszi :)
ez de klassz! :)
VálaszTörlésNe haragudj hogy írok!
VálaszTörlésA dejó nem gluténmentes! Vigyázz rá!
A süti csodás...természetesen viszem a receptet!
Nagyon klassz! (Épp ma meredt rám a spájzban a kukoricalisztes zacsi... :) )
VálaszTörlés@Andi
VálaszTörlésIgazad van, javítottam. A tölteléket a normál pitéből másoltam át, és benne maradt. Köszi :D
300-ik követőd lettem!:)
VálaszTörlésKapok érte cserébe egy szeletet ebből?:P
@Anyatigris
VálaszTörlésKöszönöm, hogy 300. vagy, nagyon örülök neki! Máris vágok egy szeletet.
Csúcs
VálaszTörlésFincsi lehet! Nagyon szép, pedig a kukoricaliszttel, nem könnyű "elbánni". Szuper!
VálaszTörlésha a bolti darált dióban van, akkor igaz, de egyébként a dióban nincsen glutén!!! egyébként egy tipp a teteje felrakásához: alufólián kinyújtott tésztát könnyedén rá lehet fordítani az aljára, majd az alufóliát csak le kell húzni, és kész:)
VálaszTörlésha nagyon morzsolódik, akkor próbáld meg a felső réteget eleve morzsoltan rátenni. Sokan a a lisztből készült tészták esetén a második réteget lefagyasztják, hogy reszelhető legyen és ráreszelik az almára. Nagyon finom lesz így,igaz nem az íze változik, hanem az állaga...
VálaszTörlésratordeled a maradek tesztat a tetejere es ranyomkodod , nem kell kinlodni a nyujtassal !!
VálaszTörlés