2009. november 4., szerda

Paradicsomos káposzta zalai módra

18 megjegyzés

Ez az étel nagyon jellemző erre a vidékre, a babos káposztával és a savanyú répával együtt. Ezek mind hasonlóak. Amíg ide nem kerültem, a paradicsomos káposzta számomra édeskáposztából készült főzeléket jelentett. Én magam nem is kedveltem. Itt találkoztam a savanyú káposztából készült változattal, amely húsos egytálétel, és elmaradhatatlan kísérője a sós stangli. Olyan gyakori a menzákon, hogy a gyerekek sűrűn találkoznak vele, és így hamar megszokják. Ezt az ételt szeretni kell, mese nincs. Az én legkisebb fiam 9 éve épp akkor született, amikor ide költöztünk, így az "anyatejjel" szívta magába a paradicsomos káposzta szeretetét (a sóskához hasonlóan, mert az is egy sűrűn készített étel errefelé, amit mindenki szeret). Az egyik kedvenc étele egyébként, s ha eltelik egy hónap, hogy nem főzök, már kezdi követelni. Amennyire egyszerű a káposzta főzése, annyira "macerás", hogy muszáj valami keltet mellé sütni, vagyis rá kell azért készülni. Előnye viszont, hogy előző nap is megfőzhető, így, ha valamerre menni akarok, vagy kirándulunk, akkor jó szolgálatot tesz.

Zalai paradicsomos káposzta




Hozzávalók:
1/2 kg savanyú káposzta
1/2 kg sertéshús (akár füstölt is lehet) - comb, lapocka vagy oldalas
1 babérlevél
1 fej vöröshagyma
120 g sűrített paradicsom

bors
1 evőkanál pirospaprika
1 csapott evőkanál liszt
2 evőkanál zsír vagy olaj

Elkészítés:
A húst felkockázom, mint a pörkölthözvalót. A hagymát nagyon apróra vágom, és az olajon megdinsztelem. Beleteszem a húst, kissé átforgatom, majd egy pohárka vizet öntök rá. Megsózom és kb. félóráig főzöm. Addig a káposztát vízzel átmosom, hogy ne legyen nagyon savanyú. Ha letelt a félóra, a húshoz adom a lisztet és a pirospaprikát, csomómentesen elkeverem, és 2-3 dl vizet öntök rá. Egy babérlevelet és pár szem szemes borsot teszek bele, hozzáadom a káposztát, és lassú tűzön addig főzöm, amíg a hús teljesen megpuhul. Mielőtt kész, a sűrített paradicsomot is hozzáadom, és kb. 10 percig forralom együtt. Legvégül egy kávéskanál cukrot is adok hozzá, ha szükséges, sózom még.

Megjegyzések

18 megjegyzés ehhez: "Paradicsomos káposzta zalai módra"

sedith írta... [Válasz erre...]
2009. november 4. 10:54

Ez nagyon jól hangzik!:) Kicsit más a sorrendje, mint ahogyan én elképzeltem volna!
Csak azt furcsállom, hogy a hús fővési ideje a mérvadó és sokkal később tezsed bele a savanyúkáposztát, holott nekem három óránál kevesebb idő alatt azt sosem sikerült puhára főzni! Van valami titka ennek is? Hasonlít a mi székelygulyásunkhoz, de tudtommal abba nem jár paradicsom és nem ennyire leveses sem. :)

szepyke írta... [Válasz erre...]
2009. november 4. 11:17

Minden olyan ételt szeretek, amibe savanyú káposzta kell! Ez is nagyon jól hangzik. Még soha nem hallottam erről sem!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2009. november 4. 11:22

De mikor megy bele a paradicsom?

Raindrop írta... [Válasz erre...]
2009. november 4. 12:14

Ez az egyik olyan étel, amit bármikor megtudnék enni. Egyszerűen imádom! Kifogom próbálni ezt a receptet, mert én mindig hús nélkül készítem, illetve Anyukám is úgy szokta. Nagyon kiváncsi vagyok! :)

Andi/cuki írta... [Válasz erre...]
2009. november 4. 13:30

Igen-igen nagyon fonom. Jól néz ki a Tiéd is! Babot nem raktál még bele? Én a paradicsompürét a vége felé szoktam,tudom nem engem kérdeztek:-))

Andi/cuki írta... [Válasz erre...]
2009. november 4. 13:30

Bocsánat,:finom.:-))

sedith írta... [Válasz erre...]
2009. november 4. 14:03

Légyszíves nézz majd át a BloggerBlogger-be, kérdeztem valamit a tartalom- és sablonmentős bejegyzésnél.
Köszi előre is.
Majd még jövök gyötörni téged ilyen kérdésekkel!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. november 4. 15:53

Bocsi, a paradicsom kimaradt, javítom.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. november 4. 16:00

Sedith, 3 órát? Soknak találom. Én ezt az ételt mindig így főzöm. Egyszer valaki azt mondta nekem, hogy egyszerre teszi fel a húst és a káposztát főni, és én ki is próbáltam, de olyan szétmállós lett a káposzta, mire a husi megpuhult, úgyhogy többet sose. Ez nagyon vékonyra gyalult egyébként.

duende írta... [Válasz erre...]
2009. november 4. 21:15

Így még én sem készítettem, pedig én is zalai vagyok. Ki kell próbálnom! :)

vero írta... [Válasz erre...]
2009. december 19. 17:00

mi teljesen másképp csináljuk. kevés rizzsel vastagítva, füstölt fajhússal (külön főzve) tálalva. nagyon szeretem.

de a káposzta miatt írok. vörös káposztával készítesz ételt (akár savanyúval), vagy mindenki csak párolva, vagy szipla savanyún eszi?
lehet, hogy a fehérnek 1000 receptje van, a vörösnek mag csak 10?

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2009. december 19. 17:02

fajhús=fejhús,

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. december 20. 18:18

Ez tipikusan a mi városunkban készülő (menzákon is gyakran szereplő) étel leírása. A vöröskáposztából valószínűleg mindaz elkészíthető, ami a fehérből, csak egy kicsit mostohagyermek. Még az én konyhámban is. Jó, hogy ráirányítottad a figyelmem.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. január 31. 19:01

Ugy kell késziteni mint a paradicsomos káposztát,az fejes, édes, csak itt pörkölt lesz az első, utána a sav.káp. én a végén rántást készitek paradicsomlével felengedem, beleöntöm , felforr és kész.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. május 11. 22:07

Hmm én is imádom!!! Mivel Nagykanizsai is vagyok ,valóban a menzán meg otthon is sokszor volt ez az étel az asztalnál. :) És még a dödöle milyen fini ,hmm...még köretként is egy vadashoz :P

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. január 16. 19:41

Vas megyében is nagy szeretetnek örvend ez az étel. Disznóvágáskor elmaradhatatlan. Én a férjem édesanyjától úgy tanultam, hogy a húst egy nagy fej apróra vágott vöröshagymával, sóval, szemesborssal,babérlevéllel és annyi vízzel, ami bőven ellepi felteszem főlni, majd a félpuhára főtt húshoz hozzáadom a savanyúkáposztát,(ami nyáron lehet sima vékonyra szelt fejeskáposzta kis ecettel megbolondítva) és rögtön felöntöm paradicsomlével, és így főzöm teljesen puhára. A végén berántom. Ez is olyan káposztás étel, amely ha többször melegítjük, annál jobban összeérnek az ízei, annál ízletesebb.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. augusztus 21. 21:58

Éppen most főztem egy fazékkal :-))'
Szerintem oldalassal a legfinomabb. De akár hús nélkül is elkészíthető. A menzán a levesben egész feketebors szemek voltak a levesben, jól rá lehetett harapni váratlanul :-))
Móni

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2016. augusztus 25. 11:20

Valoban finom en is zalai vagyok nálunk még a nagymamám élt jóformán minden héten volt valami paradicsomos vagy tejfölös vagy répa vagy káposzta és így 2 év után lassan megfől a kedvenc étel nem föztem mert mindig rá emlekeztetett, de most rászantam magam :) De valoszínü sosem lesz olyan finom mint az övé pedig sokszor morogtam neki h. "Már megint ez a kaja" mostmeg visszasírom szomorú de igaz és bánom mar. Minden esetre a kocsonya, sterc, dödölle akar piritva is, prósza,halászlé,lesutott hus telire, és a rétesek elmaradhatlanok voltak gyerek koromba :) Mindenkinek Jó Étvágyat az ebedhez :)

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com