Székelykáposzta



A székelykáposzta vagy székelygulyás a magyar konyha sajátos étele. Nevével ellentétben nem székely eredetű, állítólag a hagyományos erdélyi konyha nem ismeri. Így szól a legenda, amely az étel nevéhez fűződik:

"Az étel receptje Székely József vármegyei főlevéltáros (1825-1895) nevéhez fűződik, aki Petőfi Sándor kortársa és barátja volt. 1846-ban mindketten a Gránátos utcai Komló-kertben ebédeltek, de mire beértek, már kifogyóban voltak az ételek. A kocsmáros Székely kívánságára a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel. Petőfi legközelebb ugyanezt rendelte, és „Székely-káposzta” néven hivatkozott az ételre."
Magyar Elek. Az Ínyesmester nagy szakácskönyve. Budapest: Gondolat, p. 129. ISBN 963-282-498-9 (1991)

Ennek ellenére, tartok tőle, hogy ez csak egy tetszetős történet. Ide másolom azt a kommentet, amit egyszer egy erdélyi blogbarátnőm írt a zalai paradicsomos káposzta receptemhez:
"Hasonlít a mi székelygulyásunkhoz, de tudtommal abba nem jár paradicsom és nem ennyire leveses sem."
Szóval Erdélyben is ismerik a székelygulyást, ami persze nem jelenti azt, hogy kötődne a székelyekhez, bár ki tudja.
Én inkább afelé hajlok - de hangsúlyozom, mindez csak a saját okoskodásom, - hogy főzték ezt az ételt már korábban is, csak elképzelhető, hogy Székely különösen szerette, és így tényleg az ő nevéhez kötötték.

Hozzávalók:
1/2 kg savanyú káposzta
1/2 kg sertéscomb vagy lapocka
100 g füstölt szalonna
100 g füstölt kolbász
1 evőkanál pirospaprika
1 nagy fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál liszt
csipet őrölt bors
csipet őrölt kömény

darált chili vagy cseresznyepaprika
tejföl

Elkészítés:
A húst 2x2 cm-es kockákra vágom, a hagymát felaprítom. A szalonnát felkockázom és kiolvasztom a zsírját. Ráteszem az apróra vágott hagymát és fokhagymát, megdinsztelem. Ráteszem a pirospaprikát, elkeverem, és azonnal felöntöm 1 dl vízzel. Hozzáadom a húst, sózom, borsozom, köménnyel ízesítem, és lefedve főzöm. A savanyú káposztát jól kinyomkodom a levétől, késsel pár helyen elvagdosom, hogy ne legyenek hosszú szálak, és egy másik lábosban pár dl vízzel elkezdem főzni. A húst és a káposztát 3/4 óráig így főzöm külön. Ha kell, a vizet pótolom. Ha letelt az idő, akkor a káposztához öntöm a pörköltet, belekarikázom a kolbászt, és együtt főzöm még fél órát. Ekkor a lisztet kevés vízzel elkeverem, a káposztára öntöm, 5 percig rotyogtatom. Tálaláskor tejfölt és darált erős paprikát adok mellé. Friss kenyér, bagett, kelt kifli stb. dukál mellé.

10 megjegyzés:

  1. Érdekes a története egy biztos nagyon finom egy tál étel!
    Gusztán készítetted el!:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon sokszor főzöm, szereti a család. Egy ideje főzök bele sertés körmöt, vagy csülökdarabot is, fő, hogy bőrös legyen. (Ezt a pörköltekkel is teszem, olyan jól besűríti a szaftját). Határozottan markánsabb íze van, füstölt kolbászt nem, legfeljebb kis sonka, vagy tarjadarabot rakok bele. (Van aki kevés rizst is szór rá, én nem szoktam, de nem rossz.)

    VálaszTörlés
  3. A hagyományos erdélyi konyha is jól ismeri,nagyon gyakran készítjük Erdélyben!

    VálaszTörlés
  4. Való igaz Erdélyben ismerjük, főzzük.
    Ellenben a történetnek kell valami alapja legyen, hisz a köreinkben nagyon ismert Gergely Éva is ezt meséli el a szakácskönyvében.

    VálaszTörlés
  5. A gyengém...
    Csodaszép, és örömmel olvastam a hozzáfűznivalót. :)
    Sok tejföllel szeretem, pótolhatatlan ételünk!

    VálaszTörlés
  6. Szombaton megfőztem a páromnak. :)) Szerintem nem utoljára. Nagyon finom lett.
    Ismeretlenül is gratulálok az oldaladhoz. Eddig csak nézegettem és ez volt az első recept amit kipróbáltam tőled. Valószínűleg nem az utolsó. :))
    Edit

    VálaszTörlés
  7. @xenasi
    Örülök, hogy ízlett. Szeretettel látlak az olvasók között.

    VálaszTörlés
  8. Biztosan pompás, és mindenképpen szemrevaló. Nálunk pulykacombból készül, és a káposztát egyenesen a pörköltalapra dobom, majd együtt párolom puhára. Így 1 lábossal kevesebbet használok! A habarást elhagyom (tudom, hogy így nem teljesen autentikus...), de a tejföllel való locsolás és a friss kenyér kötelező!

    VálaszTörlés

@templatesyard