2010. január 26., kedd

Tejbegríz

21 megjegyzés

Mi akkor szeretjük a tejbegrízt, ha lágy, azaz pont jó. Nem kemény és nem is folyik. Ezt kell eltalálni. Ez az arány garantáltan azt a sűrűséget adja, amit kapni szeretnék. A másik követelmény nálunk, hogy a gríz ne ázzon el teljesen masszává, hanem még érezhetőek legyenek a szemcsék evés közben.



Hozzávalók:
5 dl tej
1 dl búzadara
1 csipet só
1 darabka vanília, vagy egy-két csepp kivonat.
1 kávéskanál vaj
3 evőkanál cukor

Elkészítés:
A tejet forrás közelébe melegítem a csipet sóval, darabka vaníliával. Ekkor folytonos keverés közben hozzáadom a grízt, és 2 percig kevergetem forrásközelben, míg besűrűsödik. Elzárom a lángot, belekeverem a cukrot és a vajat. 2 percig állni hagyom, egyszer-kétszer megkeverem. Ezután tálkákba vagy tányérokba adagolom. Mire ehetőre hűl, épp megfelelő állagú lesz, a dara megduzzad, de nem ázik szét. Fahéjjal, kakaóval fogyasztjuk. Ha épp van otthon, csokidarabokat is tördelek a tetejére, ami a melegtől megolvad.
Gyümölcsökkel is finom.

Megjegyzések

21 megjegyzés ehhez: "Tejbegríz"

szepyke írta... [Válasz erre...]
2010. január 26. 11:12

Csakis kakaóval, nem összekeverve. Szeretem!:)

Zsiri írta... [Válasz erre...]
2010. január 26. 11:27

Sok-sok kakaó a tetejére:) Nagyon guszta! Én kifejezetten folyósan szeretem, szerinted mennyivel több tejet adjak hozzá? vagy kevesebb grízt?:-)

sedith írta... [Válasz erre...]
2010. január 26. 11:29

Szerintem fagyival a legfinomabb!:) A lányok nagyon szeretik, de ők egyelőre nagyon kevés cukorral kapják vagy mézzel, esetleg egy kis fahéjjal, lekvárral, házi szörppel.

B. írta... [Válasz erre...]
2010. január 26. 11:52

Fahéjjal, IMÁDOM :)

Judith írta... [Válasz erre...]
2010. január 26. 15:33

Mar nehany napja tervezem, hogy ez lesz vacsira. Talan ma este :)
Uj volt szamomra a vaj hasznalata! Igy fogom elkesziteni, remelem sikerul. Igazabol a dara miatt felek, mert itt meg az is masabb...

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. január 26. 15:59

Daraügyben nem tudok segíteni :D Mi a másabb egyébként? Kisebb, nagyobbszemű, vagy mi?
A kanálka vaj kiemeli az ízeket.

Andi/cuki írta... [Válasz erre...]
2010. január 26. 18:39

Nagyon guszta!:-))Még sose raktam vajat a végén...Jobb tőle?:-))
S a kakaóra szavazok,de nem összekeverve!:-))

oximoron írta... [Válasz erre...]
2010. január 26. 18:58

anyukam szerint a vaj akadalyozza meg, hogy bebőrösödjön a teteje.

imadom a tejbegrizt! fahejjal, kakaoval isteni és egyszeru.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. január 26. 20:00

Zsiri: igazából ezek az arányok nem sűrű tejbegrízt eredményeznek, de nem tudom, mit jelent nálad a folyós.

Oximoron: igen, anyukád jól mondja, én a pudingokba is szoktam tenni emiatt, de a vaj az ízhatáshoz is hozzájárul.

Mónika írta... [Válasz erre...]
2010. január 26. 20:10

Csakis fahéjjal és nálunk jó sokáig pépesre főzve, de lágyan. Nyami!:))

Judith írta... [Válasz erre...]
2010. január 27. 5:25

Itt a dara sokkal aprobb, mint otthon. Amugy a rizs is mas, ketszer annyi tejet vesz fel, mint az otthoni, ha tejberizst fozok. A cukor es so gyengebb izu...
Mindenkeppen ki fogom probalni! Es vajjal! :)

Zsiri írta... [Válasz erre...]
2010. január 28. 15:39

Bevallom, én még sosem készítettem, Anyukám csinálta mindig. Kipróbálom a receptedet, meglátjuk olyan "folyós"-e, mint amire gondolok :) Köszönöm!

Karak írta... [Válasz erre...]
2010. február 6. 19:22

Korábban említették a lekvárt - próbáljátok ki eper dzsemmel. Lehetőleg házi készítésűvel!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. augusztus 30. 9:13

Az én nagymamám a tejbegrízbe cukorral kikavart tojássárgáját kevert, főzte egy kicsit, aztán a végén a tojáshabot is belekavarta. Mi ezt szoktuk meg, nagyon finom volt fahéjjal, de a gyerekem már kakaóporral eszi. Eddig minden ismerősömnek új volt ez a szokás, én meg azt hittem, ez az igazi. Üdv. Judit

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. augusztus 30. 9:18

@Névtelen
Ez nagyon jó változat, ki fogom próbálni!

MONTANOSZ: írta... [Válasz erre...]
2010. december 12. 21:00

Én nagyon folyósan és pépesen szeretem))

Reszelt almát/répát dinsztelek és arra jön a tej, kevesebb cukor kell miatta és a fahéj ízét is kiemeli..

Sütőtökkel is finom, most úgyis szezonja van.

Ja a fahéjas jó saját héjában sült banánnal (sütő), nagyon különleges íze van))

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. december 12. 21:09

@MONTANOSZ:
Jól hangzik mindegyik! Ez az egyszerű étel milyen változatossá tehető.

Zsubuka írta... [Válasz erre...]
2011. január 6. 10:33

Reszelt citromhéjat senki nem tesz bele főzéskor? Úgy a legjobb! Próbáljátok ki!

Gábor írta... [Válasz erre...]
2011. július 7. 13:03

Én karamellel szoktam csinálni. Annyi az egész, hogy a bele szánt cukor felét bedobom a lábas aljára, egy fél kiskanál vizzel. Ez azért kell, mert máskülönben nagyon odakap a karamell, így meg meg tudom pontosan mondani, mikor elég a karamellböl.
Megvárom, mig elég karamell képzödik, megy rá a hideg tej, megvárom, míg a karamell-kéreg maradéktalanul felolvad (a fakanállal már nem érzem), megy bele a maradék cukor, a dara, készre fözöm, fedö, pihentetem, fahéj, megeszem.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. július 7. 13:26

@Gábor
Szuper ötlet!

Rita írta... [Válasz erre...]
2015. február 28. 16:58

Kokuszreszelekkel is isteni, ferjem igy szereti. No meg en es a fiunk is. :)

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com