2010. január 27., szerda

Marhahúsleves

4 megjegyzés

Gyerekkoromban anyukám arra a kérdésemre, hogy mi lesz az ebéd, sokszor azt válaszolta: nyakleves, kirántott asztalfiók és térdkalács.
No én most megfőztem a nyaklevest, meg is telefonáltam anyukámnak.
A hentesnél két csodaszép szelet marhanyakat láttam, szemre nem látszott öregnek, meg is vettem leveshez. Tényleg nem is volt öreg, ideális volt.




Hozzávalók:
600-700 g marhahús
2 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
1-2 gomba, ha lehet barna
10 cm-es pórédarab
1 vöröshagyma
3 szál petrezselyemzöld
1 féldiónyi zeller (vagy 1 zellerszár)
1 szelet paradicsom
1 vastag karika zöldpaprika
1 gerezd karalábé
1 közepes krumpli
fél kávéskanál szárított lestyán (vagy 1 szál zöld)
1 chilipaprika
10 szem feketebors

csipet cukor (tényleg csak egy picurka)
levesbetét (tészta, grízgaluska)

Elkészítés:
A húst egészben, vagy két darabba vágva kb, 2,5 l hideg vízben felteszem főzni. Forrásközelbe melegítem, épp csak forrjon. A keletkezett habot 1-2 percig folyamatosan habszedő szűrővel leszedegetem. Ha már nem habzik, beállítom a lángot úgy, hogy a leves épp csak gyöngyözzön, nem szabad erősen forrnia (ettől lesz szép tiszta a leves, és az íze is a legjobb), azaz éppen csak pöszörögjön. Fedőt nem teszek rá, végig fedő nélkül főzöm.
Beleteszem az egész borsot, az egész vöröshagymát, a paradicsomot, paprikát, a zellert és a lestyánt. Egy-két kanálka sót. Hagyom így fővögetni, kb. 1 órát. Akkor lehúzom a lángról, kiemelem a húsokat, beteszem egy másik fazékba. A levet 5 percig állni hagyom, hogy ülepedjen. Ezalatt a répát, gyökeret feldarabolom, de csak vastag, hosszú darabokra. Beleteszem a másik fazékba a húshoz. Hozzáadom a karalábét, pórét, a krumplit egészben, petrezselyemzöldet, gombát, chilit. A levest egy szűrőn keresztül merőkanállal rámerem. Azért kanállal és nem pedig öntöm, hogy a leves ne törjön meg. Az eddigi fűszerek, zöldségek már kifőttek, azokat nem teszem már hozzá. A levest hideg vízzel újra 2,5 literre egészítem ki, felteszem a lángra, és ismét gyöngyözésig melegítem. Így hagyom főni még két órát. Az elkészült leves kb. 2 l legyen, ha kell, még adhatunk hozzá hideg vizet, kb. óránként. Az utolsó órában már nem hígítom. Ha a marha öregebb, még egy órát főzöm így. Főzés közben beállítom a megfelelő sómennyiséget is kóstolással. Az elkészült levesbe csipet cukrot teszek a legvégén, elzárom a lángot, 10 percig hagyom ülepedni. A levestésztát külön kifőzöm vízben, vagy a húslevesből egy merőkanálnyit kivéve abban.
Tálaláskor egy tálba merőkanállal leszedem a levet, a visszamaradt zöldségeket egy tálkába halmozom, a húst is egy tányéron adom fel darabolva. A levest mindenki a tányérjában rakja össze (levesbetét, tetszőleges zöldség, hús, chili, lé). Mi a leveshúst mindig a levessel esszük, nem pedig utána.

Megjegyzések

4 megjegyzés ehhez: "Marhahúsleves"

szepyke írta... [Válasz erre...]
2010. január 27. 21:44

Én csak a levét szeretem, sok sárgarépával, jó édesen!:)

nyanyus írta... [Válasz erre...]
2010. január 28. 9:24

Imádom.A nyakleves nálunk is szállóige volt a lekváros gangajtóval és az aszalt görbebot hozzá.
Most itt érzem a levesed illatát nagyon inycsiklandozó a tálalás.

Pocak Panna írta... [Válasz erre...]
2010. január 28. 14:59

Kedves Wise Lady! Kaptál tőlem valamit, kérlek, nézd meg:
http://pocakpanna.blogspot.com/2010/01/kreativ-blogger-dij.html

Andi/cuki írta... [Válasz erre...]
2010. január 31. 19:05

Nagyon szeretem én is!:-))

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com