2015. július 31., péntek
2015. július 24., péntek
2015. július 17., péntek
2015. július 13., hétfő
2015. július 12., vasárnap
Útvonal > Kezdőlap / alaprecept / fagylalt / fehérjefaló / Ropogós mézes fagyitölcsér ostyasütőgéppel
Ropogós mézes fagyitölcsér ostyasütőgéppel
Sokan készítenek ma már otthon fagylaltot, mert finom, nem műanyagokból készül, nem tartalmaz adalékot és olcsóbb is, mint a cukrászdában vagy a boltban.
Ostyasütőgépet is olcsón kaphatunk, érdemes beszerezni, ha rendszeres fagylaltkészítők és fogyasztók vagyunk. A gázos kézi ostyasütő (Mézes fagyitölcsér vagy Az igazi ropogós fagyitölcsér), és az elektromos ostyasütő esetén a tökéletes eredményhez különböző tésztát kell készítenünk.
Az alábbiakban egy könnyű, vékony és ropogós tölcsér receptjét adom meg, amely elektromos ostyasütőhöz való, és lépésről lépésre be is mutatom, hogyan készítsük el a tölcséreket.
Egész tojás helyett használhatunk csak fehérjét is 1tojás= 2 fehérje. A sárgáját pedig felhasználhatjuk a fagylaltban.
2015. július 11., szombat
Útvonal > Kezdőlap / fagylalt / Főzött málnafagylalt
Főzött málnafagylalt
Hozzávalók:
4 tojás sárgája
150 g cukor
2 dl tej
3 dl habtejszín
500 g málna
A málnát kipaszírozom (Málna paszírozás gyorsan).
A tojássárgákat a cukorral habosra-fehérre mixelem. A tejet forrásközelbe melegítem, és keverés közben hozzácsurgatom a tojásokhoz. Közepes tűzön 2-3 perc alatt állandóan kevergetve addig melegítem, míg besűrűsödik (kb. 80 fokon). Hagyom kihűlni.
Belekeverem a málnavelőt, és hűtőszekrényben lehűtöm.
A tejszínt habbá verem, és a málnás alappal elkeverem.
Fagylaltgéppel elkészítem a fagyit, vagy fagyasztóba teszem, és lehűtöm.
2015. július 10., péntek
2015. július 9., csütörtök
Útvonal > Kezdőlap / alaprecept / befőzés / Málna passzírozás egyszerűen, gyorsan
Málna passzírozás egyszerűen, gyorsan
Ha méteráru boltban járok, időnként megnézem, hogy van-e a maradék anyagok között egyszerű fehér organza függönyanyag. Ebből veszek egy darabot, beteszem a konyharuhás fiókomba, és ha kell, ollóval levágok egy darabot, használat után pedig eldobom.
Nagyon sok mindenre használom, pl. Húsleves szűrésekor kibélelem vele a szűrőt. Túró, joghurt, tejföl lecsepegtetése. Kovászos uborkára ebbe csomagolom a kenyeret, és úgy teszem bele, nem lesz zavaros a lé.
És minden évben ezzel passzírozom a málnát ha leves, fagylalt, lekvár vagy szörp készül.
30-40 dkg-onként meglepően gyorsan és hatékonyan lehet passzírozni ezzel a módszerrel.
A málnát megmosom.
2015. július 8., szerda
Útvonal > Kezdőlap / ital / Fehér sangria - Sangria fehérborból
Fehér sangria - Sangria fehérborból
Őszibarack, nyári alma, sárgadinnye, és citrom felhasználásával készült ez a klasszikus déli ital.
Hozzávalók:
0,75 l száraz fehér bor
5 cl pálinka vagy vodka (elhagyható)
2 evőkanál cukor
1/2 citrom felkarikázva + kevés citromlé
1/2 kg gyümölcs
csipet őrölt gyömbér (késhegynyi)
jégkocka
ásványvíz vagy szóda
Gyümölcs lehet:
alma, őszibarack, sárgabarack, sárgadinnye, szőlő, alma, körte, egres stb.
Tanácsolható, hogy egyszerre 2-3 gyümölcsből készítsük a tisztább ízek végett, a kevesebb több elv alapján.
A gyümölcsöket daraboljuk fel, csepegtessünk rá kevés citromlevet, szórjuk meg a cukorral, és egy éjszakán át hagyjuk állni. A gyümölcsök előzetes cukrozása felerősíti az ízeket
Öntsük egy nagy kancsóba a bort.
Tegyük hozzá a pálinkát, a citromlevet és a gyömbért.
Tegyük bele a feldarabolt gyümölcsöt.
Hűtőszekrényben hűtsük le.
Fogyasztáskor ízlés szerint ásványvízzel hígítsuk, magas alkoholtartalma miatt.
Jégkockával, citromkarikával díszítjük.
2015. július 5., vasárnap
2015. július 3., péntek
Útvonal > Kezdőlap / befőzés / Rumos meggy gyorsan - meggybefőtt hideg eljárással
Rumos meggy gyorsan - meggybefőtt hideg eljárással
A téli sütikbe, levesekbe való meggyet már régóta ezzel a gyors eljárással teszem el. A magozást is magozókészülékkel végzem, így 5 kg meggyet 1-2 óra ráfordítással teszek el. A többi folyamat mind magától zajlik.
Az eljárás magozatlan meggy esetén pedig pár perc elfoglaltságot jelent csak.
Hozzávalók:
5 kg meggy
1 kg cukor
2 dl rum (magas alkoholtartalmú igazi rum, nem sütőrum)
szalicil (vagy más tartósító)
napos idő
A megmosott meggyet kimagozom, és két nagy edényben a cukorral lerétegezem. Ráöntöm a rumot, elkeverem. Újságpapírral lazán lefedem, hogy por vagy rovar ne jusson bele, de szellőzzön. Hűvös helyen 2 napig állni hagyom, naponta 2-szer megkeverem.
Ezután üvegekbe töltöm, a levet elosztom, minden üveg tetejére néhány kristály (!!!) szalicilt szórok, és a tetővel lezárom. Az üvegeket napos helyre állítom, 3 nap után mehet a kamrába.
Feliratkozás: Bejegyzések (Atom)