Ropogós mézes fagyitölcsér ostyasütőgéppel


Sokan készítenek ma már otthon fagylaltot, mert finom, nem műanyagokból készül, nem tartalmaz adalékot és olcsóbb is, mint a cukrászdában vagy a boltban.
Ostyasütőgépet is olcsón kaphatunk, érdemes beszerezni, ha rendszeres fagylaltkészítők és fogyasztók vagyunk. A gázos kézi ostyasütő (Mézes fagyitölcsér vagy Az igazi ropogós fagyitölcsér), és az elektromos ostyasütő esetén a tökéletes eredményhez különböző tésztát kell készítenünk.
Az alábbiakban egy könnyű, vékony és ropogós tölcsér receptjét adom meg, amely elektromos ostyasütőhöz való, és lépésről lépésre be is mutatom, hogyan készítsük el a tölcséreket.



Egész tojás helyett használhatunk csak fehérjét is 1tojás= 2 fehérje. A sárgáját pedig felhasználhatjuk a fagylaltban.

Gyerekzsúrra is kiváló!


- Az ostyasütőt közepes fokozatra állítsuk (3-as). 
- Egy tölcsér tészta mennyisége kb. 30 ml. Ez megfelel 3 evőkanálnak, vagy épp ekkora egy mártásos merőkanálka űrtartalma is.
- Kb. 1 hétig tartható el minőségromlás nélkül
- Dobozban vagy zacskóban tároljuk, hogy ne puhuljon meg

Hozzávalók:  kb. 12-15 db tölcsérhez
130 g finomliszt (A kakaós változatban 30 g lisztet kakaóporral helyettesítek)
100 g porcukor
60 g vaj (margarin is lehet, ha tejmentesre szeretnéd)
2  kávéskanál méz (elhagyható)
1 csipet só
1 tojás vagy helyette 2 tojásfehérje
120 ml forró víz (kb. 60-70 fokos)

A tojást, porcukrot, sót és a vajat egy tálkában habosra mixeljük.


2-3 részletben hozzákeverjük a lisztet is.


Utoljára hozzáadjuk a forró vizet. Összemixeljük.


Egy adag tésztát a sütő közepére csurgatunk felülről, hogy egyenletesen terüljön. Kb. 2-2,5 percig sütjük.


A kúppal feltekerjük, pár másodpercig rajtahagyjuk, ezalatt felveszi a formát, és megkeményedik.


A feltekerés közben ügyeljünk, lyuk ne legyen a végénél. Még a formán tartva csípjük, nyomjuk össze a véget, és tartsuk is így, akkor nem lesz lyukas.
A feltekeréshez egy tiszta konyharuhát használok, mert a tészta forró. Feltekerés után hamar keményedik, le lehet húzni a kúpról.
Azt is megtehetjük, hogy a kész tölcséreket épp csak meglágyított csokoládéba nyomjuk, az így keletkező csokidugó lezárja a tölcsér végét.
Tölcsérformázó helyett a forró ostyát ráboríthatjuk egy felfordított tálkára is, a széleket fodrosra igazítva. Így ostyatálkákat kaphatunk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

@templatesyard