2010. február 20., szombat

Vargabéles

7 megjegyzés

Ez az étel igazi hungarikumnak számít. A tradíciók Erdélyhez kötik ezt a receptet, de része maradt a magyar gasztrokutúrának, és leghíresebb receptjeink között van. Autentikusan metélttésztával készítik, de mostanság elterjedt a cérnametélttel készített változat is. Pár éve Erdélyben jártamkor ilyen változatot kaptam egyszer egy ebédnél én is.



Hozzávalók:
6-8 réteslap
300 g cérnametélt
750 g túró
6 tojás
100 g mazsola
2 evőkanál tejföl
150 g cukor
100 g vaj
citromlé
vanília
csipet só
2-3 evőkanál édes morzsa (esetleg zsemlemorzsa)

A mazsolát kevés langyos vízben beáztatom. Szétválasztom a tojásokat. A sárgájához hozzáadom a cukrot és robotgéppel habosra-fehérre keverem. A túrót tejfölt hozzáadom, ezt is összemixelem, majd hozzáteszem a puha vajat, csipet sót, egy-két csavarás citromlevet, vaníliakivonatot (vagy 2 csomag vaníliáscukrot). Az egészet krémes állagúra keverem. Beleteszem a mazsolát és kanállal eloszlatom.
A réteslapokat egyenként kiterítem, és olvasztott vajjal megkenem. 3-3 lapot egymásra teszek.
Egy magasfalú zománcos tepsit is kikenek vajjal, az aljára teszek 3 lapot úgy, hogy az oldalán egy kissé kihajtom őket. A sütőt begyújtom 200 fokra.
A tojásfehérjékből pár csepp citromlével kemény habot verek, majd kanállal óvatosan beleforgatom a krémbe.
A réteslapot megszórom morzsával, majd 3 rétegben cérnametélt-túrókrém rétegeket, halmokat rakok. Villával kicsit belepiszkálgatok egy-két helyen, hogy keveredjen. A metéltet nem kell kifőzni, mert süléskor felvesz annyi nedvességet, hogy éppen jó állagú lesz.


Oldalról visszahajtom a réteslapok széleit a krém tetejére. A maradék 3 lappal pedig beborítom. Betolom a sütőbe. 10 perc múlva mérsékelem a lángot 180 fokra, és összesen kb. 40 percig sütöm.


Kiveszem, és 10 perc hűlés után recés késsel kockákra szeletelem.


Porcukorral megszórva tálalom.
Aki nem szereti a mazsolát, ki is hagyhatja.

Megjegyzések

7 megjegyzés ehhez: "Vargabéles"

B. írta... [Válasz erre...]
2010. február 20. 19:13

Ez valami csodás, el is mentettem

Vörösbor írta... [Válasz erre...]
2010. február 20. 22:40

Szép. Én rengeteg vargabélest ettem,
minden tájegységnek megvolt a maga receptje. (Azt hiszem benne van a Kövi Pál könyvében is.)
Gyakran készítették pitealappal, (mivel gyúrni nagyon munkás, kész réteslap nem volt). Cérnametélttel viszont soha, ezt magyar blogokon látom. Viszont sok a déli hatásra cérnametélttel készült édesség (túróval és mazsolával) pl. a metéltpuding, kataif (kadaifi), stb. Kedvet kaptam rá, megint...

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. február 20. 23:56

Nagyon érdekes, amit írsz. Viszont ezért volt meglepő éppen Erdélyben találkozni a cérnametéltessel nekem is. Itthon pedig elterjedt nagyon.

sedith írta... [Válasz erre...]
2010. február 21. 0:01

Huhh, már harmadszor írom...
Néhány napja nem tudok írni hozzád. Egyszerűen nem jelenik meg a profilos ablakocska. Már éppen a saját blogomon írtam az üzenetet neked, amikor áramszünet lett. Visszakapcsoltam a gépet és íme, tudok írni.:)

Nagyon jól néz ki a vargabélesed! Bevallom én eddig így még sosem készíettem, mindig csak a "lusta" verzióját csináltam, réteslap nélkül. de mi úgy is nagyon szeretjük!:)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. február 21. 0:13

Szóval ki kell kapcsolni a villanyt, ha vacakol a Blogger? :DDD

Ez is lusta verzió, mert készen veszem a réteslapot.

Judith írta... [Válasz erre...]
2010. február 21. 1:40

Gyonyoru! En sem keszitettem soha, talan egyszer ettem eletemben. De mostmar hamarosan el kell keszitenem, mert meggyoztetek (nemreg Szepynel csodaltam, most pedig itt Nalad). Hihetetlenul jol nez ki!

Andi/cuki írta... [Válasz erre...]
2010. február 22. 15:30

Jól néz ki nagyon!:-)) Végülis ízre hasonló,mint az emeletes-rétes,csak ott lapok vannak közte,itt meg a metélt,ugye?

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com