Brassói aprópecsenye


A brassóit én mindig lapockából készítem, ízletesebb, mint a comb, jobban szeretjük. Zsiradéktartalma is magasabb, és ez is növeli a minőségét, nem lesz száraz a kész brassói.


A recept:

Hozzávalók:
1 kg lapocka
2 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál zsír (olaj)

bors
1 kg krumpli

Elkészítés:
A lapockát 2x2 cm-es kockára darabolom. Egy teflon serpenyőben zsírt hevítek, és maréknyi adagonként a húskockákat minden oldalukon megkapatom. A kész adagot áttteszem egy vastag aljú, nehéz, magasfalú fémserpenyőbe.
2 gerezd fokhagymát késsel megtörök-lapítok, az utolsó adag hús után beledobom a zsírba, de egyúttal lehúzom a lángról. A fokhagymás zsírt a húsra locsolom, a serpenyőt a fedővel lefedem, és amikor már jól átforrósodott, leveszem takarékra a lángot. Pontosan 1 órát párolom a húst saját levében, kb. negyedóránként fakanállal kissé átforgatom. 1 óra múltán a lé elpárolog, a hús megpuhul. Ekkor a fedőt leemelem, és 5-6 perc alatt pirosra sütöm a húsok külsejét, meg-megkevergetve. Ekkor kevés őrölt borssal megszórom, és csak közvetlen tálalás előtt szórok rá annyi sót, amennyit igényel, ezzel is összekeverem.
Mialatt a hús sül, sültfőtt krumplit készítek. Tálaláskor a pecsenyét a krumplira öntöm.
A hús ízletes, külseje sült, pirult, belseje omlós, puha. Mivel nem sózom, csak fogyasztás előtt, a só nem szívja ki belőle a nedvességet.
Savanyúsággal fogyasztjuk.

7 megjegyzés:

  1. Olyan étvágygerjesztők a képeid!!!
    Mindig eltalálod, hogy az alapból gusztusos ételt, mivel dobd fel.
    Ez az uborka telitalálat.
    Ja, és köszönöm a jótanácsot!

    VálaszTörlés
  2. Hú de jól néz ki.... Imádom, az egyik kedvencem.

    (Megcsináltam ám a Rigójancsidat, csak torta formájában, isteni lett! )

    VálaszTörlés
  3. Duende: láttam ám a tortát, csodaszép lett, csak kommentelni nem volt időm, pótolni fogom!

    Raindrop: nem emlékszem a tanácsra :(

    VálaszTörlés
  4. NAgyon jól néz ki, szívesen megkóstolnám egyszer!:)
    Én is készítettem egyszer Brassóit, Lajos Mari receptje után, egy könyvből. De abba ő tett paprikacsíkokat és zöldborsót is. Nagyon finom volt! Éppen anyósomékat vártuk ebédre, amikor azt készítettem, mindenkinek ízlett. Klasszikus volt, mégsem valami sablonos, amit ők is szoktak enni! No, de most már így is kipróbálom egyszer!:)

    VálaszTörlés
  5. jaj de imádom a brassóit!!!!!! és milyen rég ettem....

    VálaszTörlés
  6. KÖSZÖNÖM! Imádjuk a brassóit, de igazán jót csak anyukámnál ehettünk, vagy be kellett érnünk a pulykabrassóival. DE MOST csodásan puha, omlós lett a lapockából készült husi!

    VálaszTörlés

@templatesyard