2014. december 9., kedd

Bejgli

5 megjegyzés

A bejgli kb. a XIX. század közepétől elengedhetetlen szereplője a karácsonyi süteményeknek. Az egykori Osztrák-Magyar Monarchia országaiban ismert (Közép Európa). A dió és a mák a bőség, jólét, termékenység, egészség szimbólumaként a karácsonyi jelképrendszerbe jól beleillik, ezért sok formában kapcsolódik ehhez az ünnephez (mákos guba stb.)
Elkészítése egyáltalán nem bonyolult, nincs vele sok teendő, csupán a márványozás időigénye sok. Bátran vágjunk bele a sütésbe, és a kirepedt bejgli sem tragédia, az íz majd kárpótol.
Én két rudat szoktam sütni, egy diósat és egy mákosat, ez otthonra nekünk elég. A karácsonyi vendégjáráskor ugyanis majdnem mindenki megkínál vele, sanszos a "bejglimérgezés".
A mi családunkban azt szeretjük, ha a töltelék dominál, mint ahogy a képeken látható is.


Készítsünk pozsonyi tésztát, a receptet itt találod: Pozsonyi tészta. Kb. 800 g tészta lesz, amely 2 rúd bejglihez elegendő.
Míg pihen a tészta készítsük el a töltelékeket.
Az alábbi mennyiségek 1 rúd töltésére vannak megadva. 1 rúd kb. 400 g tészta lesz. Cukrászok kicsit kevesebb tölteléket használnak, mint a tészta súlya, más szabály szerint a tészta és a töltelék súlya egyenlő, én a kb. 400 g tésztához az alább leírt töltelék mennyiséget szoktam készíteni.

Máktöltelék, diótöltelék bejglibe, pozsonyi kiflibe:

Kb. 400-450 g töltelék lesz:
150 g kristálycukrot beleteszünk egy vastag aljú lábosba, óvatosan ráöntünk 0,5 dl vizet és közepes lángon felforraljuk. Folytatjuk a forralást 1 percig, majd hozzácseppentünk 1-2 csepp ecetet, még 1-2 percig forraljuk és elzárjuk a lángot. Nagyon fontos: egyetlen egyszer sem szabad megkeverni! (Tulajdonképpen invert cukrot készítünk.) A forró sziruppal leforrázunk 250 g darált mákot vagy darált diót, és összekeverjük. Ha mást nem teszünk hozzá, akkor adunk hozzá pár evőkanál forró vizet, hogy ne legyen morzsalékos, formázható legyen.
A túl sok víz a töltelékben sütéskor gőzzé alakul és szétrepeszti a bejglit.
Hagyjuk lehűlni.

A töltelékbe tehetünk még mazsolát, apróra vágott aszalt szilvát vagy reszelt, kinyomkodott almát vagy lecsepegtetett és apróra vágott meggybefőttet, vagy apróra vágott ananászbefőttet is, ilyenkor a plusz víz hozzáadását mellőzzük, a gyümölcs víztartalma pótolja azt. Van aki lekvárt kever a töltelékhez. Ízesíthetjük fahéjjal, citrommal, mézzel, karácsonyi fűszerekkel is ízlés szerint.

A bejgli töltése:

Vegyük két részre a tésztát és nyújtsuk téglalap alakúra. Ne lisztezzünk alá, nem kell.
A töltelékből kanállal kis halmokat teszünk rá, és késsel, kézzel elsímítjuk úgy, hogy a tészta széleit 1 cm szélességben szabadon hagyjuk.
Ezt a szabad szélet a két rövidebbik oldalon ujjunkkal kilapítjuk, elvékonyítjuk és ráhajtjuk a töltelékre. Feltekerjük a bejglit a hosszabbik oldalánál kezdve, majd a rudat kezünkkel meggörgetjük, megsodorjuk, hogy szép kerek legyen. A rudat arra az oldalára fordítjuk, ahol elfogyott a tészta feltekeréskor, ez legyen az alja.

A bejgli kenése, márványozás:

1 rúd kenéséhez 1 tojást válasszunk szét sárgájára és fehérjére. A sárgájával kenjük be a bejgliket vékonyan, és tegyük hűvös helyre (hogy ne keljen meg), hagyjuk rászáradni. A hűtő nem jó, mert túl hideg, és nincs levegő, ami szárítsa, jó a kamra, ablakpárkány, garázs stb. Ezután még egy vékony sárgájás kenés, és ismét hagyjuk megszáradni. Ha teljesen megszáradt, kenjük be a tojásfehérjével is, és ezt is szárítsuk. Ebből is kaphat még egy vékony réteget, de nem muszáj. Ezt a procedúrát csinálhatjuk délután, és az utolsó kenést hagyhatjuk éjszakára is száradni. Sütés előtt vigyük be, és hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni. A bejgli a melegben kelni kezd, elrepeszti a száradt tojás réteget, és ez adja majd a gyönyörű márványozást.


A bejgli sütése:
Sütés előtt a bejglik mindét oldalát jó mélyen hurkapálcával, hústűvel vagy kötőtűvel sorban megszúrkáljuk, hogy a gőz távozhasson.
A sütést 180 fokra előmelegített sütőben kezdjük, a tepsit a középső rácsra (vagy négysínes rácsnál alulról a másodikra) helyezzük. Ne használjunk légkeverést, mert az kiszárítja a tésztát. kb. 40 perc alatt sül meg. Ha ezalatt nem pirult meg, tekerjük fel a végén 200 fokra.

Megjegyzések

5 megjegyzés ehhez: "Bejgli"

Illéskrisz Konyhája írta... [Válasz erre...]
2014. december 10. 6:34

Pont így néz ki egy TÖKÉLETES bejgli. Hát ezt könyvbe kéne tenni! Se megrepedve, se elválva a tészta a tölteléktől...szóval ez nem semmi! Ezt sütöm meg az ünnepekre. Köszönöm az ötletet! Boldog Karácsonyt!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2014. december 10. 8:03

Az, hogy nem válik el a töltelék, az invertcukor miatt van. Az lehűlve is sűrűn folyékony (mint a méz), ezért "ragasztja" a tésztához a tölteléket.
Ez volt a tavalyi bejgli, az idei még hátravan.

Róbert Varga írta... [Válasz erre...]
2014. december 16. 10:26

Szia két kérdésem lenne:)
1.Egy éjszaka kell hagyni?
2.Teljesen át kell szúrni a tésztát oldal?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2014. december 16. 14:54

@Róbert Varga
1. Egy éjszaka lehet szárítani a kenést, de nem muszáj éjszaka, akkor kezdjük a sütést, ha a tojás megszáradt. Ha reggel fogsz hozzá, estére már száradt lehet. Én délután szoktam kezdeni, és másnap délelőtt sütöm.
2. Közepéig szúrd mindkét oldalon.

Revi írta... [Válasz erre...]
2016. december 6. 12:02

Szia, a kislányom kívnsága szerint idén igazi bejglit sütök, nem az eddigi kalácsosat. A Te recepted tetszik legjobban, bár az invertcukortól kicsit félek. Azt szeretném kérdezni, hogy milyen hosszú egy rúd? (Ha leírtad és én nem vettem észre, elnézést kérek)Köszönöm

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com