Tejszínes, diós pontyfilé karácsonyra


Ez a halétel sok éve része a karácsonyi vacsorának nálunk, nincs vele sok teendő, kora délután előkészíthető, szinte "magától" elkészül, és nagyon különleges, ünnepi étel, melynek maradékáért másnap harcba bocsátkoznak a családtagok.
Előnye még, hogy olcsó halból, pontyból készül. Köretként hercegnőburgonyát és sajtos cukkinit adok hozzá, amelyet szintén előre előkészíthetek, így szenteste vacsora előtt csak begyújtom a sütőt, ha megsült, már tálalhatok is.
A fotók a tavalyi vacsoránál este, villanyfényben készültek, ezért nem lettek jó minőségűek.



Hozzávalók: (4 személyre bőségesen)
1 db 2 kg-os ponty vagy 2 db 1 kg-os
4 gerezd fokhagyma
1- 1,5 dl habtejszín
2-3 evőkanál napraforgóolaj (nem olíva!)
50 g vaj
100 g dió durvára vágva
pár szál petrezselyemzöld


A pontynak levágom a fejét és a farokuszonyát, majd mindkét oldalon bevágom a hátaközépnél végighúzódó gerinccsont mentén, folytatom a vágást a nagy bordák felett, és így a csontvázat eltávolítom. A gerinc mentén és a farokrészen (ahol az Y szálkák vannak) egy vékony pengéjű nagyon éles késsel 1-2 mm-enként a bőrig beirdalom, így elvagdosom a szálkákat. Hallani fogjuk, ahogy a vágáskor ropognak. A bőrt ne vágjuk át! (Ezt a műveletet előző nap, esetleg délelőtt szoktam elvégezni.)
A diót deszkán késsel durvára aprítom, félreteszem.
A fokhagymát nyomóval szétnyomom, 1-2 szál petrezselyemzöldet felaprítok, és 1 dl tejszínbe beáztatom őket 1/2 órára. Ezután a 2 nagy (vagy felezni is lehet őket) halfilét bőrére fektetem, húsát besózom, majd szilikon ecsettel a fokhagymás tejszínnel bekenem a halat. Hűvös helyen sütésig pácolom.
Sütés előtt egy tepsit beolajozok, bőrével lefelé ráfektetem a halfiléket. 50 g olvasztott vajjal meglocsolom, és 200 fokos előmelegített sütőbe tolom. 25 perc sütés után megszórom a durvára vágott dióval, és addig sütöm, amíg a dió megpirul (kb. 10 perc).
Kevés friss petrezselyemzölddel még megszórhatjuk, de csak módjával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

@templatesyard