Klasszikus linzer


A tészta tartalmaz lisztet, zsiradékot, porcukrot, melyek aránya 3:2:1, és 1 tojás sárgáját. Sütőpor nem kell bele, bárki mondja!


 Hozzávalók:
300 g finomliszt
200 g vaj
100 g porcukor
1 tojássárgája
reszelt citromhéj vagy pár csepp citromlé (elhagyható)

Egy tálban a tojássárgáját habosra-fehérre keverjük 2-3 evőkanál porcukorral és a citromhéjjal. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet a maradék cukorral, és elmorzsoljuk benne a vajat. Ezután összegyúrjuk a tojásos cukorral is.
Félórát szobahőmérsékleten pihentetjük.
Vékonyan lisztezett nyújtólapon 2 mm vastagra kinyújtjuk, linzer szúróval azonos számú talpat és lyukas tetőt szúrunk ki belőle. A hulladékot ismét összegyúrjuk, kinyújtjuk, kiszúrjuk, míg az egész el nem fogy.
Sütőlemezen, 180 fokra előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt világosra sütjük, közben őrizzük, mert könnyen megég.
Hagyjuk kihűlni.
Az alsó és felső lapot vékonyan lekvárral megkenjük, majd az alsó lap közepére még egy pici lekvárhalmot teszünk, és rányomjuk a felső lapot is. A lekvár ki fogja tölteni a lyukat.
Egy napig letakarva hűvös helyen pihentetjük, ezalatt megpuhul. Vaníliás porcukorral megszórjuk.

A képen házi főzésű, sűrű narancslekvárral töltött linzer karika látható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

@templatesyard