Pozsonyi tészta


Ez az élesztős omlós tészta több karácsonyi süteménynek is alapja. Ebből az alaptésztából sütjük a bejglit, pozsonyi kiflit, a zserbót. Süthetünk belőle szilveszterre malacfej alakú süteményt. Pitetésztának is megfelel.
Le is fagyaszthatjuk ezt a tésztát. Felhasználás előtt tegyük át a normál hűtő részbe előző este, majd sütés előtt egy órával vegyük ki a hűtőből is, és hagyjuk szobahőmérsékletre melegedni. Ezután dolgozhatunk vele.


Ebből az adagból 2 rúd bejgli, egy közepes tepsi zserbó vagy 20 db pozsonyi kifli jön ki.

A bejgli receptjét itt találod: Bejgli

Hozzávalók: 
500 g liszt
100 g zsír + 100 g vaj (lehet csak egyikből az egész)
50 g porcukor
10 g friss élesztő vagy egy fél csomag szárított élesztő
1 tojás sárgája
125 g (125 ml) tej - mérlegen vagy mérőpohárban pontosan mérjük ki
csipet só

Kevés hideg tejben csomómentesre keverjük az élesztőt, hozzáöntjük a többi tejet is, beleadjuk a tojássárgáját, csipet sót. Egy tálban összekeverjük a lisztet és a porcukrot, elmorzsoljuk benne a zsírt és a vajat. Hozzáöntjük a tejes keveréket és összegyúrjuk. Csak addig gyúrjuk, amíg egynemű lesz, ne dagasszuk sokáig. Ha szükséges, teáskanállal adagolhatunk még tejet, de csak óvatosan! Ezután letakarva pihentetjük a tésztát hűtőben félóráig.
Ezalatt elkészíthetjük a tölteléket, attól függően, mit készítünk belőle.

A bejgli receptjét  itt találod: Diós és mákos bejgli

- Ha mindig pontosan kimérjük a hozzávalókat, akkor a tésztánk mindig pontosan megfelelő állagú lesz.
- Ha van késes robotgépünk, akkor percek alatt összeállítható a segítségével.
- A pozsonyi tésztából készült sütiket ne süssük légkeveréssel, mert az kiszárítja.
- A pozsonyi tészta lefagyasztható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

@templatesyard