Bejgli


A bejgli kb. a XIX. század közepétől elengedhetetlen szereplője a karácsonyi süteményeknek. Az egykori Osztrák-Magyar Monarchia országaiban ismert (Közép Európa). A dió és a mák a bőség, jólét, termékenység, egészség szimbólumaként a karácsonyi jelképrendszerbe jól beleillik, ezért sok formában kapcsolódik ehhez az ünnephez (mákos guba stb.)
Elkészítése egyáltalán nem bonyolult, nincs vele sok teendő, csupán a márványozás időigénye sok. Bátran vágjunk bele a sütésbe, és a kirepedt bejgli sem tragédia, az íz majd kárpótol.
Én két rudat szoktam sütni, egy diósat és egy mákosat, ez otthonra nekünk elég. A karácsonyi vendégjáráskor ugyanis majdnem mindenki megkínál vele, sanszos a "bejglimérgezés".
A mi családunkban azt szeretjük, ha a töltelék dominál, mint ahogy a képeken látható is.


Készítsünk pozsonyi tésztát, a receptet itt találod: Pozsonyi tészta, amely 2 rúd bejglihez elegendő.
Míg pihen a tészta készítsük el a töltelékeket.
Az alábbi mennyiségek 1 rúd töltésére vannak megadva. Cukrászok kicsit kevesebb tölteléket használnak, mint a tészta súlya, más szabály szerint a tészta és a töltelék súlya egyenlő, én 1 rúd tésztához az alább leírt töltelék mennyiséget szoktam készíteni.

Máktöltelék, diótöltelék bejglibe, pozsonyi kiflibe:

Kb. 400-450 g töltelék lesz:
150 g kristálycukrot beleteszünk egy vastag aljú lábosba, óvatosan ráöntünk 1 dl vizet és közepes lángon felforraljuk. Folytatjuk a forralást 1 percig, majd hozzácseppentünk pár csepp ecetet, még 1-2 percig forraljuk és elzárjuk a lángot. Nagyon fontos: egyetlen egyszer sem szabad megkeverni! (Tulajdonképpen invert cukrot készítünk.) A forró sziruppal leforrázunk 300 g darált mákot vagy darált diót, és összekeverjük. Tetszés szerint ízesítjük. Ha túl morzsalékos, akkor adunk hozzá pár evőkanál forró vizet, hogy formázható legyen.
A túl sok víz a töltelékben sütéskor gőzzé alakul és szétrepeszti a bejglit!
Hagyjuk lehűlni.

A töltelékbe tehetünk még mazsolát, apróra vágott aszalt szilvát vagy reszelt, kinyomkodott almát vagy lecsepegtetett és apróra vágott meggybefőttet, vagy apróra vágott ananászbefőttet is, ilyenkor a plusz víz hozzáadását mellőzzük, a gyümölcs víztartalma pótolja azt. Van aki lekvárt kever a töltelékhez. Ízesíthetjük fahéjjal, citrommal, mézzel, karácsonyi fűszerekkel is ízlés szerint.

A bejgli töltése:

Vegyük két részre a tésztát és nyújtsuk téglalap alakúra. Ne lisztezzünk alá, nem kell.
A töltelékből kanállal kis halmokat teszünk rá, és késsel, kézzel elsímítjuk úgy, hogy a tészta széleit 1 cm szélességben szabadon hagyjuk.
Ezt a szabad szélet a két rövidebbik oldalon ujjunkkal kilapítjuk, elvékonyítjuk és ráhajtjuk a töltelékre. Feltekerjük a bejglit a hosszabbik oldalánál kezdve, majd a rudat kezünkkel meggörgetjük, megsodorjuk, hogy szép kerek legyen. A rudat arra az oldalára fordítjuk, ahol elfogyott a tészta feltekeréskor, ez legyen az alja.

A bejgli kenése, márványozás:

1 rúd kenéséhez 1 tojást válasszunk szét sárgájára és fehérjére. A sárgájával kenjük be a bejgliket vékonyan, és tegyük hűvös helyre (hogy ne keljen meg), hagyjuk rászáradni. A hűtő nem jó, mert túl hideg, és nincs levegő, ami szárítsa, jó a kamra, ablakpárkány, garázs stb. Ezután még egy vékony sárgájás kenés, és ismét hagyjuk megszáradni. Ha teljesen megszáradt, kenjük be a tojásfehérjével is, és ezt is szárítsuk. Ebből is kaphat még egy vékony réteget, de nem muszáj. Ezt a procedúrát csinálhatjuk délután, és az utolsó kenést hagyhatjuk éjszakára is száradni. Sütés előtt pár órával vigyük be, és hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni. A bejgli a melegben kelni kezd, elrepeszti a száradt tojás réteget, és ez adja majd a gyönyörű márványozást.


A bejgli sütése:
Sütés előtt a bejglik mindét oldalát jó mélyen hurkapálcával, hústűvel vagy kötőtűvel sorban megszúrkáljuk, hogy a gőz távozhasson.
A sütést 180 fokra előmelegített sütőben kezdjük, a tepsit a középső rácsra (vagy négysínes rácsnál alulról a másodikra) helyezzük. Ne használjunk légkeverést, mert az kiszárítja a tésztát. kb. 40 perc alatt sül meg. Ha ezalatt nem pirult meg, tekerjük fel a végén 200-220 fokra.

7 megjegyzés:

  1. Pont így néz ki egy TÖKÉLETES bejgli. Hát ezt könyvbe kéne tenni! Se megrepedve, se elválva a tészta a tölteléktől...szóval ez nem semmi! Ezt sütöm meg az ünnepekre. Köszönöm az ötletet! Boldog Karácsonyt!

    VálaszTörlés
  2. Az, hogy nem válik el a töltelék, az invertcukor miatt van. Az lehűlve is sűrűn folyékony (mint a méz), ezért "ragasztja" a tésztához a tölteléket.
    Ez volt a tavalyi bejgli, az idei még hátravan.

    VálaszTörlés
  3. Szia két kérdésem lenne:)
    1.Egy éjszaka kell hagyni?
    2.Teljesen át kell szúrni a tésztát oldal?

    VálaszTörlés
  4. @Róbert Varga
    1. Egy éjszaka lehet szárítani a kenést, de nem muszáj éjszaka, akkor kezdjük a sütést, ha a tojás megszáradt. Ha reggel fogsz hozzá, estére már száradt lehet. Én délután szoktam kezdeni, és másnap délelőtt sütöm.
    2. Közepéig szúrd mindkét oldalon.

    VálaszTörlés
  5. Szia, a kislányom kívnsága szerint idén igazi bejglit sütök, nem az eddigi kalácsosat. A Te recepted tetszik legjobban, bár az invertcukortól kicsit félek. Azt szeretném kérdezni, hogy milyen hosszú egy rúd? (Ha leírtad és én nem vettem észre, elnézést kérek)Köszönöm

    VálaszTörlés
  6. Gyönyörű😍 Boldog karácsonyt kívánok🌲

    VálaszTörlés
  7. Ezt szeretném Családomnak sütni.De miért nem lehet kinyomtatni? Köszönettel:Margó

    VálaszTörlés

@templatesyard