2014. december 8., hétfő

Pozsonyi tészta

0 megjegyzés

Ez az élesztős omlós tészta több karácsonyi süteménynek is alapja. Ebből az alaptésztából sütjük a bejglit, pozsonyi kiflit, a zserbót. Süthetünk belőle szilveszterre malacfej alakú süteményt. Pogácsának is felhasználható, pl. burgonyás, ha hozzáadunk 150 g főtt tört krumplit, több sót és kevesebb cukrot teszünk hozzá. Pitetésztának is megfelel.
Le is fagyaszthatjuk ezt a tésztát. Felhasználás előtt tegyük át a normál hűtő részbe előző este, majd sütés előtt egy órával vegyük ki a hűtőből is, és hagyjuk szobahőmérsékletre melegedni. Ezután dolgozhatunk vele.


Ebből az adagból 2 rúd bejgli, egy közepes tepsi zserbó vagy 20 db pozsonyi kifli jön ki.

A bejgli receptjét itt találod: Bejgli

Hozzávalók: 
450 g liszt
50 g zsír + 100 g vaj
50 g porcukor
10 g friss élesztő vagy egy fél csomag szárított élesztő
2 tojás sárgája
120 g (120 ml) tej - mérlegen vagy mérőpohárban pontosan mérjük ki
csipet só

Kevés hideg tejben csomómentesre keverjük az élesztőt, hozzáöntjük a többi tejet is, beleadjuk a tojássárgáját, csipet sót. Egy tálban összekeverjük a lisztet és a porcukrot, elmorzsoljuk benne a zsírt és a vajat. Hozzáöntjük a tejes keveréket és összegyúrjuk. Csak addig gyúrjuk, amíg egynemű lesz, ne dagasszuk sokáig. Ezután letakarva pihentetjük a tésztát hűtőben félóráig.
Ezalatt elkészíthetjük a tölteléket, attól függően, mit készítünk belőle.

A bejgli receptjét  itt találod: Diós és mákos bejgli

- Ha mindig pontosan kimérjük a hozzávalókat, akkor a tésztánk mindig pontosan megfelelő állagú lesz.
- Ha van késes robotgépünk, akkor percek alatt összeállítható a segítségével.
- A pozsonyi tésztából készült sütiket ne süssük légkeveréssel, mert az kiszárítja.
- A pozsonyi tészta lefagyasztható.

Megjegyzések

0 megjegyzés ehhez: "Pozsonyi tészta"

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com