Az Ikeában kapható mandulatorta nagy népszerűségnek örvend. Magyar és német blogokon, fórumokon kérik a receptet, hozzátéve, de pontosan olyan legyen, mint az ikeás. Én is kíváncsi lettem a receptre, elsősorban arra, amit ott árulnak. Gondoltam, hétpecsétes titok, de nagy meglepetés ért. Megfelelő keresőkifejezéssel és nyelvvel, az első oldalon dobódik ki ennek a tortának az összetétele:
Smörkräm 44% (vegetabilisk olja (kokos), ägg-gula, socker, grädde, vatten, smör, modifierad potatisstärkelse, förtjockningsmedel (xanthangummi,salt), mandel 18%, äggvita, aprikoskärnor, vetestärkelse, farinsocker, modifierad tapiokastärkelse, skummjölkspulver, bakpulver (natriumbikarbonat, natriumdifosfater), fettreducerad kakaopulver, emulgeringsmedel (mono- och di-glycerider av fettsyror, sojalecetin), majsstärkelse och citronsyra.
Vaj Krém 44% (növényi olaj (kókusz), tojás-sárga, cukor, tejszín, víz, vaj, módosított keményítő, sűrítő anyag (xantán-gumi, só), mandula 18%, tojásfehérje, sárgabarack mag, búzakeményítő, barna cukor, módosított tápióka keményítő, sovány tejpor, szódabikarbóna (nátrium-hidrogén-karbonát, natriumdifosfater), csökkentett zsírtartalmú kakaópor, emulgeálószerek (mono-és di-gliceridjeiből zsírsavak, szójalecitin), kukoricakeményítő és citromsav.
Na, ezt így nem fogom tudni megsütni.
Akkor gondoltam, hogy ez egy nevezetes svéd süti, ezért svéd oldalakon kerestem rá a receptre. Találtam is párat, egyet kiválasztottam:
Tészta:
4 tojásfehérje
1 1 / 2 dl cukor
75 g őrölt mandula
2 evőkanál kakaó
Töltelékhez:
3 tojás sárgája
3 / 4 dl tejszín
1 dl kristálycukor
100 g vaj, lágy
1 zacskó mandula csipsz
A sütőt 175 fokra előmelegítjük.
Sütőpapírra 2 kört rajzolunk egy tányér körül, vékonyan átkenjük vajjal.
A tojásfehérjékből kemény habot készítünk.
Hozzáadjuk a cukrot.
Óvatosan belevegyítjük a mandulát és a kakaót.
A sablonra kenjük és 10 percig sütjük. Még langyosan leválasztjuk a papírról.
A tojássárgáját és a cukrot elkeverjük a tejszínnel, lassan melegítjük, míg besűrűsödik. Adjuk hozzá darabonként a vajat és hűtsük le a keveréket.
Pirítsuk meg a mandulát és szórjuk a tetejére.
Megsütöttem a tortát, és a következőt tapasztaltam:
A krém túl lágy, folyós, az egész torta pedig émelyítően édes ennyi cukorral. Férjem pedig azt mondta, hogy a tészta túlságosan kakaós lett.
Még egy kicsit keresgéltem, több receptet elolvastam, megnéztem néhány házisütésű képét is, ezeken láttam, nem kell ám olyan laposnak lennie ennek a tortának! A receptek majdnem pontosan azonosak, de több helyen írnak keményítőt a krémbe. Egy-két módosítást végeztem a recepten: csökkentettem a cukor mennyiségét, a tésztában egy kanál kakaót kukoricakeményítőre cseréltem, és a krémhez is hozzáadtam egy kanál keményítőt, hogy jobb tartása legyen.
Továbbá úgy döntöttem, nem lapokat sütök, hanem egyben egy vastagabb tortalapot, amit kettévágok.
Ezek után az én receptem így alakult:

Tészta:
4 tojásfehérje
1 dl cukor
75 g őrölt mandula
1 evőkanál kakaó
1 evőkanál kukoricakeményítő
pár csepp ecet
csipet só
Töltelékhez:
4 tojás sárgája
1 dl tejszín
1 dl kristálycukor
1 evőkanál kukoricakeményítő
100 g vaj, lágy
1 zacskó mandula csipsz
A sütőt 175 fokra előmelegítem. Egy 17 cm-es tortaforma aljába sütőpapírt vágok, megkenem vajjal. A mandulát száraz serpenyőben megpirítom.
A kakaót összeszitálom a keményítővel, beleteszem a darált mandulát, sót is. A tojásfehérjét nagyon kemény habbá verem. Félúton hozzáadom az ecetet. Ha már kemény, beleöntöm a cukrot és fényes, kemény habot készítek. Óvatosan kanállal belekeverem a száraz hozzávalókat. Beleöntöm a formába, elsímítom a tetejét, és kb. 20 percig sütöm. A formában hagyom kihűlni.
A tojássárgáját a cukorral fehérre, habosra mixelem. A keményítőt elkeverem a tejszínnel és lassan megmelegítem (nem forrásig!). Mixerrel simára keverem és közben hozzáadom a cukros tojássárgáját is. Hozzáadom darabonként a vajat és hűtőben kihűtöm.
A tortalapról lehúzom a papírt, recés késsel kettévágom, és a legegyenesebb felületet fordítom felülre. A krémmel megkenem a belsejét és a tetejét, ha jut, az oldalát is.
A mandulát a tetejére szórom.
Talán egy kicsit sok lett a krém, a tetejére elég vastagon jutott, de nem bántuk. Vastagabb lett a torta is, valószínű elbírna 2 cm-rel nagyobb tortaformát is, bár azt a svéd oldalakon láttam, nem muszáj ám olyan laposkának lenni, mint az Ikeában :D
Nem tudom, ez így mennyire autentikus, de nagyon finom volt!
Megjegyzések
20 megjegyzés ehhez: "Az ikeás svéd mandulatorta"
2009. szeptember 26. 18:22
ezt szerintem ki fogom próbálni, csináltam egyszer egy nagyon durva csokis tortát, annak a tejszínnel kevert olvasztott fehércsoki krémje volt teljesen hasonló mind ízre, mind állagra az ikea tortáéhoz. még azon gondolkodtam hogy karamellesre főzött sűrített tejjel kellene az olvasztott fehércsokit elkeverni.
2009. szeptember 26. 19:15
Húúúú,az egyik kedvencem!Na jól ki is próbálom:)
2009. szeptember 26. 19:52
Nem ismertem én,de ezt is ki kell próbáljam, a brownid után.:-))
2009. szeptember 26. 21:12
Imádom az ikeás mandulatortát!
Nagyon szép lett amit sütöttél. Látszik rajta, hogy fincsi.
2009. szeptember 27. 4:49
Én két napja ettem ikea-mandulatortát először, és rögtön az első falat után azon kezdtem agyalni, hol éreztem én már ezt az ízkombinációt. Végül rájöttem: Milka kekszes csoki, ill. 3bit! Mivel mindkét csokit imádom, a torta is ízlett, úgyhogy elmentettem a receptet kipróbálásra. Egyébként én is sürített tejre gondoltam krém-alapanyagként - de ötletem az nincs, hogyan kéne készíteni vele.
2009. szeptember 27. 16:24
Kedvencem a mandula, így el lesz mentve! :-)
2009. szeptember 27. 18:58
Annyira tetszik, hogy ilyen alapos vagy és utána jársz mindennek, semmit sem bízol a véletlenre. Így a te receptjeiddel biztos lehet benne az ember, hogy amit olvas az kipróbált és úgy is van!:))
2009. szeptember 28. 12:12
Szerintem ez biztosan sokkal jobb, mint az ikeás, aminek egyébként egyik nagy hibája, hogy olyan "laposka" :)
És nagyon szép is lett!
2009. szeptember 28. 19:20
hogy kitaláltad, hogy min gondolkoztam a napokban :)
magyar oldalakon egy recept kering, de az már ránézésre köszönő viszonyban sincs az eredetivel. Köszi, hogy kikísérletezted :)
2009. október 8. 10:39
Kedves Wise Lady! Ma szeretném este megsütni a tortát, de kicsit elbizonytalanodtam. Amikor kinyomtattam a receptet, akkor a szöveges leírásban liszt szerepelt, emiatt ma újra megnéztem a receptet és látom, hogy azóta ez javítva lett a hozzávalókban megadott keményítőre. De biztos, ami tuti: biztosan nem kell bele liszt? Mindössze csak az az 1 ek keményítő?
Előre is köszönöm a válaszod, elpé
2009. október 8. 14:29
Igen, közben valaki szólt, hogy keményítőt írtam a hozzávalókban, és az elkészítésben pedig lisztet. Kijavítottam. Nem kell bele liszt, csak 1 evőkanál keményítő. Vigyázz, a krém érzékeny a túlhűtésre, hajlamos kiikrásodni, ha fagypont közelébe hűtöd.
2009. október 11. 17:01
Kedves Wise Lady! Köszönöm a tanácsot, így végül este csak a tésztáját csináltam meg és csak másnap a krémet. Pazarra sikerült!!!!!! Nekem csak 21-es formám van, így igen csak laposka lett az "alap" és a kettészelése sem volt egyszerű feladat, de a kis bosszankodást a végeredmény messzemenően kárpótolta : )
Köszönök mindent, elpé
2009. október 11. 19:00
Kedves elpé! A 21cm és a 17 cm átmérőjú forma között nagyon nagy a különbség. Én mindig ki szoktam számolni az 1 négyzetcentiméternyi süteményt. A 21 és 17 között éppen másfél-szeres a szorzószám. (21x21 osztva 17x17). Legközelebb nyugodtan készítsd 5-6 tojásból, arányosan növelve a hozzávalókat.
De örülök, hogy finom lett!
2010. május 20. 21:40
Kedves Wise Lady!
Nagyon ígéretesen hangzik a recept, a napokban készülök nekiállni, és azt szeretném kérdezni, hogy a krém végül csak melegített vagy főzött? :) Nem vagyok egy nagy konyhafenomén, így nem egyértelmű nekem :)
2010. május 20. 22:08
Csak addig, amíg a keményítő besűrűsödik, aztán érdemes kissé hűlni hagyni, hogy a tojássárgáját ne kapja össze!
2010. május 20. 22:13
Köszönöm, remélem, sikerülni fog :)
2010. június 2. 16:40
Kedves Wise Lady! Én is kezdő sütkérező vagyok, ezért megkérdezném, hogy sütni is az előmelegítéshez szükséges 175C-on kell a tortalapot, vagy azt már magasabb hőfokon kell?
Előre is köszi:-))))
2010. június 2. 20:24
Sütni is. 180 fok körül van, régi tűzhelyen nem lehet nagyon pontosan beállítani.
2010. június 10. 17:43
Sajnos én is 21 cm-es formában sütöttem, úgyhogy a kettévágás meglehetősen izgalmas folyamat volt, de ettől függetlenül az eredmény nagyon finom lett! Köszi a receptet! :)
2010. június 10. 17:52
Ilus: Máskor 5-6 tojásból készítsd. Örülök, hogy finom lett!
Megjegyzés küldése