2014. december 27., szombat
2014. december 14., vasárnap
Útvonal > Kezdőlap / hal / karácsony / Tejszínes, diós pontyfilé karácsonyra
Tejszínes, diós pontyfilé karácsonyra
Ez a halétel sok éve része a karácsonyi vacsorának nálunk, nincs vele sok teendő, kora délután előkészíthető, szinte "magától" elkészül, és nagyon különleges, ünnepi étel, melynek maradékáért másnap harcba bocsátkoznak a családtagok.
Előnye még, hogy olcsó halból, pontyból készül. Köretként hercegnőburgonyát és sajtos cukkinit adok hozzá, amelyet szintén előre előkészíthetek, így szenteste vacsora előtt csak begyújtom a sütőt, ha megsült, már tálalhatok is.
A fotók a tavalyi vacsoránál este, villanyfényben készültek, ezért nem lettek jó minőségűek.
2014. december 13., szombat
Útvonal > Kezdőlap / aprósüti / karácsony / kelt tészta / Tejfölös pogácsa - Lucapogácsa
Tejfölös pogácsa - Lucapogácsa
Szent Lucia tiszteletére ünnepeljük december 13.-án Luca napját. Ehhez a naphoz számos népi szokás, hagyomány és hiedelem fűződik. 1600 körül ez a nap volt az év legrövidebb nappala (téli napforduló), ez mostanra már december 21-ére tolódott.
Miután Szegeden születtem és sokáig ott is éltem, most pedig Zalában élek, mindenképp sütnöm kellett Luca pogácsát ugye. 12-én sütöttem, mert a hagyomány szerint Luca napján tilos a sütés. Amolyan lustácskásan én most kockára vágtam, minél hamarabb kész legyen, nem bajlódtam a szaggatással.
2014. december 12., péntek
Útvonal > Kezdőlap / aprósüti / karácsony / Klasszikus linzer
Klasszikus linzer
A tészta tartalmaz lisztet, zsiradékot, porcukrot, melyek aránya 3:2:1, és 1 tojás sárgáját. Sütőpor nem kell bele, bárki mondja!
2014. december 9., kedd
Útvonal > Kezdőlap / édes süti / karácsony / Bejgli
Bejgli
A bejgli kb. a XIX. század közepétől elengedhetetlen szereplője a karácsonyi süteményeknek. Az egykori Osztrák-Magyar Monarchia országaiban ismert (Közép Európa). A dió és a mák a bőség, jólét, termékenység, egészség szimbólumaként a karácsonyi jelképrendszerbe jól beleillik, ezért sok formában kapcsolódik ehhez az ünnephez (mákos guba stb.)
Elkészítése egyáltalán nem bonyolult, nincs vele sok teendő, csupán a márványozás időigénye sok. Bátran vágjunk bele a sütésbe, és a kirepedt bejgli sem tragédia, az íz majd kárpótol.
Én két rudat szoktam sütni, egy diósat és egy mákosat, ez otthonra nekünk elég. A karácsonyi vendégjáráskor ugyanis majdnem mindenki megkínál vele, sanszos a "bejglimérgezés".
A mi családunkban azt szeretjük, ha a töltelék dominál, mint ahogy a képeken látható is.
Készítsünk pozsonyi tésztát, a receptet itt találod: Pozsonyi tészta. Kb. 800 g tészta lesz, amely 2 rúd bejglihez elegendő.
Míg pihen a tészta készítsük el a töltelékeket.
Az alábbi mennyiségek 1 rúd töltésére vannak megadva. 1 rúd kb. 400 g tészta lesz. Cukrászok kicsit kevesebb tölteléket használnak, mint a tészta súlya, más szabály szerint a tészta és a töltelék súlya egyenlő, én a kb. 400 g tésztához az alább leírt töltelék mennyiséget szoktam készíteni.
2014. december 8., hétfő
Útvonal > Kezdőlap / alaprecept / karácsony / Pozsonyi tészta
Pozsonyi tészta
Ez az élesztős omlós tészta több karácsonyi süteménynek is alapja. Ebből az alaptésztából sütjük a bejglit, pozsonyi kiflit, a zserbót. Süthetünk belőle szilveszterre malacfej alakú süteményt. Pogácsának is felhasználható, pl. burgonyás, ha hozzáadunk 150 g főtt tört krumplit, több sót és kevesebb cukrot teszünk hozzá. Pitetésztának is megfelel.
Le is fagyaszthatjuk ezt a tésztát. Felhasználás előtt tegyük át a normál hűtő részbe előző este, majd sütés előtt egy órával vegyük ki a hűtőből is, és hagyjuk szobahőmérsékletre melegedni. Ezután dolgozhatunk vele.
Ebből az adagból 2 rúd bejgli, egy közepes tepsi zserbó vagy 20 db pozsonyi kifli jön ki.
A bejgli receptjét itt találod: Bejgli
Hozzávalók:
450 g liszt
50 g zsír + 100 g vaj
50 g porcukor
10 g friss élesztő vagy egy fél csomag szárított élesztő
2 tojás sárgája
120 g (120 ml) tej - mérlegen vagy mérőpohárban pontosan mérjük ki
csipet só
Kevés hideg tejben csomómentesre keverjük az élesztőt, hozzáöntjük a többi tejet is, beleadjuk a tojássárgáját, csipet sót. Egy tálban összekeverjük a lisztet és a porcukrot, elmorzsoljuk benne a zsírt és a vajat. Hozzáöntjük a tejes keveréket és összegyúrjuk. Csak addig gyúrjuk, amíg egynemű lesz, ne dagasszuk sokáig. Ezután letakarva pihentetjük a tésztát hűtőben félóráig.
Ezalatt elkészíthetjük a tölteléket, attól függően, mit készítünk belőle.
A bejgli receptjét itt találod: Diós és mákos bejgli
- Ha mindig pontosan kimérjük a hozzávalókat, akkor a tésztánk mindig pontosan megfelelő állagú lesz.
- Ha van késes robotgépünk, akkor percek alatt összeállítható a segítségével.
- A pozsonyi tésztából készült sütiket ne süssük légkeveréssel, mert az kiszárítja.
- A pozsonyi tészta lefagyasztható.
Feliratkozás: Bejegyzések (Atom)