Kókuszos fasírt vagy húspogácsa


Ez a húspogácsa gyorsan elkészíthető, finom.  Jó alternatíva, ha már unjuk a hagyományos fasírtot, vagy akár a svéd húsgolyót. Bátran ehetik fogyókúrázók egy salátával vagy zöldségkörettel, ajánlható gluténmentes és paleo módon étkezőknek is. Hamburger húspogácsának is kitűnő alternatíva. Hidegtálak készítésekor is bevethetjük. Vendégváráshoz is remek, amennyiben inkább beszélgetünk a vendégeinkkel, mintsem főzzünk.
Köretet kedvünk szerint készíthetünk hozzá, főzelék, saláta, krumpli, rizs stb. . Meghálálja a szószok és salsák társaságát is. Friss gyümölcsöt vagy befőttet is tehetünk mellé.
Ha már hozzáfogunk, csináljunk azonnal duplaadagot, és az egyiket fagyasszuk le. Így mindig lesz gyorsan előszedhető, házi készítésű húspogácsánk, amit bevethetünk egy gyors vacsikészítéshez.
Az alaprecept nem tolakodóan fűszeres, hogy sokféle módon felhasználhassuk. Bátran alkalmazhatunk más fűszerkombinációt is.
Húsgolyó változatban is készíthető.




Hozzávalók:
1/2 kg darált hús
2 evőkanál kókuszreszelék + 1- 2 evőkanál a hempergetéshez
1 tojás
1-2 gerezd fokhagyma
3-4 levél zellerzöld (nem több!)
1 evőkanál citromlé + citromgerezdek a tálaláshoz
só, fehérbors
sütéshez zsiradék



A húst, kókuszt és a tojást összekeverjük. Beletesszük az apróra vágott zellerzöldet és fokhagymát, a citromlevet, és jól összedolgozzuk. Sóval, fehérborssal ízesítjük. Egy deszkán kilapítjuk 1 cm vastagra, majd egy szaggatóval vagy nagy pohárral (bögrével) 8-10 cm átmérőjű pogácsákat készítünk. Egy késsel vagy lapáttal felvesszük, kókuszreszelékben meghempergetjük mindkét oldalát, egy tálcára sorakoztatjuk. Azonnal is süthető, de jót tesz neki, ha kicsit állhat.
Egy nehéz serpenyőben nem túl sok zsírt felforrósítunk, közepes hőmérsékletre vesszük, belehelyezzük a tallérokat, egy nehezékkel leszorítjuk, és mindkét oldalon pirosra sütjük. Ha a zsír túl forró, a kókuszreszelék megég, erre ügyeljünk. Tálaláskor citromgerezdekkel tálaljuk, mert fogyasztáskor csepegtethetünk rá még pár csepp citromot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

@templatesyard