A mákos beigli, mákos guba remek alternatívája lehet ez a finom desszert.
10 kifli vagy zsemle vagy ennek megfelelő kelt kalács
1 liter tej
8 tojás
8 evőkanál cukor
1-2 evőkanál citromlé
1 evőkanál zsemlemorzsa vagy édesmorzsa
2 evőkanál baracklekvár
3 közepes alma
400 g mák
kb. 2 dl tej
A kifliket felkarikázzuk. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájákhoz adunk 4 evőkanál cukrot, majd fokozatosan 1 liter tejjel elkeverjük.
A tojásos tejet a kiflire locsolgatjuk, közben átforgatva őket, és hagyjuk ázni kb. negyedóráig. Egyszer-kétszer fakanállal átforgatjuk még. Eközben megdaráljuk a mákot 4 evőkanál cukorral. Egy tepsit kikenünk vastagon vajjal, zsemlemorzsával megszórjuk. A sütőt begyújtjuk 180 fokra.
Beleöntjük a tepsibe az ázott kiflit, és egyenletesen elterítjük, nyomkodjuk is meg kissé.
A darált cukros mákra öntsük rá a felforrósított tejet, keverjük el.
Hámozzuk meg az almákat, reszeljük le, keverjük hozzá a mákhoz. Adjuk hozzá a citromlevet is, és ezt a keveréket rétegezzük rá a kiflire. Borítsuk le lazán egy alufóliával, ne szorítsuk rá. A tepsit a bemelegített sütőbe toljuk, és kb.30 percig sütjük.
Ha letelt az idő, a tojásfehérjéket felverjük habnak, ha már habos, adjunk hozzá kevés citromlevet, és még további 2 percig verjük, amíg nagyon kemény nem lesz. Ekkor beleteszünk 2 evőkanál lekvárt,
és azzal is verjük a habot tovább 1 percet. Eddigre a hab fényes, és annyira kemény, hogy késsel "szeletelhető".
Kivesszük a tepsit, a hőt feltekerjük 200 fokra, és a habot evőkanállal a mákra osztogatjuk.
Egy késsel óvatosan szétkenjük egyenesre, de vigyázva, ne nyomjuk agyon a habot. Majd egy villával
megcsíkozzuk a tetejét.
Betesszük a sütőbe, és addig sütjük, míg aranybarnára pirul a hab teteje. Ez 5-8 perc még.
Kivesszük a sütőből, és azon melegen egy recés késsel óvatosan bevágjuk a habot a tetején, ahol a szeletek lesznek, majd hagyjuk langyosra hűlni (kb. 20 perc). Ekkorra viszonylag jól szeletelhető lesz.
Óvatosan szeleteket vágunk, a széleken is körbevágjuk, lapáttal alányúlva vesszük ki őket, s tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése