Hozzávalók:
250 g darált hús
1/2 zsemle vagy 1/2 szelet kenyér
2 evőkanál zsemlemorzsa
1 tojás
néhány szál petrezselyemzöld
1 kávéskanál só
étolaj vagy zsír
1 evőkanál liszt
1/2 vöröshagyma
1 szál sárgarépa
1 szál gyökér
1 szelet zeller
1 púpos teáskanál őrölt pirospaprika
szárított vagy friss tárkony
2-3 evőkanál tejföl (vagy ízlés szerint)
só
bors
A zsemlét vízbe áztatjuk, a petrezselyemzöldet felaprítjuk.
A darált húshoz tesszük a kinyomkodott, szétmorzsolt zsemlét, a petrezselyemzöldet, tojást, 1 kávéskanál sót, őrölt borsot. Villával összedolgozzuk egyneműre. Annyi zsemlemorzsát gyúrjunk hozzá, hogy még lágy, formázható legyen.
A zellert, gyökeret és répát karikára vágjuk, a vöröshagymát felaprítjuk.
A hagymát a forró zsiradékon dinsztelni kezdjük, félidőben hozzáadjuk a felaprított zöldségeket is, és pár percig együtt dinszteljük. Rátesszük a lisztet, átpirítjuk, majd a tűzről félrehúzva hozzáadjuk a pirospaprikát, azzal is átkeverjük. Egy bögre hideg vízzel felengedve csomómentesre keverjük.
Kb. 2 literre kiegészítjük, sózzuk és felforraljuk.
A darált húsból diónyi gombócokat formálunk és a forrásban lévő levesbe tesszük. Kb. félórát lassú tűzön főzzük.
A tejfölt 1/2 dl leveslével csomómentesre elkeverjük, a levesbe öntjük. Beletesszük a tárkonyt is (ízlés szerint - én egy kávéskanál szárítottat szoktam), és 2 perc alatt készre forraljuk.
Aki szereti, tálaláskor még citromlével, ecettel tovább savanyíthatja.
Készítsd el a tejföl, pirospaprika és tárkony mentes változatot is: Húsgombóc leves
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése