Habkönnyű túrós pite




Hozzávalók:  30cm x 33cm-es tepsihez

Tésztához:
500 g finomliszt
150 g cukor
200 g vaj
3 tojás sárgája
1 csomag (12 g) sütőpor
1 evőkanál tejföl
0,5 dl tej

Töltelékhez:
1 kg túró
kevés citromlé
150 g cukor + 2 evőkanál cukor a tojáshabba
2 evőkanál tejföl
citromlé
1 vaníliás pudingpor
2 tojás sárgája
5 tojás fehérje

Késes robotgépbe öntöm a lisztet, cukrot, sütőport, pár fordulattal összekeverem. Hozzáadom a felkockázott puha vajat, és pár percig keverem. Ezután a tojássárgákat és a tejfölt is beleteszem, ismét összekeverem. A fél dl tejet felülről hozzácsurgatom, addig , amíg egy darabba összeáll a tészta.
Kiveszem nyújtólapra, kétfelé osztom. Meglisztezem a nyújtólapot, és az egyiket elnyújtom tepsi méretre, megszórom kevés liszttel, feltekerem a nyújtófára, majd a tepsibe legörgetem róla.
Elnyújtom a másik lapot is.
Begyújtom a sütőt 170 fokra.
Ezután készítem a tölteléket.
A késes robotgépbe teszem a tojássárgákat és a cukrot. Egy-két percig forgatom. Hozzáadom a tejfölt, összekeverem. Jöhet bele a túró, a pudingpor, pár csepp citromlé, a maradék cukor. Az egészet krémesre forgatom. Kiszedem egy tálba.
A tojás fehérjét kemény habbá felverem, félidőben pár csepp citromlét adva hozzá. Ha már kemény, hozzáadom a 2 evőkanál cukrot, és azzal fényesre keverem.
A habot evőkanállal 3 részletben hozzáadom a túrókrémhez. A tölteléket a tepsibe öntöm, egyenletesen elosztom. A nyújtófára tekert másik tésztalappal beborítom. Hegyes villával megszurkálom a tetejét.
Az előmelegített sütőbe teszem, és kb. 30 perc alatt megsütöm.

Ha nincs késes robotgépünk, akkor a tésztát fakanállal és gyúrással készítsük, a krémet pedig turmixban.


3 megjegyzés:

  1. A tésztából hiányzik: só, vaniliás cukor

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A tésztába szükségtelen plusz vaníliát tenni, mert a töltelékben van. A só alternatív. Én nem vagyok híve a csipet sót a sütibe is gyakorlatnak.

      Törlés

@templatesyard