2011. február 28., hétfő

Zsemle zabpehelylisztből

22 megjegyzés


A zabpehelylisztet már régóta meg akartam próbálni, a pékárukhoz használt lisztekbe szokás keverni. Sikérmentes, ami azt jelenti, hogy önmagában nem keleszthető, vízzel keverve ragadós, nyálkás lesz. Fogyasztásakor azonban ez előnyös tulajdonsággá válik, mert a nyák bevonja a gyomorfalat és védi. Viszont nem akartam más liszttel keverni, így mégis tettem egy próbát a kelesztéssel.


A lenmag pedig fontos növényi omega-3 zsírsav-forrás, ezért egészségvédő hatású, sőt még finom is. A dagasztáskor a zabpehelyliszt sokkal több vizet vett fel, mint másfajta lisztek, és persze nagyon ragadós volt. Egy teáskanál cukorral többet téve hozzá, az élesztő mégiscsak kifejtette a hatását, és a keletkező gázbuborékok megemelték a tésztát. A kisült zsemle tömör, barnás, és jóízű. Magamnak sütöttem, de a fiúk is élvezettel fogyasztották. Férjemnek különösen ízlett. Rendszeresen sütni fogom ezután.

Hozzávalók: 8 zsemle
450 g zabpehelyliszt
2 evőkanál olaj
2 kávéskanál só
2 teáskanál cukor
2 evőkanál lenmag
20 g friss élesztő
4,5 - 5,5 dl víz

Elkészítés:
Mindent az üstbe tettem, az élesztő és a víz kivételével. A vizet meglangyosítottam, feloldottam benne az élesztőt, és azt is beleöntöttem. Bekapcsoltam a dagasztóprogramot. Nagyon ragadós, nyákos volt a tészta. A dagasztás végén, a program jelzésekor beleszórtam a lenmagot, és azt is elkeverte a gép. Hagytam egy órát kelni, majd erősen lisztezett (zabliszt) kézzel szilikonlapra kiszedtem, kissé átgyúrtam. 8 zsemlét formáztam, beletettem tepsibe, és lefedve pihentettem ismét egy órát. Hideg sütőbe tettem, 200 fokra kapcsoltam, ötven percig sütöttem őket.

Megjegyzések

22 megjegyzés ehhez: "Zsemle zabpehelylisztből"

Iza írta... [Válasz erre...]
2011. február 28. 16:54

Hát ez nagyon tetszik és ki is fogom próbálni. Egy baj van,nem lehet zabpehelylisztet kapni itt mifelénk, de lehet megpróbálom megdarálni a zabpelyhet (valahol olvastam hogy müködik) és majd abból összegyúrok egy kis zsemlének valót. :)

Bianka írta... [Válasz erre...]
2011. február 28. 17:07

Nagyon szép

duende írta... [Válasz erre...]
2011. február 28. 20:28

Ennek most majd a gluténérzékenyek nagyon fognak örülni! Szuper!

Alexandra írta... [Válasz erre...]
2011. március 1. 0:18

Ezt ki fogom próbálni!

Lucja írta... [Válasz erre...]
2011. március 1. 12:18

Nekem is tetszik, szeretném megsütni. Mennyi élesztőt kell bele? Köszönöm.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. március 1. 13:52

@Lucja
Bocs, ez lemaradt. 20 g élesztő. Javítottam, köszi az észrevételt!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. március 3. 18:45

Szia Wise Lady!

Tegnap megsutottem a zsemleket. Kovettem az utmutatasod, de mar a formazasnal szet akart esni. Eloszor muffinformaban gondolkodtam, de maradt a sutopapiros tepsis megoldas. A vegeredmeny gyaszos. Kostolasnal atomjaira esett szet az egesz es egesz egyszeruen ehetetlen. Azert egyet legyurtem, de elment a kedvem tole. Csak a lisztet es a raforditott idomet sajnalom, ugyanis ment a kukaba az egesz. Azt hiszem tobbet nem probalkozom...
udv.: Katja

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. március 3. 22:12

@Névtelen
Hát igazán sajnálom. Látod, ez ilyen lett, mint amit a képen látsz, abszolút nem esett szét, inkább lágy lett a tészta. Sütés után is egy kicsit nedves, egyáltalán nem száraz zsemlék lettek. Úgy hiszem, már a formázásnál kellett volna még vizet tenned hozzá, ha morzsásnak érezted. Ezt én is tapasztaltam, hogy sok vizet felvett.

BitónéM. írta... [Válasz erre...]
2011. május 11. 20:19

A zab később is felvesz vizet..
Ha nincs benne elég víz, "kiszárad" a tészta!!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. május 11. 20:43

@BitónéM.
Igen, ezt én is tapasztaltam.

BitónéM. írta... [Válasz erre...]
2011. május 15. 20:33

Megsütöttem, a receptet betartva.
Nagyon finom zsemléket sikerült sütnöm!
Köszönöm a receptet!
Ja, és nem száradt ki, nem esik szét, szépen lehet szelni!
Remélem, Katja azóta már sikerült megsütnie jóra!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. május 15. 22:01

@BitónéM.
Igazán örülök neki. Én is sütöttem már azóta többször.

martinelli írta... [Válasz erre...]
2011. november 17. 7:47

Ez a recept nagyon tetszik nekem. El is fogom készíteni.

Julia Wittner írta... [Válasz erre...]
2012. január 20. 0:57

Csak egy otlet: a lenmagot jobb mindenbe daralva tenni, mert egeszben csak atmegy a szervezeten, nem tudja a gyomor lebontani a hejat, es igy sajnos nem ervenyesul a jotekony hatasa.

Nagyon tetszik a recept, en is ki fogom probalni. Koszonom!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2012. január 20. 11:31

@Julia Wittner
Köszönöm a hasznos kiegészítést!

Ági írta... [Válasz erre...]
2012. február 17. 21:49

Nagyon tetszik a recept! Le is lehet fagyasztani vajon?

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. március 30. 16:22

Kedves "ANYA"!
A zabzsemlével már háromszor próbálkoztunk, de a formája sajnos egyszer sem sikerült olyanra mint a képen....!
Igyekeztünk a receptből mindent betartani... Finom lett, de inkább tehénlepényre hasonlított!!! Még nem adtuk fel, most készítjük negyedszer.... talán a sütőnk is más.....!? Jó lenne rájönni a forma titkára!!!
Üdvözlettel!
Gy.G.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. december 3. 8:53

Mitől függ és mikor dől el, hogy négy és fél vagy öt és fél deci víz kerül bele?

Teljes kiőrlésű zablisztből próbálta valaki?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2012. december 4. 14:32

@Névtelen
Ha összekevered, és túl morzsalékos, szétesik, nem áll össze, akkor kell még hozzá víz.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. december 12. 11:25

Tegnap elkészítettem, nagyon finom lett, csak a külseje nagyon szárazra sikerült. Van valami megoldás? De még tuti, próbálkozom vele. :-)

Emőke írta... [Válasz erre...]
2013. április 16. 22:24

Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Névtelen írta... [Válasz erre...]
2014. május 12. 9:28

@Wise Lady
Hát nem tudom, hogy mitől lenne morzsalékos. Én mindent recept szerint csináltam, kiv. hogy csak 3,5-4 dl vizet tettem bele és úgy folyt, hogy semmit nem lehetett vele kezdeni. Mikor megsütöttem egy kenyérformában, hogy hátha lesz belőle valami, az egész tiszta élesztőízű (2 nap gyomorbántalom utána) és az egész konyhában terjengett az élesztőszag. Csak azt sajnálom, hogy félkiló zablisztnek annyi...

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com