Téli paradicsomos zöldségleves - gazpacho



Spanyol levesként tartjuk számon. Kifejezetten nyári ételnek számít, mert hidegen fogyasztjuk, de bármilyen évszakban készíthető sűrített paradicsomból, paradicsomléből, vitaminpótlásra alkalmas, és emlékeztet a nyárra.

Hozzávalók:
200 g sűrített paradicsom vagy 1 l házi paradicsomlé
150 g kígyóuborka
1 közepes salátahagyma (fehér héjú) vagy vöröshagyma
1-2 kaliforniai paprika kb. 200 g
2 gerezd fokhagyma
1 szikkadt zsemle vagy baguettkarikák
olívaolaj
1 evőkanál lágy ecet (pl. gyümölcsecet)
1 l víz
só, bors
Levesbetétnek:
uborkakocka
pirított zsemlekocka
snidling
keménytojás szeletek

Elkészítés:
A hagymát, fokhagymát, uborkát, paprikát és a zsemlét kockára vágom.
A zsemlekockákat egy tálba teszem, meglocsolom az ecettel, hozzáteszem a zöldségeket és rákanalazom a sűrített paradicsomot is. Ráöntök 2 dl olivaolajat, majd lefedve egy éjszakára hűtőbe teszem.
Másnap beleöntöm a turmixgépbe (botmixerrel is lehet) és összeturmixolom. Apránként hozzáadagolok még 1 dl olivaolajat, majd utána fokozatosan a vizet is úgy, hogy a turmixot alacsony fokozatra állítom. (Ha paradicsomlét használok, már csak 2-3 dl vízet adok hozzá.) A keveréket sűrű szitán átszűröm. Sóval és borssal ízesítem. Egy sűrű, selymes levest kapok. Hűtőbe teszem. Hidegen fogyasztjuk.
Levesbetétként apróra vágott uborkakockát, pirított zsemlekockát, keménytojás szeleteket teszek minden tányérba, rámerem a hideg levet, és snidlinggel megszórom.

5 megjegyzés:

  1. Ha nyár, ha tél, nekem jöhetne:-))

    VálaszTörlés
  2. Kedves Wise Lady!
    Kérlek nézz be hozzám egy stafétabotért:
    http://alexandragasztroblogja.blogspot.com

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki!

    Szeretnélek egy kis szappanos játékra invitálni!
    Nézz be a blogomba!
    www.vizisoap.blogspot.com

    Várok mindenkit nagy nagy szeretettel!

    VálaszTörlés

@templatesyard