2011. február 22., kedd

Kincseim a bolháról 20. - A kézi gabonaőrlő

7 megjegyzés

Ez egy friss szerzemény. Tipikusan olyan készülék, amit magamtól sosem vásároltam volna meg. Többek között erre is megtanít a bolhapiac, ha látsz egy vadiúj és használatlan készüléket, akkor óvatos légy, mert ezt valaki már kiselejtezte új korában. Ennek 2 oka lehet: egyik, hogy a készülék nem használható jól. Ránézve, vagy a reklámfilmet nézve remeknek tűnik, viszont megvásárolva kiderül, hogy nehezen kezelhető, fáradságos, több bosszúságot okoz, mint amit gondoltunk, és csak feleslegesen dobtuk ki a pénzt érte. A másik ok lehet, hogy a készülékre csak az illetőnek nem volt szüksége, vagy helyhiány miatt nem használta. Ez utóbbi esetben lehet, hogy nekünk még remekül beválik. Mivel a bolhán az új ár töredékéért lehet ilyesfajta tárgyakat kapni, kevesebb kockázattal jár, bátrabban próbálkozhatunk, mindig reménykedhetünk, hogy a második esettel van dolgunk. Vásároltam így már kézi tésztagyártó masinát úgy, hogy a német reklámfilmben remekül működik, otthon viszont kiderült, abszolút nem használható, csak akkor megy át rajta a tészta, ha nokedlilágyságúra készítjük, és még akkor is csak nehezen. De hát ez a tapasztalat mindössze 300 Ft-ba került a bolhán, míg netről vásárolva 3000 lett volna.


A kézi gabonaőrlő teljesen úgy néz ki, mint egy tésztagép, azzal a különbséggel, hogy ebben 3 őrlőhenger van. Két héttel ezelőtt láttam meg, rá is kérdeztem, de a 2000 Ft kiindulóárat sokalltam érte, nem is alkudoztam rá. Azt láttam, ez is gyanúsan nemhasználtnak tűnik, meg aztán úgy voltam vele, megveszem én lisztként, ami nekem kell.
Itthon aztán eszembe jutott egyszer-kétszer, ha olcsóbb lenne, megkockáztatnék egy próbát vele. Rákövetkező vasárnap nem voltam a bolhán, de most, két hétre rá igen. Az utolsó sorban ismét megláttam, hogy megvan még, (másnak se volt kapós), és már csak 1500-at mondott indulőárként. Némi alkudozás után (amit nagyon élvezek) 1200-ért megvettem.
A 3 őrlőhenger közül 2 felül, egymás mellett van, a 3. pedig alattuk, középen. 3 fokozat van a finomság beállítására. Az őrlemény az alsó tálkába potyog, amelybe egy szita illeszthető, segítségével elválasztható a durvább és finomabb liszt. A durva maradékot újra őrőlhetjük.
Gabonamagvak őrlésére kiválóan működik, az olajos magvak viszont eléggé tapadnak a hengerre, ezért ezeknél egy ecsettel gyakran át kell söpörgetni őket.
A készülék jó, de ennél több pénzt nem adnék érte, szerintem épp ennyit ér.
A képen mandulaliszt őrleményt láthattok.

Megjegyzések

7 megjegyzés ehhez: "Kincseim a bolháról 20. - A kézi gabonaőrlő"

Gesztenye receptjei és Bonbon mánia írta... [Válasz erre...]
2011. február 22. 10:16

Egyébként mennyire őrölte finomra a mandulát?
Hol található ez a piac?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. február 22. 10:22

@Gesztenye receptjei és Bonbon mánia
Ez a piac Zalában van.
Eléggé finom, jobb, mint amíg kávédarálóval őröltem, macaronhoz megfelel - itt vidéken nehéz mandulalisztet szerezni. Sajnos eléggé tapad a hengerre, így minden adag után egy erős szőrű ecsettel le kell söpörni. Azért kilószám darálni időigényes vele.

Gesztenye receptjei és Bonbon mánia írta... [Válasz erre...]
2011. február 22. 12:09

Köszi, az egy kicsit mesze van most nekem:-)
Majd nyáron, ha megyünk a Balcsira, akkor rákérdezek a pontos helyére, mert kirándulásképpen(Keszthelyről) el tudnék menni.
Pont rátaláltál mihez kérdeztem (macaron:-)))
Mandulalisztet én sem láttam a környékünkön.

dióhéj írta... [Válasz erre...]
2011. február 23. 19:01

már hiányoltam a bolhás bejegyzést :)

Kati írta... [Válasz erre...]
2011. február 27. 20:54

Hogy te miket meg nem veszel!!! :-D

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. március 2. 19:37

Nagyon tetszik a szerzeményed, jó lenne rá akadni egy ilyenre. Legalább valami ismertetőt írj róla: nevet, gyártót. Előre is köszi Ági

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. március 3. 23:31

@Névtelen
Egy füzetecske van hozzá, azon csak ennyi: GoodKitchen - kitchenhelp - OTC

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com