Vendégposzt: Máktorta


Csupa Csoki jelentkezett ezzel a szülinapi tortával, mákos tortalap, citromkrémmel töltve. Nagyszerű párosítás. A poszt Csupa Csoki blogjában is megjelent. Saját bevallása szerint, még kezdőnek vallja magát, de ezt a tortát én is szívesen elfogadtam volna. (Most volt névnapom, arra is lehet? :D)


Citromkrémes máktorta

Mákos piskóta

Hozzávalók:
17 dkg margarin
25 dkg porcukor
8 tojás
citrom héj és a leve
20 dkg mák
17 dkg liszt
3 dkg kandírozott citromhéj
kiskanál sütőpor
csipet só

Elkészítés:
A margarint, a porcukrot és a tojások sárgáját habosra keverem, majd hozzá adom a citrom kifacsart levét. Fehéredésig keverem! A mákot a liszttel, sütőporral, csipet sóval és a kandírozott citrommal összekeverem. A lisztes keveréket hozzáadom a habos margarinos krémhez. A tojásfehérjéket a porcukorral kemény habbá verem. Kb. a hab egyharmadát hozzákeverem a mákos masszához, nem baj ha összetörik a hab. A maradék habot kisebb adagokban óvatosan a mákos masszába forgatom, vigyázva hogy össze ne törjön.
Sütőpapíron körbe vágom a tortaformák alját, és az így kapott sablonokkal kibélelem a formát. A tésztát 3 egyenlő részre osztom és laponként megsütöm, előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt.

Citromkrém

Hozzávalók:
2-3 db citrom
10 dkg fehér csokoládé
1 doboz mascarpone krémsajt (20 dkg)
5 dl tejszín
cukor ízlés szerint

Elkészítés:
A csokoládét megolvasztom és félreteszem, hogy kihűljön. Addig kemény habbá verem a tejszínt. A kihűlt csokoládét elkeverem a krémsajttal és belefacsarom a citromok levét is, ízlés szerint cukrot adok hozzá és jól összekeverem. Végül a felvert tejszínhabhoz forgatom a krémsajtos keveréket.

Összeállítás
Mindegyik tortalapot megkentem keserű narancslekvárral, majd a citromos krémmel. Kívülről is bevontam a tortát krémmel, oldalát szeletelt mandulával díszítettem. Tetejére citromkarika, fehércsoki reszelék és mandula került.

2 megjegyzés:

  1. Hát nagyon szeretem a mákos tortákat. Nekem egy hasonló a kedvencem, mákos fehér csokis.Na de ezt is hamarosan kipróbálom, szerintem ez kedvenc lesz szintén!

    VálaszTörlés

@templatesyard