2011. március 20., vasárnap

Házimorzsa - az igazi

7 megjegyzés

Mindenkinek marad otthon zsemléje, kiflije, kenyere, ebből érdemes egyszer-egyszer morzsát készíteni. Természetesen az összes maradékot nem tudjuk feldolgozni, hacsak oda nem adjuk családtagjainknak, akik nagyon fognak örülni neki. A házimorzsa ugyanis összehasonlíthatatlanul jobb, mint a vásárolt. Ropogósabb rántott bunda, frissebb íz a fasírtban.Valaha, még egyetemistaként dolgoztam összesen kb. fél évet egy lakótelepi élelmiszerboltban. Itt az aznapi kenyér, ha nem fogyott el, a raktárba került. Nagy kosárba raktuk, és ott állt szabadon, várta az elszállítást. Pár nap múlva jött a gyűjtőkocsi, amely a megmaradt kenyérfélét összszedte a boltokból, és visszavitte a kenyérgyárba. E néhány nap alatt nem száradt, hisz csak a raktárban volt, porosodott bár letakartuk, és ki volt téve a rovarok (és ki tudja mi még?) mászkálásának. A kenyérgyárban aztán ebből morzsát készítettek. Azt már nem tudom, milyen körülmények között, feltételezem, hogy az előírásaokat betartották, majd újra a boltokba került a morzsa, s ki tudja meddig állt a polcon, míg megvásárolták.

Mióta csak háztartást vezetek, készítek tehát házimorzsát, mindig csak keveset, hogy ne sokáig álljon. Válogatott kenyérfélékből, frissen. S ami a fő, hogy a házilag készült morzsa nem olyan aprószemű (némelykor szinte lisztfinomságúra darálják a boltit), hanem nagyobb, szemcsésebb, egyenetlenebb nagyságú. És ez a jó! Ezt megsütve isteni ropogós lesz a bunda a rántott szeleten!
Nagyon hamar ledarálható a diódarálón is, pár perc. Még jobb, ha a diódarálónál nagyobb lyukú betétünk is van. Amióta van egy elektromos darálóm is, ami állandóan elöl van, és nagyon könnyen tisztítható, azóta pedig 1 perc az egész. Ráadásul az összes gyerekem szerette csinálni, így csak meg kellett kérnem őket. Most is a kisfiam készíti, és mindig csalódott, hogy hamar kész. Eldarálgatna még.

A zsemléket, kiflicsücsköt, finom kenyérdarabokat egy vékony, szellőző vászonzacskóba teszem, és télen a radiátorra rakom. Itt száradnak, a zacskó védi a porosodástól. Nyáron ezt a zacskót a konyhaablakba akasztom, besüt a nap, és jól meg tud száradni.


A száraz kenyérfélét egy tálban széttördelem.

Kiválasztom a darálót. Nem a kisebb lyukút, hanem a nagyobbat!


És az elektromos darálóval a gyerek pillanatok alatt ledarálja. Kézi darálóval sem tart sokáig, és mivel könnyű hajtani, a gyerekek azt is szívesen megcsinálják.Összehasonlításul egy tányérra helyeztem a házi morzsát a boltival. Balról láható egy jó minőségűnek számító bolti morzsa, hátul egy szinte porrá őrölt bolti változat van, jobbról pedig a házilag készített.


Ezután tiszta befőttes üvegbe teszem, és még azon a héten elhasználom. Azalatt újabb adagot gyűjtök.

Megjegyzések

7 megjegyzés ehhez: "Házimorzsa - az igazi"

Hugi írta... [Válasz erre...]
2011. március 20. 10:16

Szia!
Én is így csinálom, mert tényleg összehasonlíthatatlanul jobb, és amúgy is, miért dobjam ki a megmaradt szikkadt zsömlét?
Én nem mindig tudom elhasználni egy hét alatt, de amikor sok gyűlik össze, olyankor kifejezetten olyan ételt tervezek, amihez fel lehet használni.
Jó ez a bejegyzés!
Üdv, Hugi

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. március 20. 11:10

@Hugi
Én sem tudom mindig elhasználni egy hét alatt, tovább is tárolható.

mariam írta... [Válasz erre...]
2011. március 20. 11:26

Szia!
Régebben rengeteget gyártottam, ugyanez a módszer, annyi különbséggel, hogy amikor már szikkadt volt a kenyér, feldaraboltam, és úgy hagytam kiszáradni.
Most a saját sütésű kenyeremet felosztom, a mélyhűtőbe teszem zárt műanyag dobozba, és amennyi kell, annyit tartok kinn vagy veszek elő, így nem marad felesleg, amit így hasznosítani lehet.
A lényeg, hogy az a baj vele, ha több van belőle, és nem úgy fogy, hosszabb időn keresztül tárolni még hűtőben sem lehet úgy, hogy ne avasodjon meg. A pék barátnőmnek is ez a tapasztalata, nem én csinálok valamit rosszul.
A végén már a morzsát is lefagyasztottam.
Szóval a nagyobb mennyiségnél ilyesmivel számolni kell.
Ettől függetlenül sokat csináltam, amikor volt miből.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. március 20. 14:31

Az én darálóm, mivel elég gyatra (TV shopos sz@r:)))) ezért frissen darálja csak le. Néha így is szoktam felhasználni, semmi különbség nincs a szárazzal szemben.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. március 20. 15:14

@Névtelen
Az eltarthatóság a különbség.

Nóra írta... [Válasz erre...]
2011. március 20. 17:32

Én egy sima fém sajtreszelőn tolom le a maradék kenyérvégeket, egy jó nagy kelesztőtálban, hogy a röpülő darabkák is megmaradjanak. :-)
Az milyen finom, amikor a sokmagvas barnakenyerekből készül morzsa, és az kerül panírként a húsra!

Latsia írta... [Válasz erre...]
2011. március 21. 9:28

Én még nem használtam házi morzsát (szégyen), de az Édesanyám mindig... ezért (is) 1000x finomabb az Ő rántotthúsa..:-)

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com