Bejegyzések Subscribe to CommentsMegjegyzések

2009. július 14., kedd

Mályvacukor - Pillecukor - Marshmallow

342 megjegyzés

A mályvacukor tipikus amerikai édesség, ami ebben a formájában kb. az 1800-as évek közepétől készül és nagyon közkedvelt. Valójában nem más, mint felhabosított tömény cukor. Nevét onnan kapta, hogy a régi receptekben összetevőként szerepel a mályva növény gyökeréből készült nedv, amely használatos volt a cukrászatban. Ez biztosította, hogy a hab levegősebb, könnyedebb és tartós legyen. Ma már a mályvaszirup helyett kukoricaszirupot és zselatint alkalmaznak.
A házi marshmallow (ejtsd: marsmelou) receptjéhez Orsi tortadíszítő fondantja adta a kiindulópontot. Ahogy elkezdtem utána olvasgatni, receptek és videók sokaságát találtam.
A sok recept nagyjából kétféleképpen készíti a házi mályvacukrot. Az egyikben van tojásfehérje, a másikban nincs.
Én most nem is linkelek forrást, mert a sokból hoztam össze, aki kíváncsi, utánanézhet. Kukoricaszirup helyett mézet használtam. Először a tojásfehérje nélküli változatot készítettem el.

Upgrade: Azóta ismét készítettem egy adag pillecukrot, színezék nélkülit, fehéret. Kicsit utána is olvasgattam a marshmallownak, és a következőket találtam többek között. Az a kukoricaszirup, amit az amerikaiak lépten-nyomon használnak, tartalmaz egészségre nem előnyös anyagokat is. Így aztán jobb, hogy a szirupot mézre cseréltük. A bolti marshmallowban a festék, az ízesítők károsak lehetnek. Van benne tetraszodium pirofoszfát is, ami szintén enyhén toxikus anyag. Mi is vigyázzunk a szinezékek, aromák használatakor. Csak olyat használjunk, amelyben biztosak vagyunk.

Egy adag pillecukor gyorsan elkészíthető, ára kb. ötöde a boltinak, és sokkal egészségesebb is.

Mályvacukor - Marshmallow



Hozzávalók: 13x18 cm-es edényhez
150 g cukor
50 ml víz
1 evőkanál kukoricaszirup (vagy helyette méz)
8 g zselatin + 3 evőkanál víz
csipet só
esetleg: ízesítő aroma és ételfesték
A hempergetéshez:
1 evőkanál kukoricakeményítő + 1 evőkanál porcukor

Elkészítés:
Egy téglalap alakú műanyagdobozhoz méretre vágok 2 sűtőpapírt. Az egyiket szilikonecsettel jól átkenem olajjal és a doboz aljába teszem.
Magasfalú kisebb habverőedényt válasszunk. Én 1 literes, kerek, magas, műanyag fagyisdobozban csináltam.
A habverő edénybe teszem a porzselatint, hozzáadok 3 evőkanál vizet, elkeverem. Állni hagyom. (Ekkor lehet hozzáadni az ételfestéket is).
Egy kislábosba teszem a cukrot, mézet és a vizet, felforralom és még kis lángon forralom kb. 3-4 percet. A viszonylag hígabból sűrű, kristálytiszta szirupot kapok. Minden recept azt mondja, hogy a hőmérséklet legyen 260 F fok, de ne menjen fölé fölé, ami kb. 126 Celsius fok. Én ezt így oldottam meg, elértem, hogy jól forrjon, majd levettem a lángot, és így forralgattam.



A forró szirupból azonnal egy keveset a zselatinhoz öntök és a mixerrel elkeverem. Hozzáadom a többi szirupot is, vanília vagy más extractumot és egy csipet sót. Majd a mixerrel alacsonyabb fokozaton elkezdem keverni. Kb. 6-7 perc múlva maximumra veszem a fordulatot és még habosítom 1-2 percig. Akkor jó, ha már hófehér, megkeményedő a hab, nyúlós, elkezd felmászni a habverőn. Az időtartam függ a mixertől.



Ezt a habot az előkészített dobozba öntöm, kanalazom. Ragacsos, nyálkás, nyúlós massza.



Kissé elegyengetem a tetejét, a másik papírt is bekenem olajjal és a tetejére teszem. Hagyom dermedni a hűtőben, kb. 2-3 óra múlva jó lesz.
A megdermedt hab egy szivacsos, gumiszerű, ruganyos valami lesz.



Ekkor a doboz oldalánál késsel körbevágom, kiborítom a dobozból, és óvatosan lehúzom a papírt róla. Kés élével segítek, ha kell. Az olajos papírra teszem vissza, mert ragadós nagyon! A konyhai ollóval először csíkokat vágok belőle, majd a csíkokat felkockázom.



Egy tálkában összekeverem a keményítőt a porcukorral és minden mályvacukor kockát meghempergetek benne, a felesleget lesöpröm.
Hónapokig tárolható, mert valójában csak cukor.
Nálam a fehér kókuszos, a sárga vaníliás, a zöld keserű mandulás, a piros rumos, a kék szintén vaníliás ízesítést kapott.
Színezék nélkül hófehér színű lesz.
Itt található a kakaós pillecukor receptje.
Készíts házilag marshmallow krémet is: Marshmallow krém házilag



Update: 2010.03.06 Összefoglalva a hozzászólások tanulságait:

- Ne használjunk zselatin helyett tortazselét vagy más hasonlót
- Lapzselatin is jó. Az egyik kedves kommentelő azt írta, hogy ő 5 lap zselatint használt fel. Én nem használom, nem tudom, elfogadom, amit írt.
- Színes pillecukrot folyékony vagy paszta ételfestékkel csinálhattok. Én nem szoktam, általában kerülöm a mesterséges dolgokat. Csak fehéret és pirosat készítek. A piroshoz szederbefőtt levét, kinyomott áfonyalevet, céklalevet használok, beleteszem a szirupba, arányosan a víz helyett. A képeken láthatóak közül a piros málnaszörppel, a többi ételfestékkel készült akkor.
- Én kb. 2-3 cm-es kockákat használok, mert ezt szeretjük a legjobban. Puha, habos, van belseje is. A kicsi méretűnek sok a  keményítős-porcukros "külseje". De ez ízlés kérdése.
- Süthető is. De ezt láttátok is a tv-ben.
- Fondant készítéséhez szobahőmérsékletű pillecukrot használok, nem kell olvasztani. Erről van külön poszt is.
- A zselatint beleteszem a habverő edénybe, leöntöm a 3 kanál vízzel. Aztán megfőzöm a szirupot. Bekapcsolom a mixert és a forró szirupot csorgatva elkezdem mixelni. A zselatin fel fog oldódni. Utána lehet bátrabban önteni.
- A habosság csak azon múlik, mennyi levegőt mixelünk bele. Annyi ideig legalább kell mixelni, mint amit írtam, de a kézi robotgépek különbözőek lehetnek, elképzelhető, hogy 1-2 perc még kell.
- 8 g zselatint nehéz kimérni (én ki tudom, mert egy nagyon pontos digitális mérlegem van). Egy zacskó zselatin általában 20 g. Felezd el, és vegyél el belőle egy késhegynyit. Vagy 8 g kb. 2 teáskanál.
Túl sok zselatinnal kemény lesz!

Kérlek kedves kommentelők, hogy ne Névtelen alatt kommenteljetek, írjatok valamilyen nicknevet, így könnyebben ki tudjátok választani, a nektek szóló választ.

Írjátok meg, nektek hogyan sikerült!

Fehér pillecukor csokiszósszal:

Megjegyzések

342 megjegyzés ehhez: "Mályvacukor - Pillecukor - Marshmallow"

«Legrégebbiek   ‹Régebbiek   201 – 342 / 342   Újabbak›   Legújabbak»
Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 13. 16:14

Köszi a receptet!!!!!!!!!!!!!!!A féri :) :Dféri :) :D

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 13. 23:52

Nekem sem sikerül. 3-szor próbáltam. Lehet hogy sok a fél liter víz. Andi

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 13. 23:54

Andi 50 ml víz kell hozzá, azaz fél deciliter. Biztosan sikerülni fog.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 15. 9:39

Köszi. Sikerült. Már tudom, hogy a többiek is itt rontották el. Andi

dztunde írta... [Válasz erre...]
2010. március 15. 17:35

Kedves Mindenki! Elsősorban Wise Lady-nek küldöm köszönet képpen, de mindenkinek ajánlom a legjobb gofri receptjét.Nem a bolti gofrisütőkkel van a baj,hanem a receptekkel. Ez a recept,amit mindjárt megosztok veletek,igazi finom gofri lesz,mint a kész bolti.Vastag és piskótaszerű, nem palacsintához hasonló.
Recept megy mindjárt.

dztunde írta... [Válasz erre...]
2010. március 15. 17:42

Ó, bocsi, rájöttem,van itt gofri is. Na, akkor odaírom és nem ide :)))
Látom van némi gond az űrmértékekkel...

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 16. 20:22

Kedves Wice Lady!
Elkészítettem a pillecukrot, már elsőre jól sikerült, és mindenkinek nagyon ízlett. csodálkoztak rajta, hogy ilyet lehet otthon is készíteni? Köszönet a receptért!
Azt, ahogyan én készítettem el, felrakom a saját oldalamra, ha nem probléma, azzal a megjegyzéssel, honnan vettem a receptet.
Ildikó

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 16. 20:42

Ildikó: örülök. Természetesen tedd fel.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 17. 19:37

Kedves Wise Lady !
Tegnap készítettem egy fehér adagot, ma pedig már a 4.-ik adagnál járok,(tejszínes mogyoró, curacao, epres, mandula ) annyira ízlik a fiúknak, nem győzöm gyártani. Fantasztikus recept. Nagyon szépen köszönjük a családom nevében !!! Örök hála érte !!! Eddy.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 17. 19:58

Eddy: nagyon jó ezt olvasni :D

LAndi72 írta... [Válasz erre...]
2010. március 18. 18:47

Szia! Én sem gondoltam volna, hogy házilag is készíthető pillecukor. Köszönöm a receptet! Biztos, hogy ki fogom próbálni.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 18. 22:02

Egész kedvet kap az ember a pillecukorhoz ha olvassa a bejegyzéseket.Nekem a színezéssel kapcsolatban lenne pár kérdésem.mivel mindenképp színes cukrokat szeretnék készíteni. Az lenne a kérdésem, hogy mivel ajánlatos színezni.
A piroshoz írtátok a málnaszörpöt.Milyen mennyiségben kell ezt beletenni? Ha beleteszem a szörpöt van olyan összetevő, amiből így kevesebb kell?
A zöld, mondjuk mandulaaroma, ez megadja neki a zöld színt ?Itt szintén a mennyiségre lennék kíváncsi.
Sárga-vanília aroma.(a vanília aroma elég a sárga színhez vagy ide is kell az ételfesték?
De a kókuszoshoz mit raksz?
A kék szín pedig ételfesték és vanília aroma?
Bocsi ha hülyéket kérdeztem, de még sohasem csináltam ehhez hasonlót, ételfestéket sem használtam még és nem tudom, hogyan "működnek"
Zsuzsi voltam :)

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 18. 22:15

Egész kedvet kap az ember a pillecukorhoz ha olvassa a bejegyzéseket.Nekem a színezéssel kapcsolatban lenne pár kérdésem.mivel mindenképp színes cukrokat szeretnék készíteni. Az lenne a kérdésem, hogy mivel ajánlatos színezni.
A piroshoz írtátok a málnaszörpöt.Milyen mennyiségben kell ezt beletenni? Ha beleteszem a szörpöt van olyan összetevő, amiből így kevesebb kell?
A zöld, mondjuk mandulaaroma, ez megadja neki a zöld színt ?Itt szintén a mennyiségre lennék kíváncsi.
Sárga-vanília aroma.(a vanília aroma elég a sárga színhez vagy ide is kell az ételfesték?
De a kókuszoshoz mit raksz?
A kék szín pedig ételfesték és vanília aroma?
Bocsi ha hülyéket kérdeztem, de még sohasem csináltam ehhez hasonlót, ételfestéket sem használtam még és nem tudom, hogyan "működnek"
Zsuzsi voltam :)

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 18. 22:16

Bocsi a két példányért de az előbb nem láttam a hozzászólásomat :)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 18. 22:17

Rózsaszín lesz a cukor, ha a szirupban az összes vizet lecseréled befőttlére, én a felbontott szeder és meggybefőtt levéből 1 dl-es adagokat elteszek a fagyasztóba, és ha kell kiveszem. Rózsaszín lehet céklaportól is. Ezt Budapesten biztos be lehet szerezni (nem lesz céklaízű).
A szörpökkel való színezés viszont tulajdonképpen ételfestékkel színezés, mert a szörpökben az van. De ez azért jó, mert akkor színe és íze is lesz a pillecukornak. Szintén az összes víz helyett tesszük bele. De diétás szörp jobb, mert a rendes az még édesíti az amúgy is tömény cukrot.
Lehet még folyékony ételfestéket is használni, ezekből 1 kávéskanállal is elég. De őszintén szólva az én kisfiam az ételfestékesre azt mondta, hogy műanyagíze van. Így én azt csak egyszer használtam emiatt. Azóta csak a befőttleves és fehér változatot készítem, néha szörpöset.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 18. 22:18

Még a mogyorós és a tejszínes (milyen tejszín)érdekelne, hogy milyen formában és mennyiségben kerülnek ezek a cukorban? Köszi

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 18. 22:23

Köszönöm a gyors választ, tehát a zselatinhoz adott víz (3 e.kanál) és az 50 ml víz helyett is szörpöt rakok?
és még a kókuszos érdekelne.köszi

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 18. 22:28

Még annyi....:), hogy a szörpöt tömény formájában kell beletenni?
Mert az jutott eszembe, ha megcsinálom, olyan állapotúvá, ahogy isszuk (persze a jelölt folyadékmennyiségnek megfelelően), akkor nem olyan tömény édes lesz.Vagy akkor meg nem lesz szép színe???

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 20. 15:30

Szia!

Szeretném megkérdezni, hogy a porzselatin az az étkezési zselatin-e?

Judit

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 20. 15:42

Judit: igen, az.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 20. 17:58

Névtelen: a tejszínes mogyorós és a kókuszos is aromával készült. A zselatinhoz vizet tegyél, a sziruphoz szörpöt. A szörpöt hígítás nélkül tettem hozzá.
Befőttet ha bontasz, a levét 1 dl-ként le lehet fagyasztani és pillecukorhoz elővenni, ha kell. Meggy és szeder nagyon szép rózsaszínűvé teszi. A befőtt leve nem olyan tömény, mint a szörp. (citromszörp, narancsszörp sárgává színezi).

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 20. 21:50

Nagyon szuper ez a recept, ki is fogom próbálni.Nekem a mandulás nyerte el a tetszésemet. Elég bele a mandulaaroma, hogy megszínezze, vagy kell bele még ételfesték is?
Gabi

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 20. 21:58

A szörp tömény formában , nem teszi rettenetesen édessé? (befőtt tényleg jó ötlet, de ha nincs marad a szörp) Valaki írta a hígított szörpöt, így nem próbálta valaki, vagy azzal nem működik a dolog?
Kata

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 20. 22:06

Gabi: színtelen mandulaaromát és ételfestéket használtam. Nem tudom, hogy a zöld aroma mennyire színezi meg, nincs tapasztalatom.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 20. 22:08

Kata: Persze hogy tömény, de egyébként is szirupból van a pillecukor, nem volt vészes.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 22. 16:32

Azt szeretném kérdezni,mikor felforr, akkor hagyod, hogy forrjon egy kicsit, vagy rögtön leveszed kis lángra? Kis lángon meddig főzöd még?
Köszi, Éva

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 22. 17:03

Éva: habozva, erőteljesen forrjon pl. 1 percet, mert a 126 Celsius fokot (sziruphőmérséklet) kell elérni. Utána leveszem, és kb. még egy perc.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 24. 18:01

Sziasztok.Én is megcsináltam a pillecukrot de egyszeresem sikerült nekem,pedig étkezési zselatint használtam.Lehet hogy több zselatint tettem azért nem sikerült.Pontosan kell kimérni a zselatint?Vagy valami más is lehet írja meg már valaki a rendes receptet vagy a titkát ha van.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. március 24. 18:13

Névtelen: milyen lett a "nem jó lett"? Sajnos így nem tudom, mi lehetett a hiba, ha nem írod le. Kemény, lágy vagy milyen?
Ez a recept rendesen le van írva. Ha rendesen kimérsz mindent, és pontosan így csinálod, mint ahogy leírtam, nem tud nem sikerülni.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. március 24. 18:37

Köszi a választ.Hát az első nyúlós lett de nem keménykédet meg úgy ahogy kelet olyan volt mintha a kor raktam volna bele a dobozba.A másik meg kemény lett de a belseje mind a kettőnek olyan volt mintha vizes porcukrot ennék.Holly

marisz57 írta... [Válasz erre...]
2010. április 10. 15:33

Kedves Wise Lady! Hozzám most jutott el a pilecukor recepted, azonnal ki is próbáltam, mindent ahogy írtad, kivéve - nekem búzakeményítő van itthon, de ezzel is tökéletes lett. Köszi a receptet, és várjuk a gumicokorét! Marisz

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. április 10. 23:00

A szörp mennyisége is 50 ml? (víz helyett)
Kata

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. április 10. 23:01

Ha szörpöt teszek bele, akkor acukor mennyiségét kell csökkenteni?
kATA

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. április 10. 23:09

Kata: a folyadék cukor arány az állandó. 50 ml szörp és a cukorból sem elvenni.
A víz nagy része elpárolog szirupfőzés közben. Tehát a pillecukor tömény felhabosított cukor. Így hát nem tud töményebb lenni a szörptől, marad tömény cukor.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. április 11. 17:51

Megcsináltam és jó lett :)
Mandulással próbálkoztam, és zöld mandulaaromát tettem bele, így színezni sem kellett, ugyanis a zöld mandulaaroma gyönyörűen befogta.
1 hibát követtem csak el:attól félve nehogy a massza beleragadjon a tálba, jól megolajoztam a sütőpapírt, lehet ennyire nem kellett volna, mert mikor kész lett kissé olajos lett kívülről a cukor.
De ízre állagra tökéletes lett, csak ezt az olajozást kell eltalálnom legközelebb.
Zsuzsi

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. április 11. 17:53

Még annyit szeretnék kérdezni, hogy pl ha málnaszörppel készítem , akkor kell -e még ízesíteni valamilyen aromával vagy a málnaszörp megadja neki a megfelelő ízt. Köszi
Kata

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. április 11. 18:15

Kata: nem szoktam más aromát tenni már a szörp mellé.

Zsuzsi: Örülök, hogy jó lett. Az olajozást csak mértékkel :D

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. április 14. 21:16

Én is meg szeretném próbálni mert nagyon szeretek tortákat díszíteni.A fiam szülinapjára szeretnék egy különleges tortát készíteni.Azt szeretném megkérdezni,hogy bolti vagy házi mézet hazsnál-e mert nem egyformán viselkedik a kettö? Köszönöm,Enikö

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. április 14. 21:28

Enikő én 100% tisztaságú házi akác mézet használok (egy kollégám méhészkedik, és tőle veszem, és ő egy régivágású ember, aki még ismeri a minőség és becsület fogalmát). Boltival nem próbáltam.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. április 14. 21:46

Nagyon köszönöm a gyors választ,én is méhész vagyok Erdélyben.Nekünk is csak 100% tisztaságú havasi mézünk van és mint minden tiszta méz ez is télen megkeményedik. Gondolom,hogy egy picit meg kell olvasztanom hogy pont egy kanállal kimérjek. Nagyon örvendek ennek a remek receptnek.Ha beszereztem a hozzávalókat kipróbálom.Biztos vagyok benne,hogy tetszeni fog a gyerekeimnek és a férjemnek is.Köszönöm,Enikö

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. április 15. 9:12

Sziasztok!
Tegnap én is nekiálltam megcsinálni. Sajnos nem volt itthon mézem így azt kihagytam belőle - kár volt, mert nem sikerült. Nyúlós volt, meg ragycsos, de nem haobsodott fel, pedig 10 percig vertem a mixerrel. A többi hozzávalót pontosan mértem ki. A méz hiánya lehetett gond? Vagy esetleg az, hogy őszibarack szörppel ízesítettem, amit a zselatinhoz raktam a víz helyett, nem pedig a cukorhoz? Segítsetek, mert szeretném újra megpróbálni. A méz (vagy kukoricaszirup) helyett lehet mást is használni?
Nem adom fel, próbálkozni fogok még.
Zsuzsi

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. április 15. 9:30

Zsuzsi: méz vagy szirup, mi mást?
Az őszilé nem lehet gond, illetve esetleg így több folyadékot tettél. A zselatinhoz csak 3 evőkanál víz, a befőttlé pedig a szirupba víz helyett.
A szirupból elég jól kiforralni a vizet.
Fel kell habosodnia.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. április 15. 15:17

Szia!
Köszi a gyors választ. Ma megpróbálom újra, már vettem mézet. Majd megírom hogy sikerült. Egyébként nem ment kárba az elrontott "pille-alap", sütöttem muffint és megkentem vele a tetejüket. Nagyon jó lett.

Icus írta... [Válasz erre...]
2010. április 20. 15:01

Szia Lady!
Nagyon jó ötlet a Mályvacukor készítés.Én Fondant akarok csinálni és ahhoz keresek Pille azaz mályvacukrot fehéret de sehol nem kapok.
Szerinted ha a receptedet megcsinálom csak nem teszem hűtőbe akkor lehet belőle Fondant csinálni?
Vagy szerinted hogyan csináljam?
Ötlet?
Köszi szépen és várom válaszodat.
Icus

Icus írta... [Válasz erre...]
2010. április 20. 15:12

Sötét barna színt csak pirosból és kék ételfestékből tudom kinyerni?Kakaópor vagy ét csoki nem jó hozzá?

Icus írta... [Válasz erre...]
2010. április 20. 15:24

Upsz most olvasom,hogy jó fondannak.:)
Mennyiségre mennyi Pillecukor(g-ban)jön ki belőle?
Köszi és bocsi,hogy nem olvastam végig rendesen a cikket.:)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. április 20. 15:33

Icus, ez jó fondantnak, így kell csinálni:
http://hungariancook.blogspot.com/2009/07/hamis-marcipan-tortadiszito-gyurma.html
Kakaóval lehet próbálkozni szerintem, de nem tudom megjósolni, hogy a kakaóvajtartalom hogy befolyásolja.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. április 20. 15:34

Nagyjából amennyi cukor, annyi g pillecukor (egy kicsit több pár grammal)

Icus írta... [Válasz erre...]
2010. április 20. 21:07

Köszi kedves Lady.:)
A kislányom 2.-ik szülinapjára szeretnék tortát csinálni.Az 1-re katicát csináltam neki készen vett marcipánmasszából de nem lett az igazi.:(
De amit nálad olvastam biztosan megcsinálom előtte 1 hónappal és így biztos ha esetleg elrontom akkor tudok még korrigálni.:)
Még 1szer köszönök szépen minden infót.
Szia: Icus

Icus írta... [Válasz erre...]
2010. április 20. 21:46

Kipróbálom a kakaósat és megírom milyen lett.De akkor kicsivel több víz kell ha teszek bele 1 teásk.kakaóport nem?
Icus

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. április 20. 21:52

Én is ki fogom próbálni, mert betetted a bogarat a fülembe. Igen, lehet, de csak csínján a vízzel, én egy evőkanálnál többet nem tennék. De az is lehet, hogy semennyivel se. Majd kipróbálom én is, te is, s összevetjük a tapasztalatokat.

Icus írta... [Válasz erre...]
2010. április 22. 15:09

Szia Lady!
Közben kitaláltam egy olyan verziót a fondan színezéséhez,hogy megcsinálom a formákat (amiket barnára szeretnék)és hagyom kicsit száradni majd 1-2nap múlva beleforgatom,mártom olvasztott étcsokiba.:)
Köszi mindent :
Icus

Icus írta... [Válasz erre...]
2010. április 22. 21:44

Szia!
Ma megcsináltam a sima pillecukrot mindent a recept szerint.Isteni finom a 22hónapos kislányom el sem akarta engedni a tálat.:)
A pillecukor meddig áll el így hűtőbe vagy keményítős cukorba forgatva?
Köszi: Icus

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. április 22. 22:26

Icus, ez nagyszerű!
Nagyon sokáig eláll. Valószínűleg több hónapig, hisz csak cukor. De több hétig biztosan. Nylonba kell csomagolni, mert kiszárad.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. április 26. 9:24

Szia!

Szeretném megköszönni Neked ezt a receptet.
Nagyon szeretem a pillecukrot, de nem vehettem boltit, mert cukorbeteg vagyok.
Ezzel a recepteddel, kis változtatással, sikerült diabetikus változatban is elkészítenem!
Olyan lett, mint az eredeti!
Még1* köszi!
Éva

Vivien írta... [Válasz erre...]
2010. május 1. 17:53

Szia!
Azt szeretném kérdezni, ha bolti aromát teszek bele, akkor abból mennyit rakjak, hogy ne legyen túl sok, de ne is kevés? És csak kiváncsiságból, hogy irtad hogy kemény ha tul sok a zselatin: mi van olyankor, ha kevés?
Am legelőször amikor csináltam isteni lett, imádták:D
Vivi

Vivien írta... [Válasz erre...]
2010. május 1. 18:08

Szia, megint én:)
Csak közben ellenőriztem hogy néz ki, de szerintem ebből nemigen fog enni senki:P lapos, buboréktalan, kemény, és még csak nem is ragad...a multkor lapzselatinnal csináltam az sikerült...lehet most rosszul mértem ki a porzselatint? Vivi

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. május 1. 19:15

Szia! Az aroma függ a fajtától, és attól is mennyi cukorból készíted. Kísérletezz óvatosan, még a végén is tehetsz, ha kell.
A kevés zselatintól túl lágy lesz a végeredmény.
Sajnos innen nem látom, hogy milyen, és hogyan csináltad. Ilyen tapasztalatom nincs, hogy nem habos és kemény.
Esetleg mikróval óvatosan visszalágyítod és újra felvered?

Emese írta... [Válasz erre...]
2010. május 9. 9:42

Szia!
Köszönöm a receptet, nagyon nagy sikere van nálunk, már több mint 1 kg cukorból készítettem :) ...persze jutott kóstoló másnak is...kipróbáltam fondantnak is, igaz csak nagyon kicsibe, de sokkal jobb, mint a cukros fondant:) nem sokára megcsinálom nagyba is a fiam szülinapi tortáján

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. május 9. 14:22

Emese: nagyon örülök, hogy tetszik!

Icus írta... [Válasz erre...]
2010. május 17. 12:57

Szia Lady!
Csináltam meggybefőttleveset és tettem bele még plusz ételszínezéket és hagytam hűtőben 3órát.Elkezdtem hozzá dolgozni a a keményítős porcukrot de nagyon ragad visszatettem a hűtőbe.Mit tegyek hozzá még porcukrot vagy keményítőt vagy mind a kettőt,hogy jó legyen?
Köszi

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. május 17. 13:02

Nagyon minimális keményítőt és esetleg pár csepp olajat.
Ragadós, amíg gyúrod, ezért kell az olajos kéz.

Icus írta... [Válasz erre...]
2010. május 17. 13:02

Upsz A Fondanthoz akartam:)
Bocsi

Katus írta... [Válasz erre...]
2010. május 22. 12:08

Megcsináltam! Valóban nagyon könnyű és finom lett, csak egy a baj, hogy nálunk a fiamnak köszönhetően nem fog hónapokig elállni. :) KÖSZÖNET a receptért!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. május 22. 12:53

Szia Wise Lady!Szerinted nyírfacukorból is meg lehet csináln.:)Erika

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. május 22. 13:48

Katus: ez nagyszerű!

Erika: igen, szerintem nyírfacukorral is, bátran próbálkozz.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. május 22. 17:27

Megcsináltam nyírfacukorból,és nagyon finom.Köszönöm neked!Erika

Csipkeherceg írta... [Válasz erre...]
2010. június 15. 14:42

Na megcsináltam én is. de méz helyett juharsziruppal és dupla adagban:-) Csak ajánlani tudom:-)) Nagyon fini lett.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. június 18. 19:45

A zselatint gázon kell elkészíteni vagy csak hidegen a porhoz adom a hideg vizet?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. június 18. 19:51

Hidegen. Majd a forrósziruppal kell (először egy kevéssel) csomómentesre mixelni, és utána hozzá a többit.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. július 2. 23:38

Szia!
Ibolya vagyok! Örülök hogy rád találtam, kérdésem az lenne, hogy ebből hogy tudok fondantot csinálni tortára?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. július 4. 19:39

Ibolya örülök neked, mint olvasónak: http://www.wiselady.hu/2009/07/hamis-marcipan-tortadiszito-gyurma.html

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. július 21. 13:32

Szia!
Most tettem egy adagot a hűtőbe. Ez tényleg ragacsos nyálkás, de sikerült :-)
És milyen fincsi, nyalogatom az ujjaimat :-)
Ibolya

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. július 21. 21:15

Elkészült..
Most ettem belőle...
Eszegetek, nem bírom megállni, mert 1000 szer jobb mint a bolti!!!
Ibolya
Köszönöm neked!!!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. július 24. 13:13

Húúú, ez nagyon klassz:) Gumicukorra nincs valami házi praktika???

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. július 24. 18:09

Ibolya, örülök, hogy ízlik :D

Gumicukorhoz speciális adalék kell, akkor lehet házit is csinálni.

Ibolya írta... [Válasz erre...]
2010. július 24. 22:23

Wise Lady!
Elfogyott, csináltam másik adagot. Megdupláztam, a keverési idő megtriplázódott. Az az érdekes, hogy így levegősebb magasabb lett, pedig elfeleztem a kiöntésnél. Fondantom: kicsikét nagyon nyúlós, ragacsos lett, sok cukrott vett fel. nem 25 g hanem 250 g volt a cukor. Mindent megtízszereztem.
De a tortára akkor is rá tudtam tenni :-)

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. július 26. 23:17

Megcsináltam és elsőre sikerült! Igaz kevés lett belőle, de ha megduplázom az adagokat, akkor is ugyan így kell csinálni, vagy inkább csináljak 2 adagot külön?
Most vérnarancs aroma volt itthon és kicsit sok ment bele, így furi íze lett, de legközelebb megpróbálom málnaszörppel, vagy vanília aromával(kevesebbel). :)
Anita

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. augusztus 3. 8:23

Örülök, hogy rátaláltam a receptre.
Kerti partyra készülök és ezzel szeretnék kedveskedni. Nem bíztam magamban, hogy jól el tudom készíteni, de sikerült, de találtam elég olcsón egy hipermarketben így kíváncsi leszek melyik a finomabb.
Köszönöm Nóra

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. augusztus 12. 13:47

Szerintetek formákat (nyuszi, stb), hogyan lehet pillecukorból csinálni? Megcsinálom és kiszaggatom vagy valami szilikonos formába teszem? De oda nem ragad bele?
Zsuzsi

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. augusztus 12. 23:46

Mindkét módszer jó. A szilikonos formát ecseteld be olajjal. Nem ragad oda.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. augusztus 13. 11:48

Nagyon jó a recept. irtó finom a mályvacukor!
Köszí a receptet!
Fruzsi

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. augusztus 13. 16:46

Köszi a receptet, nagyon fini. Elsőre sikerült, azóta majdnem minden nap kérik a gyerkőcök.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. augusztus 15. 21:03

Szia!Ha nem verem fel hanem úgy keverem bele a porcukrot akkor tudok belőle torta bevonót csinálni ugye?Fondant v. marcipánt az hiszem.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. augusztus 15. 21:17

A kész pillecukorból készíthetsz fondant-t, így:
http://www.wiselady.hu/2009/07/hamis-marcipan-tortadiszito-gyurma.html

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. augusztus 21. 12:07

Sziasztok!Most hogy olvasom a hsz-.kat, jó látni hogy nem csak én nem tudok átváltani(50ml). :D De végül nekem is sikerült.köszi tök jó ez a recept.Üdv.:Léna

pkb írta... [Válasz erre...]
2010. augusztus 28. 11:17

Szia! Remélem még lehet ide írni, mert március óta eltelt egy kis idő, de én csak most találtam az oldaladra. Biztos nem lehetne esetleg mással helyettesíteni a zselatint? pl. agar-agar, vagy más növényi eredetű zselésítővel?
vegetáriánusként kerülök minden állatból készült dolgot. A receptet viszont jó lenne kipróbálni. :)

pkb írta... [Válasz erre...]
2010. augusztus 28. 11:18

most jelenítette meg, hogy nem március volt az utolsó hozzászóló. Bocsánat! :)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. augusztus 28. 12:31

@pkb
Szia! A zselatin arra kell, hogy rögzítse a felvert cukorhabot. Így az a véleményem, hogy más szobahőmérsékleten szilárdító anyaggal is lehet dolgozni. A receptben megadott mennyiségek egy egységadagra vannak, nem túl sok, nem nagy kockázat, bátran próbáld ki. Azután írd meg a tapasztalataidat, mert nagyon érdekel.

Timo írta... [Válasz erre...]
2010. szeptember 1. 15:07

szia!
Örülök neki, hogy megtaláltam az oldaladat. Apukámnak a szülinapi tortáját díszítettem, de azok a díszek nem sikerültek nagyon jól. (képeim vannak róla) A pillecukrot ma megcsináltam, nagyon jó lett :) fehér, rózsaszín (szörppel) és sárga (vanília aromával) készült. Csak zöldet nem tudtam kitalálni :( sajnos ami színezék nélkül megoldható lenne. Holnap piskótalapokat sütök és megtöltöm krémmel, valamint a pillecukorból kipróbálom a díszeket :) Köszönöm, hogy feltöltötted az oldaladra a recepteket, nagyon hasznosak :)

Héra írta... [Válasz erre...]
2010. október 25. 21:11

Szia!
Dr.Oetker zselatin fix-szel is jó?:)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. október 25. 21:21

@Timo
Örülök, hogy sikerült :D

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. október 25. 21:21

@Héra
Nem. Porzselatint használj.

beabyvk írta... [Válasz erre...]
2010. november 1. 21:46

Szia Lady! 1/2 év nézegetés után ma csináltuk meg a lányommal a pilléket. Mint az eddigi hozzászólók, mi is csak dicsérni tudjuk. Az lenne a kérdésem, hogy miért kell a keményítő, nem elég-e a porcukor a forgatáshoz? A másik kérdés pedig, hogy passzírozott gyümölccsel készíthető-e? Gondolok itt kivire vagy cseresznyére. Ha dupla adagot készítek, nem hal bele a mixer, mert hogy igen ragacs volt már a vége felé.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. november 1. 22:02

@beabyvk
A keményítő száraz marad, a porcukor ragacsos lehet a levegő páratartalmától. De ha úgyis elfogy, akkor csak porcukorba is lehet.
Nekem nem megy tönkre a mixerem duplaadagtól.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. január 16. 10:18

Kedves Wise Lady!

Ujjongtam örömömben, mikor rátaláltam erre az oldalra, reményeim szerint ma lesz időm és ki is fogom ezt a receptet próbálni. Sajnos most nagyon kevés időm van tovább böngészni. Olvastam, hogy ebből lehet fondantot készíteni, úgy, hogy nem kell felolvasztani. Meg tudnád mondani, hogy hol találom azt a receptet? Jövő vasárnap lesz a lányom 2 szülinapja és neki szeretnék egy gyönyörű tortát, csak a bolti cuccoktól nem igazán vagyok elragadtatva, nem beszélve arról, hogy tegnap vettem 20dkg pillecukrot majdnem 600 ftért, hogy kipróbáljam, sikerül-e a fondant.

Még egy kérdésem lenne: színezésre van valami tipped. pl. zöldre, mivel lehet a mesterséges ételszínezékeken kívül? Mert a rózsaszín az oké, van saját készítésű meggy és málna szörpöm, de más színekre nincs ötletem.

Minden választ hálásan köszönök.

Üdv,

Csilla

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. január 21. 6:58

Megint én.

Közben ráakadtam minden szükséges infóra és most egyelőre csak annyit tudok mondani, hogy köszönöm köszönöm köszönöm. Megcsináltam két adag pillecukrot, tökéletes állagú és hófehér, pont amilyen nekem kell, hamarosan készül belőle a fondant, remélem gyönyörű lesz a torta vasárnap.

Köszönöm még egyszer,

Csilla

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. február 17. 22:34

szuper lett!koszonom a receptet!Aliz

Bettina írta... [Válasz erre...]
2011. március 17. 17:15

Kipróbáltuk, nagyon finom!

SparkleSparkle írta... [Válasz erre...]
2011. április 16. 18:42

Most tettem be a hűtőbe az enyémet, remélem sikerült rendesen. Köszönöm a receptet, örültem, hogy van magyar változat is! Az angol alapján nem mertem nekiállni, mert nincs kukoricaszirupom.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. április 16. 18:47

@SparkleSparkle
Biztosan sikerül. Figyelmedbe ajánlom ezt a cikkem:
Kukorica szirup helyett...

SparkleSparkle írta... [Válasz erre...]
2011. április 16. 19:14

Most ellenőriztem, jó lesz ez :D És köszönöm a cikket, rendkívül hasznosnak találtam!

Nash írta... [Válasz erre...]
2011. április 19. 22:41

Szia Lady!
Elkészítettem a pillecukrot, de elsőre sajnos nem sikerült. Természetesen nem a recepttel van a baj az már bizonyított! :) Ízre tökéletes, amilyet elképzeltem, csak az állaga... nekem a mixeléssel van gondom. Annyira megterhelte a gépi habverőmet a sűrű massza, hogy már azt hittem leég a gép. Volt már olyan tapasztalat, hogy megadja magát a gép a nagy terhelés miatt? A Moulinex- ünk nemrég ment tönkre és vettünk egy kommersz olcsó fajtát a Bosch MUM 4655 keverőtálas mellé, hogy legyen mivel gőz fölött verni. A keverőtálas gépbe nem mertem beletenni a szirupot magas hőfok miatt, így addig-meddig hezitáltam a kézi habverő túlterhelésén, míg kihűlt a szirup így nem lett pille könnyű a pille. Én a kakaós változatnak ugrottam neki. Szóval minden okés lenne, már csak a habverő tanácsodra várok. Van egy olyan ötletem is, hogy turmixban nem működne- e a dolog? Próbálta már valaki?
Nincs sok tapasztalatom, nemrég’ kezdtem kuktálkodni, mióta az asszonytárs teret adott a konyhában. :)
Előre is kössz a választ!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. április 20. 8:05

@Nash
A dolog lényege a habosítás, ezért turmixban nem lehet. Egy átlagos habverőnek bírnia kell, de nem tudom, a tied milyen. Az azonnaliság és forróság fontos, így egyedül az lehetett a baj, hogy hagytad kihűlni.

Nash írta... [Válasz erre...]
2011. április 20. 15:05

Köszönöm a gyors választ, azt hiszem fel fogom áldozni a robotgépet a marshmallow oltárán! :)

Szilvi írta... [Válasz erre...]
2011. május 23. 15:00

Kedves Wise Lady,
Szerinted ha sk. cukorszirupot használnék a méz helyett azzal is jó lenne? Mert sajnos most nincs pénzem mézre.. :/

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. május 23. 19:20

@Szilvi
Használj méz helyett invertcukrot:
Invertcukor készítése

Zsófi írta... [Válasz erre...]
2011. június 10. 15:37

Kedves Wise Lady!
Megcsináltam, 3 adagot,mert az egy adag kevésnek tűnt:)
Készítettem áfonyalével egy adagot, eperlével egy adagot, és az itthon található mentasziruppal még egy adagot. ezt turbósítani akartam kakaóporral, legközelebb ilyet tuti nem teszek,azaz nem így. ugyanis a kakaópor szemcsés maradt. Legközelebb egy pici holland kakaó+víz keverékével fogok próbálkozni (persze felfőzve). Az íze fenomenális viszont. Olyan, mint az olasz chocco-menta fagyi... nyammmmmm!
3 óra múlva kiderül az is, hogy a páromnak hogyan ízlenek:) Köszi a receptet!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. június 11. 14:20

véletlenül 50ml víz helyett 150ml került a szirupba, de sikerült :) utánaraktam még gy zselatinlapot, meg kb 15percig kevertem... lehet legközelebb is túladagolom a vizet, mert igazán finom lett így :)

concolor írta... [Válasz erre...]
2011. június 27. 16:46

Én kávéval próbáltam meg. Nekem az a bajom, hogy hiába forgattam keményítős porcukorba, akkor is nedves, ragacsos, és puha maradt. Igazából azt vártam, hogy egy mázsa keményítő, meg porcukor után (mellesleg dupla adag zselatint tettem egy adaghoz) hasonlóbb lesz a boltihoz, ami olyan jó kis száraz külsejű. Ráadásul légmentes edényben a hűtőben kb. 1 hét után bepenészedett. Ja, és azt nem is írtam, hogy megpróbáltam belőle tortabevonatot csinálni, ahogy ajánlották, de akárhogy is adtam hozzá a keményítőt meg a porcukrot, nekem kifolyt a kezem közül. Mit csináltam rosszul?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. június 27. 17:41

@concolor
Nehéz megmondani innét. Két tippem van: a cukorszirupot nem hevítetted fel a kellő hőmérsékletre, a másik lehetséges ok, több vizet tettél bele a szükségesnél. Egyes szörpök szintén előidézhetik a nyúlósságot.
Azt ne várd, hogy olyan lesz, mint a bolti, épp az a lényeg, hogy ez adalék és ételfestékmentes.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. július 8. 12:48

Én ma szeretném ki próbálni.:D
És attól félek, hogy kemény lesz...
Mit tegyek?
Tünde.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. július 8. 12:51

@Névtelen
Nem lesz kemény. Ebben a hőségben pedig pláne nem.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. július 8. 19:20

Köszi!
Most csináltam meg, és fantasztikusan néz ki, én mandula aromával csináltam, remélem, hogy nagyon finom lesz.
Köszi a receptet.(:
Tünde

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. július 8. 19:27

Kedves Wise Lady!
Mi holnap szeretnénk tábortűznél megpirítani.Remélem, hogy úgy is jó az íze.Te már próbáltad?:D
Andi

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. július 8. 20:21

@Névtelen
Biztosan jó lesz. Pirítani is lehet, olvasók azt írták. Én nem szoktam.

terika írta... [Válasz erre...]
2011. augusztus 18. 12:05

Elkészítettem. A Párocskámnak holnap lesz a szülinapja és tortát akartam sütni, keresgéltem valami jó ötletet. Így lett pillecukrom. :)
Először egy adaggal kezdtem. Nem sikerült. Túl folyékony maradt. Ennek az volt az oka, hogy kevés volt az anyag az én mixeremnek, nem tudta úgy felvenni a keverője (ez álló forgótálasmixer) akkor sem, ha kézi irányításra váltottam. Úgyhogy az első adag kevésbé lett habos, de jó lesz az (hűl még most). És én meggybefőtt levét használtam színezéknek, szép piros lett. Miután betettem a hűtőbe gyorsan nekiálltam az újabb adagoknak, mert tudtam, hogy a mennyiséggel van a baj. Így gyorsan három adagnyit kevertem be. Az én zselatinom 25 g-os kiszerelésű, úgyhogy azt az 1 g-t nem vettem ki belőle. Ez már mandulás lett. Megijedtem a 45 dkg cukor láttán amúgy, mondtam is magamban hogy ÚRISTEN. :D De, ami a lényeg, hogy így zseniálisra sikeredett. Azt hittem sosem szedem ki a tálból, gyönyörű nyúlós, ragacsos izé lett. Hűtőben van már ő is. Tortabevonó is lesz belőle. :) Részemről azt tudom tanácsolni azoknak, akiknek nem sikerül, hogy készítsenek dupla adagot. Így is úgy is nagy sikere lesz, ne ijedjenek meg tőle, el fog fogyni.
A zselatinról.
Nekem kétfajta zselatinom van. Az egyik az a pennyis mrs.baker. Teljesen jó volt, semmi gond nem volt vele. A másik a lucullusos. Ez is kiválóan szuperált.
A másik megállapításom az, hogy hagyni kell a gépet hadd kavarja. Ha jó habos, szinte olyan már mint a felvert cukros tojásfehérje (csak nyúlik) akkor a jó.
A cukor+víz+méz kombó forralásánál meg az az egyszerű javaslatom van, hogy addig kell forralni, amíg ki nem tisztul a keverék, ha szép átlátszó lesz a forralás után akkor még 2-3 percet lehet kevergetni kisebb lángon, de akkor már készen is vagyunk vele. És azonnal öntse rá mindenki a zselatinra a forró keveréket. Annak a zselépornak kell, hogy majdnem forrásponton legyen.
Mindig is álmodoztam róla, hogy majd ilyen tortabevonós masszát készítek, úgyhogy alig várom, hogy kihűljön. Valamiért azt hittem ez sokkal nagyobb ördöngösség, de hát marha egyszerű. :)

Anne írta... [Válasz erre...]
2012. február 23. 17:24

Imádom! Alig várom, hogy megcsináljam! :)

Adél (Afraa) írta... [Válasz erre...]
2012. március 22. 20:19

Kedves Wise Lady! Szerinted zselatin helyett pektinnel működik a dolog (agar-agarral sajna nem jött össze, vagy csak nem jól találtam el az arányokat)? Nagyon szeretném én is megcsinálni, de a zselatin nálam nem jöhet szóba.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2012. március 23. 18:04

@Adél (Afraa)
Nem tartom alószínűnek, de ki kell próbálni. A zselatin miért nem jöhet szóba? Egyáltalán nem káros anyag, sőt.

Lydia írta... [Válasz erre...]
2012. március 25. 16:57

Király! Imádom a mályvacukrot! Pláne tűzön megmelegítve... ♥

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. június 8. 15:39

Szia! Én kipróbáltam és nagyon finom lett! Az elején azért elgondolkodtam rajta hogy ebből a folyós masszából hogyan lesz hab, de végül is sikerült :) Annyit változtattam a recepten, hogy csak porcukorba forgattam mert sehol nem tudtam venni kukorica keményítőt. Így is nagyon finom és azt hiszem még ma el fog fogyni. :D köszi a receptet!!!

varzsu írta... [Válasz erre...]
2012. június 16. 15:58

Kedves Wise Lady!

Érdeklődöm, hogy Norbi cukorból is meg lehet csinálni?

Üdv: Varzsu

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2012. június 16. 16:46

Nem valószínű. Ehhez kell a cukor sziruptulajdonsága, ami a Norbi cukornak nincs.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. július 12. 18:34

Helló!
nekem egy olyan problémám lenne, hogy, elkésztettem és sikerült is jól :) sütés nélkül is finom, de amikor megakarom sütni akkor elkezd barnulni a külseje de utána meg szétfolyik az egész! Mi lehet a baj? Jah és parázson próbáltuk meg sütni. Előre is köszi a választ :) üdv: Noémi

Bogi írta... [Válasz erre...]
2012. október 31. 18:23

Kedves Wise Lady!

Már többször elkészítettem a pillecukrot, kiváló recept.
Gyerekkoromban lehetett kapni nagyobb, külön csomagolt pillecukrot, annak kissé más volt az íze, gyanítom az a tojásfehérjés változat. Erre van bevált recepted?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2012. október 31. 18:57

A más íz az ipari és házi előállítás különbözősége miatt van.
A tojásfehérjés a marshmallow krém:
http://www.wiselady.hu/2012/09/marshmallow-krem-hazilag-marshmallow.html

Andika írta... [Válasz erre...]
2012. november 19. 9:03

Szia! A kukorica keményítő helyett lehet valami mást használni?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2012. november 19. 22:20

@Andika
Csak porcukorba is forgathatod. Viszont akkor elég hamar el kell fogyasztani, és száraz helyen tartani, mert a porcukor hajlamos megragacsosodni.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. december 12. 14:33

Egyszerűen: KÖSZÖNÖM, hogy leírtad, adaptáltad és ingyen a nagyvilág szeme elé tártad! Gyerekkórházban dolgozom, muffint mindenképp akartam csinálni Karácsonyra a kollégáknak, de most már az okoz fejtörést, hogy melyikből mennyit :)
Egy mentőslány :)

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. december 17. 9:43

Az első próbá? Egy adagra nekem is nagyon kemény lett nem hab inkább fogkrém állag. Ma kipróbálom öt adaggal és szilikon formában hátha hab lesz. Remélem habos lesz :-D köszi Katyusa

Szandra írta... [Válasz erre...]
2013. február 5. 21:14

Azt szeretném kérdezni,hogy mi is azaz extractum?Köszi.:-)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2013. február 6. 9:36

@Szandra
Kivonat

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2013. szeptember 3. 15:08

Furdalja az oldalamat a kíváncsiság, hogy pektinnel is sikerülne-e. (a disznócsontból készült zselatinos verziót nem lenne kedvem két pofára tömni)

Géza bácsi írta... [Válasz erre...]
2013. november 13. 23:45

Előző Névtelennek:
Lehetséges, de biztosat csak akkor mondhatnék, ha kipróbálnám. Ha te kipróbáltad, írd meg a végeredményt, talán másokat is érdekel.
Szerencsére vagy sajnos én nem idegenkedem az állati eredetű zselatintól, allergiás sem vagyok rá, vallásom se tiltja - vagyis én a fenti receptet tartottam be, egy-két enyhe csavarral. Az első fehér adag sikerült, ezen felbuzdulva "gyors" egymásutánban nyolc adagot csináltam, nyolc különböző ízesítéssel-színezéssel: meggy, cseresznye, menta, bodza, narancs, áfonya (csupa saját készítésű szörp), citrom(héj) és kávé. A formába öntésnél mogyoró-, dió- és tökmagolajat használtam, enyhén, de kellemesen érzett is a végterméken - főleg a mogyoró... Ráment a szombatom, és be kellett kérezkednem a szomszéd hűtőjébe, de megérte. Vasárnap volt az unokahúgom (kilencedik) születésnapja, jövőre tízfélét rendelt.
Köszönet, Bölcs Hölgy!
Egy szakállas konyhatündér

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2014. május 19. 15:50

Szia!
Már jó ideje tervezem, hogy megcsinálom, de sajnos idő közben kiderült, hogy a kisfiam fruktóz érzékeny. Szőlőcukorral készítek mindent. Szerinted ezt meg lehetne belőle csinálni? A mézet is pótolnom kell valamivel, pl rizssziruppal..?
Van pár cukorbeteg ismerősöm, akik édesszájúak, nekik mondjuk nyírfacukorral?
Köszönöm, ha válaszolsz!
Szép napot! Gika

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2015. február 27. 22:54

Az aromákból mennyit teszel bele? Zsuzsi

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2015. március 1. 20:04

@Névtelen
Csak pár cseppet tennék, de tudod, ízlés kérdése. Én csak próbaképpen használtam, legtöbbször natúr vagy kakaós mályvacukrot készítek.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2015. március 8. 17:02

Szóval, megcsináltam, most pihen a hűtőben Gyönyörűn feljött a habverőre már az alacsony fokozaton való veréskor, mivel első próbálkozás volt, nem mertem előbb abbahagyni a verést. Az állaga egy rendkívül nyúlós hab lett, ami megfelel a leírásnak, így viszont a szilikon formába és az edénybe is csak kanalanként tudtam nagy nehezen beleszedni, mert nyúlott , ragadt, a konyhapult olyan volt mint egy fehér pókhálóval szőtt terület. Lehet hogy kevesebb ideig kell verni, hogy ne legyen ennyire nyúlós és könnyebb legyen a tálba "önteni"? Köszönöm, Zsuzsi

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2015. április 7. 18:57

Nekem nagyon jól sikerült, csak a turmix közben tönkrement...

Honey írta... [Válasz erre...]
2016. február 14. 15:03

Megcsináltam a férjem kérésére, mert ő nagy rajongója a pillecukornak. Miután mostanában sokan posztolnak pillecukor recepteket a facebookon, gondoltam, hogy kipróbálom. Eddig minden simán ment. Nekem nem is kellett az a 6-7 perc alacsonyabb fokozatú mixelés, elegendő volt a fele idő is, mert már "mászott" a keverőszáron. De azért még fölvettem kb 1 percre max. fokozatra ezek után. Most pihen a hűtőben, de szerintem jó lesz, mert mindent betartottam és jónak tűnik az állaga is.

Mária Fodor írta... [Válasz erre...]
2016. november 18. 9:30

@dztunde
Szia! Már többször próbálkoztam a mályvacukorral, de valahogy nem jön össze. Valamit elrontok. Amikor kész úgy tűnik minden rendben van de a hűtőből kivéve ragacsos marad és nem ruganyos. Miért van ez így? Sok a méz? Több ideig kell főzni?

«Legrégebbiek ‹Régebbiek   201 – 342 / 342   Újabbak› Legújabbak»

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Blogstat

online


 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com