2016. április 10., vasárnap

Citromos, rozmaringos egészben sült csirke - átsütve

2 megjegyzés

Általában sem szeretem, ha a húsok nincsenek átsülve, de a csirkénél különösen. Számomra ezért nem felel meg a bolti grillcsirke, illetve a receptekben a csirke sütési időt is rövidnek találom.
A csont mellett vágott húsból kibuggyanó húslé, pláne, ha rózsaszín, taszít engem. A családom is az átsütött verziót kedveli.
A hosszabb sütési időnek persze megvan az a veszélye, hogy a hús, különösen a melle húsa kiszárad, és ez sem jó.
Talán rajtunk kívül is vannak, akik átsülve, porhanyósan, de nem szárazon szeretik a sült csirkét, ezért leírom az én sütési módszeremet.


Az én egészben sült csirkém így készül:

- Villanysütőben, sötét színű zománcos tepsiben, amely kisebb, mint a sütő szélessége és hossza, hogy a hő áramolhasson. (Jénai tál, üvegedény, fehér vagy más színű cserépedény, inox fémtepsi nem jó, mert alulról nem sül, nem pirul bennük a csirke!)
- A csirke combokat és a szárnyakat nem kötözöm össze, hanem a csirke szétterül, így ezek a részek nem vastagok, nagyjából egyenletes a vastagság mindenhol.
- Az itt leírt fűszerezés természetesen módosítható, én is többféle variációt szoktam használni.

Hozzávalók:
1 db 1,5 kg-os csirke
1 csapott evőkanál só
1 csapott teáskanál őrölt rozmaring
1 csapott evőkanál durvára tört bors
fél citrom leve
1-2 teáskanál Worchester-szósz (elhagyható, vagy szójaszósz is lehet)
4 evőkanál olvasztott zsír (vagy étolaj)

Elkészítés:
1. A csirkét kívül-belül megmosom, és papírtörlővel letörlöm. Egy fakanál nyelének a segítségével alulról kezdve óvatosan felfejtem a csirkebőrt, amilyen mélységben csak tudom, körben, elöl és hátul is.

2. A só felét, a rozmaringot, a bors felét összekeverem a citromlével. Ezt betuszkolom a csirkebőr alá, egyenletesen, mindenhová, elmaszírozom, és a csirke belsejét is kikenem vele. Egy-egy helyre csak nagyon kevés jut, ha fűszeresebben szereted, készíts több keveréket.
A csirkebőrét a Worchester szósszal bekenem. (A szószt szétcsepegtetem a csirkén, és ecsettel elkenem.) Szósz helyett kevés zsírt is használhatsz. A maradék sóval és borssal a csirkét kívülről is beszórom, a kilógó részeket (comb, szárny) különösen. Ráhelyezem a zsírozott tepsire a mellével lefelé. Így hagyom állni negyedórát.

3. A villanysütőt bekapcsolom 180 fokra, alsó-felső sütésre, légkeverés és grill nélkül, és a tepsit a rácsra teszem, középen. (Nem melegítem elő a sütőt.) A csirkét így sütöm 1 órán át.

4. A tepsit óvatosan kiveszem, a csirkét megfordítom,  (a csirke szépen szétterül) és további 45 percet sütöm.

5. A tepsit kiveszem, a csirkét visszafordítom a mellére, és további 30 perc alatt készre sütöm.

6. A csirkét 15 percig a kikapcsolt sütőben hagyom. (Ezalatt megterítek pl.)

7. A szaftot leöntöm, zsírtalanítom, így adom a csirke mellé az asztalra. A köret tetszőleges.



Az eredmény aranybarna, de sehol sem megégett, ropogós bőr, belül nagyon omlós, de egyáltalán nem száraz hús. A melle húsa is kiváló így, nem száraz.
Kisebb csirkénél, a sütési időket arányosan csökkentsük. Pl. 1 kg-os darab esetén: 45 perc, 30 perc, 20 perc plusz 10 perc pihentetés.

Megjegyzések

2 megjegyzés ehhez: "Citromos, rozmaringos egészben sült csirke - átsütve"

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2016. április 12. 8:10

Mi is azok közé tartozunk, akik megsütve szeretik a húsokat. Akkor letakarni nem kell a csirkét és folyadék sem kell alá?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2016. április 12. 14:08

@Névtelen
Nem takarom le. Csak zsiradékot teszek alá, azt is keveset. Nem szoktam locsolgatni, kenegetni. A csirke bőr alatt van zsiradék.
A csirke ereszt levet, főleg a boltiak nagyon vizesek, nekem a sütés végére még marad is egy kevés finom szaft. Én piacon veszem a csirkét, kisüzemből származik, ez átmenet a házi és a nagyüzemi között.
Előkészítem, betolom a sütőbe, és hozzá se nyúlok, csak ha megfordítom.
Természetesen a te sütődet te ismered, eltérés ebben lehet.

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com