Citromos, rozmaringos egészben sült csirke - átsütve


Általában sem szeretem, ha a húsok nincsenek átsülve, de a csirkénél különösen. Számomra ezért nem felel meg a bolti grillcsirke, illetve a receptekben a csirke sütési időt is rövidnek találom.
A csont mellett vágott húsból kibuggyanó húslé, pláne, ha rózsaszín, taszít engem. A családom is az átsütött verziót kedveli.
A hosszabb sütési időnek persze megvan az a veszélye, hogy a hús, különösen a melle húsa kiszárad, és ez sem jó.
Talán rajtunk kívül is vannak, akik átsülve, porhanyósan, de nem szárazon szeretik a sült csirkét, ezért leírom az én sütési módszeremet.


Az én egészben sült csirkém így készül:

- Villanysütőben, sötét színű zománcos tepsiben, amely kisebb, mint a sütő szélessége és hossza, hogy a hő áramolhasson. (Jénai tál, üvegedény, fehér vagy más színű cserépedény, inox fémtepsi nem jó, mert alulról nem sül, nem pirul bennük a csirke!)
- A csirke combokat és a szárnyakat nem kötözöm össze, hanem a csirke szétterül, így ezek a részek nem vastagok, nagyjából egyenletes a vastagság mindenhol.
- Az itt leírt fűszerezés természetesen módosítható, én is többféle variációt szoktam használni.

Hozzávalók:
1 db 1,5 kg-os csirke
1 csapott evőkanál só
1 csapott teáskanál őrölt rozmaring
1 csapott teáskanál durvára tört bors
fél citrom leve
1-2 teáskanál Worchester-szósz (elhagyható, vagy szójaszósz is lehet)
4 evőkanál olvasztott zsír (vagy étolaj)

Elkészítés:
1. A csirkét kívül-belül megmosom, és papírtörlővel letörlöm. Egy fakanál nyelének a segítségével alulról kezdve óvatosan felfejtem a csirkebőrt, amilyen mélységben csak tudom, körben, elöl és hátul is.

2. A só felét, a rozmaringot, a bors felét összekeverem a citromlével. Ezt betuszkolom a csirkebőr alá, egyenletesen, mindenhová, elmaszírozom, és a csirke belsejét is kikenem vele. Egy-egy helyre csak nagyon kevés jut, ha fűszeresebben szereted, készíts több keveréket.
A csirkebőrét a Worchester szósszal bekenem. (A szószt szétcsepegtetem a csirkén, és ecsettel elkenem.) Szósz helyett kevés zsírt is használhatsz. A maradék sóval és borssal a csirkét kívülről is beszórom, a kilógó részeket (comb, szárny) különösen. Ráhelyezem a zsírozott tepsire a mellével lefelé. Így hagyom állni negyedórát.

3. A villanysütőt bekapcsolom 180 fokra, alsó-felső sütésre, légkeverés és grill nélkül, és a tepsit a rácsra teszem, középen. (Nem melegítem elő a sütőt.) A csirkét így sütöm 1 órán át.

4. A tepsit óvatosan kiveszem, a csirkét megfordítom,  (a csirke szépen szétterül) és további 45 percet sütöm.

5. A tepsit kiveszem, a csirkét visszafordítom a mellére, és további 30 perc alatt készre sütöm.

6. A csirkét 15 percig a kikapcsolt sütőben hagyom. (Ezalatt megterítek pl.)

7. A szaftot leöntöm, zsírtalanítom, így adom a csirke mellé az asztalra. A köret tetszőleges.



Az eredmény aranybarna, de sehol sem megégett, ropogós bőr, belül nagyon omlós, de egyáltalán nem száraz hús. A melle húsa is kiváló így, nem száraz.
Kisebb csirkénél, a sütési időket arányosan csökkentsük. Pl. 1 kg-os darab esetén: 45 perc, 30 perc, 20 perc plusz 10 perc pihentetés.

2 megjegyzés:

  1. Mi is azok közé tartozunk, akik megsütve szeretik a húsokat. Akkor letakarni nem kell a csirkét és folyadék sem kell alá?

    VálaszTörlés
  2. @Névtelen
    Nem takarom le. Csak zsiradékot teszek alá, azt is keveset. Nem szoktam locsolgatni, kenegetni. A csirke bőr alatt van zsiradék.
    A csirke ereszt levet, főleg a boltiak nagyon vizesek, nekem a sütés végére még marad is egy kevés finom szaft. Én piacon veszem a csirkét, kisüzemből származik, ez átmenet a házi és a nagyüzemi között.
    Előkészítem, betolom a sütőbe, és hozzá se nyúlok, csak ha megfordítom.
    Természetesen a te sütődet te ismered, eltérés ebben lehet.

    VálaszTörlés

@templatesyard