Ez egy jó kis kevert süti, a tetején ropogós fűszeres diós-cukros réteggel. Magában is finom, a vaj-tejszín-tejföl hármas miatt a tészta sem száraz-fojtós, de adhatunk hozzá gyümölcsöntetet, folyós lekvárt, sodót vagy fagylatot is.
Hozzávalók: 30x30 cm vagy 22x40 cm-es tepsi
A tésztához:
250 ml habtejszín
100 g aszalt gyümölcs
200 g 20%-os tejföl
80 g lágy vaj
300 g finomliszt
3 tojás
1 csomag (12-13 g) sütőpor
1 csipet só
200 g cukor
2 vaníliás cukor
A tetejére:
200 g dió
2 ek liszt
3 ek kristálycukor
20 g olvasztott vaj
1 csapott kávéskanál őrölt fahéj
1/2 csapott kávéskanál őrölt szerecsendió
1/2 csapott kávéskanál őrölt kardamom
1. A tejszínt felforralom, és az aszalt gyümölcsre öntöm. Hagyom kihűlni.
Én most aszalt vörösáfonyát használtam, bármilyen másik aszalt gyümölcs is megteszi, de vágjuk apróra.
2. A sütőt 200 fokra bekapcsolom.
3. A diót késes aprítóban durvára darálom, összekeverem a fűszerekkel, cukorral, a liszttel. Végül az olvasztott vajjal morzsásra keverem.
4. A lisztet, sütőport, sót, vaníliáscukrot összekeverem egy nagyobb tálban.
5. A tojást, vajat és a cukrot habverővel fehérre keverem. Belemixelem a tejfölt, rászűröm az aszalt gyümölcsről a tejszínt, összemixelem.
Ráöntöm a lisztre, tovább mixelem, Ha egynemű, belekeverem az aszalt gyümölcsöt is.
6. Azonnal a tepsibe símítom, és egyenletesen elosztom rajta a diós keveréket. A sütőbe tolom.
7. 15 perc múlva 180 fokra mérsékelem a lángot, és még 25 percig sütöm. Ha a dió nem pirult meg eléggé a tetején, akkor az utolsó percekben felső grillre kapcsolom a sütőt, és még pár percig pirítom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése