2012. szeptember 23., vasárnap

Stíriai metélt - Különlegesen puha és krémes

2 megjegyzés
Nálunk édesszájúak a fiúk, a stíriai metéltet gyakran sütöm. A hagyományos recepten változtattam egy kicsit, a tészta ízletes és puha marad, a töltelék pedig szaftos, krémes.





Hozzávalók:

A tésztához:
250 g félzsíros tehéntúró
1 evőkanál tejföl
50 g vaj
1,5 dl habtejszín
2 evőkanál cukor
1 tojás
kevés citromlé
200 g finomliszt + a nyújtáshoz, szórni

A liszt és tejszín kivételével mindent egy keverőtálba teszek, és mixerrel alaposan elkeverem. Ezután hozzákeverem a tejszínt is. Legvégül fakanállal a lisztet. A tésztát nem hagyom állni. Bőséges vizet felteszek forrni egy csipet sóval. 3 részletben fél cm vastagra nyújtom a tésztát, bőségesen alá és fölé lisztezve.
5 cm-es csíkokra vágom, majd a csíkokat felvágom fél-1 cm-es metéltre. Ha egy adag kész, lapáttal alájuk nyúlva a forrásban lévő vízbe teszem, és kb. 2 percig főzöm, majd szűrőlapáttal kiszedem egy tálba. Ha minden tésztát kifőztem, elkészítem a rávalót.

A habos keverékhez:
5 tojás
5+3 evőkanál cukor
2 evőkanál kukoricakeményítő
1-2 vaníliáscukor vagy 1 rúd vanília kikapart belseje
1 kávéskanál citromlé vagy pár csepp ecet
2-3 evőkanál tejföl
Aki szereti: egy marék mazsola

+1 evőkanál zsemlemorzsa

A sütőt 200 fokra előmelegítem. A tojásokat szétválasztom. A tojássárgákat 5 kanál cukorral nagyon habosra-fehérre mixelem. Hozzáadom a tejfölt, a vaníliáscukrot, keményítőt, és elkeverem. (Most adhatjuk hozzá a mazsolát is.)
A másik tálban felverem a tojásfehérjéket habnak. Félidőben hozzáadom a citromlét (ecetet), és addig mixelem, amíg nagyon kemény, vágható habot kapok. Egyenként beleadom a 3 evőkanál cukrot, és azzal is összemixelem. A hab fényes és nagyon kemény lesz. A habot kanállal részletekben óvatosan hozzákeverem a sárga keverékhez.

Egy 30x20 cm-es jénai tálat (vagy tepsit) kikenek vajjal, 1 evőkanál zsemlemorzsával megszórom.
Beleöntön a habos keverék harmadát, ráosztom a tészta harmadát, majd tovább ugyanígy rétegezem, míg el nem fogynak. Betolom a forró sütőbe. 5 perc múlva 180 fokra mérsékelem a lángot, és összesen kb. 40 perc alatt megsütöm.
Fogyasztás előtt 10 percig hagyom kissé hűlni, majd körbevágom a szélét, és 6 nagy kockára vágom fel.

Megjegyzések

2 megjegyzés ehhez: "Stíriai metélt - Különlegesen puha és krémes"

Zsuci írta... [Válasz erre...]
2012. szeptember 26. 18:54

Jujj ezt ki fogom próbálni! Nagyon szeretem és még annál is régebben ettem. Köszi!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2012. szeptember 26. 20:51

@Zsuci
Mi is imádjuk.

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com