Stíriai metélt - Különlegesen puha és krémes

Nálunk édesszájúak a fiúk, a stíriai metéltet gyakran sütöm. A hagyományos recepten változtattam egy kicsit, a tészta ízletes és puha marad, a töltelék pedig szaftos, krémes.





Hozzávalók:

A tésztához:
250 g félzsíros tehéntúró
1 evőkanál tejföl
50 g vaj
1,5 dl habtejszín
2 evőkanál cukor
1 tojás
kevés citromlé
200 g finomliszt + a nyújtáshoz, szórni

A liszt és tejszín kivételével mindent egy keverőtálba teszek, és mixerrel alaposan elkeverem. Ezután hozzákeverem a tejszínt is. Legvégül fakanállal a lisztet. A tésztát nem hagyom állni. Bőséges vizet felteszek forrni egy csipet sóval. 3 részletben fél cm vastagra nyújtom a tésztát, bőségesen alá és fölé lisztezve.
5 cm-es csíkokra vágom, majd a csíkokat felvágom fél-1 cm-es metéltre. Ha egy adag kész, lapáttal alájuk nyúlva a forrásban lévő vízbe teszem, és kb. 2 percig főzöm, majd szűrőlapáttal kiszedem egy tálba. Ha minden tésztát kifőztem, elkészítem a rávalót.

A habos keverékhez:
5 tojás
5+3 evőkanál cukor
2 evőkanál kukoricakeményítő
1-2 vaníliáscukor vagy 1 rúd vanília kikapart belseje
1 kávéskanál citromlé vagy pár csepp ecet
2-3 evőkanál tejföl
Aki szereti: egy marék mazsola

+1 evőkanál zsemlemorzsa

A sütőt 200 fokra előmelegítem. A tojásokat szétválasztom. A tojássárgákat 5 kanál cukorral nagyon habosra-fehérre mixelem. Hozzáadom a tejfölt, a vaníliáscukrot, keményítőt, és elkeverem. (Most adhatjuk hozzá a mazsolát is.)
A másik tálban felverem a tojásfehérjéket habnak. Félidőben hozzáadom a citromlét (ecetet), és addig mixelem, amíg nagyon kemény, vágható habot kapok. Egyenként beleadom a 3 evőkanál cukrot, és azzal is összemixelem. A hab fényes és nagyon kemény lesz. A habot kanállal részletekben óvatosan hozzákeverem a sárga keverékhez.

Egy 30x20 cm-es jénai tálat (vagy tepsit) kikenek vajjal, 1 evőkanál zsemlemorzsával megszórom.
Beleöntön a habos keverék harmadát, ráosztom a tészta harmadát, majd tovább ugyanígy rétegezem, míg el nem fogynak. Betolom a forró sütőbe. 5 perc múlva 180 fokra mérsékelem a lángot, és összesen kb. 40 perc alatt megsütöm.
Fogyasztás előtt 10 percig hagyom kissé hűlni, majd körbevágom a szélét, és 6 nagy kockára vágom fel.

2 megjegyzés:

@templatesyard