2011. július 26., kedd

Velőrózsák rántva

5 megjegyzés

Igazi retroétel, sok évtizeddel ezelőtt minden kisvendéglő étlapján szerepelt, és az olcsó ételek közé számított. Legtöbbször sertésvelőből készül, körete hagyományosan sült krumpli vagy pergős rizs, és elengedhetetlen kísérője a tartármártás. Az alapanyag a lehető legfrissebb legyen, aznap vásároljunk belőle, amikor a hentesüzletbe érkezik. A régi szakácskönyvek első munkafázisként azt írják, fejtsük le a velőről a hártyát. Ez a hártya nem más, mint az agyburok, ezt ma már nem kell elvégeznünk, a velő már e burok nélkül kapható. Egyetemistaként, fiatal házasként gyakran elmentünk, hogy egy ismerős kisvendéglőben ebédeljünk, és szinte mindig rántott velőt, vagy pacalpörköltet ettünk.
Nem gyakran, de időnként elkészítem itthon is, mert nagyon kedveljük.A velőrózsákat egy szűrőben megmosom, mert lehetnek rajta csontszilánkok. Egy lábosban vizet forralok, leveszem gyöngyöző forrásra, megsózom, és a velőt 2-3 percig beleteszem (blansírozom). Szűrőlapáttal papírtörlőre szedem ki, s megvárom, hogy kihűljön. A szokásos módon lisztbe, sózott felvert tojásba és durvára reszelt házi zsemlemorzsába forgatom. Egy nehéz serpenyőben olajat vagy zsírt hevítek, és közepes lángon minden oldalán pirosra, ropogósra sütöm. azonnal kell tálalni.

Megjegyzések

5 megjegyzés ehhez: "Velőrózsák rántva"

Illéskrisz Konyhája írta... [Válasz erre...]
2011. július 26. 21:51

De régen ettem...Jól néz ki! Nagyon laktató étel, de jöhetne egy-kettő belőle...

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. július 27. 11:58

Igen a régi hangulatok, ízek...nagyon jó olvasni, elképzelni.És nagyon-nagyon szeretem,a Férjem tudja istenien elkészíteni,csak nekem, mert más nem szereti a családban.
Mi is házi morzsával"dolgozunk".
Köszi az ötletet.

zsuzsa írta... [Válasz erre...]
2011. augusztus 10. 10:37

Friss velőt nem láttam, megkockáztatnám a fagyasztottal. Vajon ezt is kell blansírozni?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. augusztus 10. 11:02

@zsuzsa
Fagyasztva a velő nyákossá, széthullóvá válik, a fagyasztás szétroncsolja a sejteket (pontosabban a kiolvadás). Inkább megvárnám a frisset.
A blansírozás egyébként el is maradhat, de akkor közepes hőmérsékleten, tovább kell sütni, hogy megfelelően átsüljön a közepe is.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2018. március 2. 16:52

Úgy tudom, hogy panírozottan és előtte blansírozva lehet fagyasztani. Régen mindig úgy kaptam egy szakàcs barátomtól. Már csak sütni kellett.

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com