Velőrózsák rántva


Igazi retroétel, sok évtizeddel ezelőtt minden kisvendéglő étlapján szerepelt, és az olcsó ételek közé számított. Legtöbbször sertésvelőből készül, körete hagyományosan sült krumpli vagy pergős rizs, és elengedhetetlen kísérője a tartármártás. Az alapanyag a lehető legfrissebb legyen, aznap vásároljunk belőle, amikor a hentesüzletbe érkezik. A régi szakácskönyvek első munkafázisként azt írják, fejtsük le a velőről a hártyát. Ez a hártya nem más, mint az agyburok, ezt ma már nem kell elvégeznünk, a velő már e burok nélkül kapható. Egyetemistaként, fiatal házasként gyakran elmentünk, hogy egy ismerős kisvendéglőben ebédeljünk, és szinte mindig rántott velőt, vagy pacalpörköltet ettünk.
Nem gyakran, de időnként elkészítem itthon is, mert nagyon kedveljük.



A velőrózsákat egy szűrőben megmosom, mert lehetnek rajta csontszilánkok. Egy lábosban vizet forralok, leveszem gyöngyöző forrásra, megsózom, és a velőt 2-3 percig beleteszem (blansírozom). Szűrőlapáttal papírtörlőre szedem ki, s megvárom, hogy kihűljön. A szokásos módon lisztbe, sózott felvert tojásba és durvára reszelt házi zsemlemorzsába forgatom. Egy nehéz serpenyőben olajat vagy zsírt hevítek, és közepes lángon minden oldalán pirosra, ropogósra sütöm. azonnal kell tálalni.

7 megjegyzés:

  1. De régen ettem...Jól néz ki! Nagyon laktató étel, de jöhetne egy-kettő belőle...

    VálaszTörlés
  2. Igen a régi hangulatok, ízek...nagyon jó olvasni, elképzelni.És nagyon-nagyon szeretem,a Férjem tudja istenien elkészíteni,csak nekem, mert más nem szereti a családban.
    Mi is házi morzsával"dolgozunk".
    Köszi az ötletet.

    VálaszTörlés
  3. Friss velőt nem láttam, megkockáztatnám a fagyasztottal. Vajon ezt is kell blansírozni?

    VálaszTörlés
  4. @zsuzsa
    Fagyasztva a velő nyákossá, széthullóvá válik, a fagyasztás szétroncsolja a sejteket (pontosabban a kiolvadás). Inkább megvárnám a frisset.
    A blansírozás egyébként el is maradhat, de akkor közepes hőmérsékleten, tovább kell sütni, hogy megfelelően átsüljön a közepe is.

    VálaszTörlés
  5. Úgy tudom, hogy panírozottan és előtte blansírozva lehet fagyasztani. Régen mindig úgy kaptam egy szakàcs barátomtól. Már csak sütni kellett.

    VálaszTörlés
  6. Nem tudom hol veszed a hártya nélküli velőt, én csak hártyásat látok mindenhol.
    Egyébként nem nagy kunszt leszedni, jeges vízbe teszem pár percre, így könnyedén lejön.

    VálaszTörlés

@templatesyard