150 g porcukrot 1 dl vízzel sűrű sziruppá főzök, leveszem a lángról és kissé hűlni hagyom. Kb. 80 C fokosan hozzáadok 2 evőkanál kakaóport, elkeverem. Átszűröm egy teaszűrőn, ha a kakaó durvábban darált volt. Még így forrón belekeverek 150g jéghideg vajat és egy kávéskanál étolajat (ettől lesz fényes), felmelegítem, ha nagyon meghűlt, hogy kenhető legyen. Lapos késsel viszem fel, majd jópár órán át hagyom dermedni (lehet egy éjszaka is).
2013. augusztus 30., péntek
Útvonal > Kezdőlap / alaprecept / torta / Kakaómáz
Kakaómáz
Könnyen kezelhető ez a házilag készült kakaós süteménymáz. Szép vékonyra húzható, megdermed, de nem kopogós keményre, így a süti szeletelhető marad. Használni szoktam közvetlenül krémek tetejére pl. lúdláb szelet, de kuglófok, piskóták, torták bevonására is. Utóbbi esetben a tésztára nagyon vékonyan folyós baracklekvárt kell kenni, és várni egy kicsit, amíg beszívódik. Ez eltömíti a pórusokat, és alapot képez a máznak. Ha ehelyett krémet használunk, akkor nagyon vékonyan kenjünk a piskótára belőle, csak a pórusokba.
150 g porcukrot 1 dl vízzel sűrű sziruppá főzök, leveszem a lángról és kissé hűlni hagyom. Kb. 80 C fokosan hozzáadok 2 evőkanál kakaóport, elkeverem. Átszűröm egy teaszűrőn, ha a kakaó durvábban darált volt. Még így forrón belekeverek 150g jéghideg vajat és egy kávéskanál étolajat (ettől lesz fényes), felmelegítem, ha nagyon meghűlt, hogy kenhető legyen. Lapos késsel viszem fel, majd jópár órán át hagyom dermedni (lehet egy éjszaka is).
150 g porcukrot 1 dl vízzel sűrű sziruppá főzök, leveszem a lángról és kissé hűlni hagyom. Kb. 80 C fokosan hozzáadok 2 evőkanál kakaóport, elkeverem. Átszűröm egy teaszűrőn, ha a kakaó durvábban darált volt. Még így forrón belekeverek 150g jéghideg vajat és egy kávéskanál étolajat (ettől lesz fényes), felmelegítem, ha nagyon meghűlt, hogy kenhető legyen. Lapos késsel viszem fel, majd jópár órán át hagyom dermedni (lehet egy éjszaka is).
2013. augusztus 15., csütörtök
Útvonal > Kezdőlap / hidegkonyha / reggeli-vacsora / zöldségétel / Ájult imám padlizsánja - töltött padlizsán - imam bayildi
Ájult imám padlizsánja - töltött padlizsán - imam bayildi
Ennek a török eredetű ételnek számos verziója kering mindenfelé. Eredetileg zöldségétel, de én leggyakrabban egy húsos-sajtos verziót készítek. Egyszerű elkészíteni, szezonban olcsó fogás. Melegen párolt rizzsel ebéd, hidegen kenyérrel vacsora lehet. Előre elkészíthető vendégvárónak, és büféasztalra is kitűnő.
Az elnevezés onnan ered a legenda szerint, hogy az imám hazatérve megérezte a sülő töltött padlizsán illatát, és elájult. Az egyik verzió szerint a gyönyörűségtől, egy másik szerint azért, mert az asszonyok az ételbe tettek a nagyon drága fahéjból.
A receptből hagyjuk el a darált húst és a sajtot, ha a zöldséges változatot szeretnénk elkészíteni.
Az elnevezés onnan ered a legenda szerint, hogy az imám hazatérve megérezte a sülő töltött padlizsán illatát, és elájult. Az egyik verzió szerint a gyönyörűségtől, egy másik szerint azért, mert az asszonyok az ételbe tettek a nagyon drága fahéjból.
A receptből hagyjuk el a darált húst és a sajtot, ha a zöldséges változatot szeretnénk elkészíteni.
Feliratkozás: Bejegyzések (Atom)