Bejegyzések Subscribe to CommentsMegjegyzések

2013. augusztus 30., péntek

Kakaómáz

4 megjegyzés
Könnyen kezelhető ez a házilag készült kakaós süteménymáz. Szép vékonyra húzható, megdermed, de nem kopogós keményre, így a süti szeletelhető marad. Használni szoktam közvetlenül krémek tetejére pl. lúdláb szelet, de kuglófok, piskóták, torták bevonására is. Utóbbi esetben a tésztára nagyon vékonyan folyós baracklekvárt kell kenni, és várni egy kicsit, amíg beszívódik. Ez eltömíti a pórusokat, és alapot képez a máznak. Ha ehelyett krémet használunk, akkor nagyon vékonyan kenjünk a piskótára belőle, csak a pórusokba.



150 g porcukrot 1 dl vízzel sűrű sziruppá főzök, leveszem a lángról és kissé hűlni hagyom. Kb. 80 C fokosan hozzáadok 2 evőkanál kakaóport, elkeverem. Átszűröm egy teaszűrőn, ha a kakaó durvábban darált volt. Még így forrón belekeverek 150g jéghideg vajat és egy kávéskanál étolajat (ettől lesz fényes), felmelegítem, ha nagyon meghűlt, hogy kenhető legyen. Lapos késsel viszem fel, majd jópár órán át hagyom dermedni (lehet egy éjszaka is).

2013. augusztus 15., csütörtök

Ájult imám padlizsánja - töltött padlizsán - imam bayildi

1 megjegyzés
Ennek a török eredetű ételnek számos verziója kering mindenfelé. Eredetileg zöldségétel, de én leggyakrabban egy húsos-sajtos verziót készítek. Egyszerű elkészíteni, szezonban olcsó fogás. Melegen párolt rizzsel ebéd, hidegen kenyérrel vacsora lehet. Előre elkészíthető vendégvárónak, és büféasztalra is kitűnő.


Az elnevezés onnan  ered a legenda szerint, hogy az imám hazatérve megérezte a sülő töltött padlizsán illatát, és elájult. Az egyik verzió szerint a gyönyörűségtől, egy másik szerint azért, mert az asszonyok az ételbe tettek a nagyon drága fahéjból.

A receptből hagyjuk el a darált húst és a sajtot, ha a zöldséges változatot szeretnénk elkészíteni.
Újabb bejegyzések Régebbi bejegyzések Főoldal

Blogarchívum

Blogstat

online


 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com