Bejegyzések Subscribe to CommentsMegjegyzések

2012. június 12., kedd

Piskóta Xukorral

3 megjegyzés


A piskóta rengeteg sütemény alapja, nagyon sokszor sütök én is. Sajátossága, hogy a jó piskóta nagy mértékben alapul a hozzáadott cukor tulajdonságaira. A cukor segít a sejtfalakat lerombolni, hogy kiszabaduljon a lecitin a sárgájából, ez javítja a piskóta állagát, és a cukor fokozza a tojáshab keménységét is. Első komolyabb próbálkozásként a NatureCookta által küldött Xukor nagyobb mennyiségű kipróbálására a választásom mégis a piskótatészta készítésére esett.
Félve fogtam hozzá, hisz a Xukor csak küllemében hasonló a kristálycukorhoz, valójában egy teljesen más anyag, tulajdonképp cukoralkohol. Ebből következik, hogy a tulajdonságai teljesen mások, mint a hagyományos cukoré. Például lényegesen alacsonyabb az olvadáspontja, és egyáltalán nem karamellizálódik, szirupnak sem alkalmas.
Úgy gondoltam, hogy a szétválasztásos módszerrel próbálkozom, azaz másképp készítem, mint egyébként szoktam. Míg a hagyományos piskótához egyáltalán nem kell sütőpor, a Xukorral készítetthez tettem egy kávéskanállal. Az eredménnyel elégedett vagyok, de tapasztalatom szerint gondosabban kell dolgozni vele, mint a hagyományos változattal.


2012. június 9., szombat

Csülök római tálban

6 megjegyzés


Mi nagyon szeretjük a csülköt. Többféle módon süthető, de szerintem akkor a legfinomabb, ha saját gőzében a sütőben sül-párolódik remegős puhára. Véteknek tartom az előfőzést.
Erre kiváló a fedeles cserépedény. Ez a gyönyörű darab régi már. Akkor még római tálnak nevezték, mostanában pataki tál, de láttam már európa tálnak is hirdetni.
Ez a római tál belül mázas, amely a tisztántartást nagyon megkönnyíti, kívül gyönyörű kézzel festett motívumok díszítik, és nagyméretű, így nemcsak a hús, hanem a köret is kényelmesen megfér benne.


Újabb bejegyzések Régebbi bejegyzések Főoldal

Blogarchívum

Blogstat

online


 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com