2012. június 12., kedd
Útvonal > Kezdőlap / alaprecept / Piskóta Xukorral
Piskóta Xukorral
A piskóta rengeteg sütemény alapja, nagyon sokszor sütök én is. Sajátossága, hogy a jó piskóta nagy mértékben alapul a hozzáadott cukor tulajdonságaira. A cukor segít a sejtfalakat lerombolni, hogy kiszabaduljon a lecitin a sárgájából, ez javítja a piskóta állagát, és a cukor fokozza a tojáshab keménységét is. Első komolyabb próbálkozásként a NatureCookta által küldött Xukor nagyobb mennyiségű kipróbálására a választásom mégis a piskótatészta készítésére esett.
Félve fogtam hozzá, hisz a Xukor csak küllemében hasonló a kristálycukorhoz, valójában egy teljesen más anyag, tulajdonképp cukoralkohol. Ebből következik, hogy a tulajdonságai teljesen mások, mint a hagyományos cukoré. Például lényegesen alacsonyabb az olvadáspontja, és egyáltalán nem karamellizálódik, szirupnak sem alkalmas.
Úgy gondoltam, hogy a szétválasztásos módszerrel próbálkozom, azaz másképp készítem, mint egyébként szoktam. Míg a hagyományos piskótához egyáltalán nem kell sütőpor, a Xukorral készítetthez tettem egy kávéskanállal. Az eredménnyel elégedett vagyok, de tapasztalatom szerint gondosabban kell dolgozni vele, mint a hagyományos változattal.
2012. június 9., szombat
Csülök római tálban
Mi nagyon szeretjük a csülköt. Többféle módon süthető, de szerintem akkor a legfinomabb, ha saját gőzében a sütőben sül-párolódik remegős puhára. Véteknek tartom az előfőzést.
Erre kiváló a fedeles cserépedény. Ez a gyönyörű darab régi már. Akkor még római tálnak nevezték, mostanában pataki tál, de láttam már európa tálnak is hirdetni.
Ez a római tál belül mázas, amely a tisztántartást nagyon megkönnyíti, kívül gyönyörű kézzel festett motívumok díszítik, és nagyméretű, így nemcsak a hús, hanem a köret is kényelmesen megfér benne.
Feliratkozás: Bejegyzések (Atom)