Túrós barackos süti

Nagyon finom egyszerű sütemény, a túrótortához hasonló. Egyáltalán nem diétás, így ritkán kerül nálunk asztalra. Az alább megadott mennyiség jó nagy adag, ezt vendégváráshoz ajánlom.
Tortaformában is megsüthető, fele mennyiséghez 21 cm-es formát ajánlok.
Barack helyett meggyet is használhatunk.
Ha befőttből készül, akkor a gyümölcsöt le kell csepegtetni, hogy a lé ne áztassa el a tésztánkat!
Készülhet liszt nélkül csak búzadarával is. A keményítő elhagyható, de lágyságot, krémességet ad a sütinek, szerintem jobb azzal.



Hozzávalók: 32x22 cm-es tepsi, 24 db 4x7 cm-es szelethez

500 g őszibarack (magozatlanul ennyi) vagy egy konzerv őszibarack (470 g)
500 g túró
450 g 20 %-os tejföl
300 g cukor
6 L-es tojás (vagy 7 M-es)
100 g búzadara
100 g rétesliszt
1 púpos evőkanál keményítő (ez elhagyható)
2 cs. vaníliás cukor
1-2 evőkanál citromlé ízlés szerint
csipet só

Elkészítés:

  1. A tojásokat szétválasztjuk úgy, hogy a sárgája egy nagy tálba kerüljön, amiben majd az egész tészta is elfér. A sárgájákat robotgéppel fehérre keverjük a fele cukormennyiséggel és a vaníliás cukorral, hozzámixeljük a túrót, majd a tejfölt, a citromlevet, csipet sót.
  2. Beletesszük a búzadarát, keményítőt és a lisztet, krémesre keverjük. 1 órát állni hagyjuk.
  3. Bekapcsoljuk a sütőt, - 220 fok, alsó-felső sütés légkeverés nélkül - előmelegedni.
    A tepsit kivajazzuk, és rétesliszttel beszórjuk.
  4. A barackot meghámozzuk, kimagozzuk és apróra vágjuk.
  5. A tojásfehérjéhez adunk egy mokkáskanál citromlevet, a cukor másik felét, és robotgéppel selymes habot verünk. Ne legyen túl kemény, de legyen tartása.
  6. Ha a sütő bemelegedett, a tojáshabot kanállal a túrós keverékbe beleforgatjuk, majd a barackot is. A tésztát a tepsibe öntjük. Elegyengetjük a tetejét, és a sütőbe toljuk.
    5 perc múlva mérsékeljük a lángot 180 fokra, és 60 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, és ha szükséges, még 5-10 perc sütés következhet.
  7. A tésztát kivesszük, és hűlni hagyjuk. Össze fog egy kicsit esni a közepe, ezért a széleken körbevágjuk, hogy elváljon a tepsitől, hogy ott se maradjon magasabb, esetleg a széleken ujjainkkal egy kissé meg is nyomhatjuk.
  8. Ha kihűlt, téglalap alakú szeletekre vágjuk, porcukorral megszórjuk.

1 db 4x7 cm-es szelet 193 kcal
1 szelet tartalmaz:
zsír szénhidrát  fehérje
 7 g        25 g  7 g
 32 %        53 %  15 %

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

@templatesyard