Vargabéles

A béles olyan étel neve, amelyet valamivel megtöltöttek. Hogy miért Varga, hát ki tudja? Lehet egy név, de lehet foglalkozás is. Eredetére több legenda is van, mindenesetre igazi tősgyökeres erdélyi étel, amelyről a kolozsvári Darvas vendéglő volt messzeföldön híres.
Tőlük a 2. világháború alatt repülővel szállították a Gundelbe a friss vargabélest.
Az eredeti recept vékonyra nyújtott tésztából  készített metéltet ír, viszont sok helyen használnak ma már cérnametéltet helyette. Én magam is így készítve ettem 10 évvel ezelőtt egy kolozsvári kifőzdében. A tésztalapok is kétféle változatban találhatók különböző receptekben, van, aki két vajastészta lap közé tölti a tölteléket, van, ahol két réteslap szerepel. Egy tartalmas leves mögé ajánlható. Szórható porcukorral, és járhat mellé öntet is. Van, aki mazsolával is gazdagítja, én nem szoktam.
A frissen készült, langyosra hűlt változat a legfinomabb!


Hozzávalók: 9 szelet 28x28 cm-es tepsiben

500 g túró
2 dl 20%-os tejföl
4 L-es tojás vagy 5 M-es
150 g cérnametélt
50 g vaj
1 csomag réteslap
150 g cukor
2 cs. vaníliás cukor
citromlé
olaj

Elkészítés:

A cérnametéltet 2 perc alatt megfőzzük, egy szűrőbe öntjük és folyó hideg vízzel lehűtjük. Lecsepegtetés után elkeverjük az olvasztott vajjal.
A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgájából egy felet félreteszünk a kenéshez.
A tojássárgákat kikavarjuk a cukor felével. Hozzáadjuk a túrót és a tejfölt, vaníliás cukrot, pár csepp citromlét, elkeverjük. Végül a cérnametéltet is belekeverjük.
A fehérjékből kemény habot verünk a cukor másik felével. Óvatosan beleforgatjuk a túrós keverékbe.
A tepsit kiolajozzuk. Kibéleljük 3 réteslappal, a rétegek között olajjal beecseteljük a lapokat. Rásímítjuk a tölteléket, és 3 réteg réteslappal beborítjuk, amelyeket szintén rétegenként megkenünk olajjal.
A félretett tojássárgáját kevés olajjal elkeverjük, és bekenjük vele a tetején lévő réteslapot.

Sütés 200 fokra előmelegített sütő, alsó-felső sütés légkeverés nélkül, melyet 10 perc múlva 180 fokra mérsékelünk, kb. 40 perc.

1 szelet 417 kcal
1 szelet tartalmaz:
zsír szénhidrát  fehérje
 18 g        45 g  18 g
 38 %        45 %  17 %






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

@templatesyard