Pihepuha tejeskifli


Ebből a tésztából tetszés szerinti nagyságú kiflit készíthetsz. Én most arasznyi hosszú, duci kifliket csináltam. 24 db lett. Nagyobb kiflikhez a tésztát két cipóra oszd, ne háromra, ha 8 felé vágod 16 nagy kiflit kapsz, még nagyobb kiflihez pedig a cipót hatfelé vágva 12 db-ot kapsz. Teljesen puhák lesznek, még a héja sem túl ropogós, ez a tej miatt van.
Időben fogj hozzá, mert a kelesztési időket ki kell várni!


Hozzávalók: ez kb. 950 g összsúlyú kifli lesz

250 g finomliszt
250 g rétesliszt
2 dkg élesztő (vagy egy zacskó szárított)
1 evőkanál tejföl (ha  nincs, natúr joghurt is jó)
kb. 2,5-3 dl kézmeleg zsíros tej
1/2 dl olaj vagy olvasztott zsír vagy 50 g lágy vaj,
1egész tojás + 1 sárgája a kenéshez
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
1 kávéskanál őrölt kömény


Elkészítés:

1 teáskanál lisztet, a cukrot 1 dl kézmeleg tejben elkeverjük, beletesszük az élesztőt, hagyjuk beindulni.
A liszteket dagasztógépbe vagy kenyérsütő gépbe rakjuk, mehet bele a só, tojás, zsiradék, tejföl, kömény, az élesztő. Elindítjuk a dagasztást. Ha összekeveredett, fokozatosan hozzáadunk még 1,5 dl tejet is (csak kézmeleg legyen). Összedagasztjuk. Közben figyeljük, ha a tészta kemény, hozzáadjuk a fél deci tejet is. Nem ragadós, de puha tésztát kell kapni. 10 perc dagasztás után 5 perc pihenő, majd újraindítjuk a dagasztóprogramot, még egyszer megdagasztjuk. Ezután légmentesen lefedve 3-szorosára hagyjuk kelni. Ne felejtsük el a kenyérsütő gépet kikapcsolni, mert túlmelegítheti a tésztánkat!
Ezután a tésztát lisztezett lapra kiszedjük és 3 egyenlő cipót mérünk belőle. (Kb. 300 g-osak lesznek.)
5 perc pihentetés következik. Ezalatt a tepsiket zsiradékkal vékonyan megkenjük.
A cipókat egyenként kör alakúra nyújtjuk, kb. fél centi vastagra, 8-8 körcikkre vágjuk, és a szélesebbik oldalán kezdve a cikkeket feltekerjük. Áttesszük a tepsire úgy, hogy a tésztavégek alulra kerüljenek. Kicsit meggörbítjük a végeket. Ha a formázással megvagyunk, frissentartó fóliával, vagy nylonnal lefedjük, hagyjuk duplájára kelni.
Egy tojássárgáját keverjünk ki egy teáskanál tejjel.
A sütő aljára öntsünk 1 dl vizet, és kapcsoljuk be 120 fokra.
Ha a kiflik megkeltek, a tetejüket a tojással megkenjük, és a gőzös sütőbe toljuk. A hőmérsékletet 200 fokra emeljük. Alsó-felső sütéssel, légkeverés nélkül sütjük kb. 20 percig. Ekkor a sütőt résnyire kinyitjuk egyszer, hogy a gőz távozzon. Bekapcsoljuk a légkeverést is, és a kifliket aranysárgára sütjük.

Ha két tepsi kiflink van, akkor a 2. adag előtt kinyitva, lekapcsolva hűtsük vissza egy kicsit a sütőt (kb. 5 perc), majd vizet öntve az aljába, ugyanúgy sütjük, mint az első adagot.

Az összes mennyiség energiatartalma: 2540 kcal

1 darab 106 kcal (24 db esetén)
1 db tartalmaz:
zsír szénhidrát  fehérje
 3 g        16 g  3 g
 28 %        61 %  11 %

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

@templatesyard