Csülök pékné módra kacsasütőben


Egyszerűen elkészíthető, felséges étel. 3 órán keresztül sütjük, így, ha 9-kor nekilátunk, pontban délben asztalra kerülhet. Nem kell a csülköt megfőzni, így minden ízanyaga bennemarad.
Sütöttem már tepsiben, római tálban, de mióta kipróbáltam a kacsasütőben sütést, sohasem készítem másban. A legjobb végeredményt kapom így. Kacsasütőben sütve az eredmény szétomló puhaságú hús, elropogtatható bőr, a tetején pirult puha krumpli, és az edény alján némi szaft.



Hozzávalók: 6 személyre

3 kicsontozott első csülök (ez kb. 1,8 kg hús)
1,5 kg burgonya
1 púpos evőkanál sertészsír (esetleg libazsír, kacsazsírt ne!)
2 fej vöröshagyma
6-8 gerezdfokhagyma
1 nagy babérlevél
1 teáskanál szemes bors
1 kávéskanál szárított kakukkfű (elhagyható)

1/2 dl barna sör (ha nincs, világos is lehet)

Elkészítés:
A zsírral kikenjük vastagon a kacsasütőt. A csülköket a nem bőrös felén besózzuk, és fél órát állni hagyjuk. Ezután a húsokat bőrös felükkel lefelé a kacsasütőbe fektetjük, körbevesszük a felkarikázott vöröshagymával és a fokhagymagerezdekkel. Beletesszük a borsot, megszórjuk a kakukkfűvel, mellédobjuk a babért is.
A sütőt alsó felső sütés légkeveréssel 200 fokra állítjuk és a lefedett kacsasütőt behelyezzük. Ha a sütés beindult, kb. fél óra múlva, átállítjuk alsó-felső sütés légkeverés nélkül 160 fokra. Így sütjük 1 órán át.
Ha letelt, a csülköket a nem bőrös felükre fordítjuk, és újabb egy óráig lefedve sütjük.
Meghámozzuk a krumplit, a kisebbeket egészben hagyjuk, a nagyobbakat kettévágjuk. Megszórjuk sóval.
Miután a csülök már 2,5 órán át sült, a fedőt levesszük, és a krumplit a csülökdarabok alá berakosgatjuk a hús szaftjába. A sütőt felső grillsütésbe 180 fokra állítjuk, és fedő nélkül sütjük tovább.
Közben 5-8 percenként a csülök bőrét a sörrel ecsetelgetjük. A bőrt nem szabad lével locsolgatni, csak sörrel kenegetjük. Addig sütjük így, amíg a bőr pirosra, apró hólyagosra, ropogóssá nem sül. Ezalatt a krumpli is meg fog puhulni. (Ez kb. még félóra.)

Savanyúsággal, párolt káposztával adhatjuk az asztalra.

Ez itt az omlósra párolódott csülök, a krumpli hozzáadásakor:


És a sütés végén:


1 adag 1211 kcal
1 adag tartalmaz:
zsír szénhidrát  fehérje
 87 g        48 g  53 g
 66 %        16 %  18 %

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

@templatesyard