Bácskai rizseshús


Hozzávalók: 6 adag

50 dkg sertéshús (comb, lapocka vagy tarja)
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 zöldpaprika vagy kápia
2 paradicsom (vagy 1 evőkanál sűrített paradicsom)
1-1 csapott kávéskanál őrölt kömény és őrölt bors
1 evőkanál pirospaprika
2 evőkanál zsír (vagy 4 evőkanál olaj)
opcionálisan csípős paprika

25 dkg rizs

Elkészítés:
Mérjük meg bögrével a rizs térfogatát, hogy majd tudjuk, mennyi vizet tegyünk hozzá a végén.
Tulajdonképp először főzünk  egy lecsós pörköltöt.
A hagymákat és a paprikákat apróra vágjuk, és a zsiradékon elkezdjük pirítani, pár perc múlva hozzáadjuk a paradicsomot. Ezt gyakori kevergetéssel 5 percig pirítjuk közepes hőn. Hozzáadjuk a felkockázott húst, és ezzel is pirítgatjuk még 5 percet (fehéredésig). Beleöntünk 1 dl vizet, hozzáadjuk a borsot, köményt, lefedjük, és addig főzzük, míg a hús megpuhul. Ezután elkeverjük a pirospaprikával és teszünk bele annyi sót, amely a húshoz és a rizshez is elég. Beletesszük a megmosott rizst, és annyi vizet öntünk még hozzá, amennyi a rizs térfogata volt. Fedjük le, forraljuk fel, és 10 percig főzzük, ezután levesszük a hőt takarékra, és 20 percig hagyjuk párolódni. Ellenőrizzük a rizs megpuhult-e, kell-e még hozzá löttyintésnyi víz. Majd fedjük le újra, és főzés nélkül hagyjuk még tálalás előtt is egy negyedórát állni.

1 adag 329 kcal
1 adag tartalmaz:
zsír szénhidrát  fehérje
 9 g        37 g  22 g
 26 %        46 %  27 %


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

@templatesyard