Klasszikus gombás tokány csirkéből

A klasszikus gombás tokány receptemet használtam. Használhatunk sertés vagy marhahúst, sőt nyulat is, de ha nagyon gyorsan szeretnék egy ebédet összeütni, akkor csirkemellből készítem. Mindenestől elkészül fél óra alatt. Tészta, rizs, tört krumpli, nokedli, tarhonya lehet a kísérője.


Hozzávalók: 4 adag

1 nagy páros csirkemellfilé
1 kis fej vöröshagyma
1 nagy gerezd fokhagyma
5 dkg füstölt szalonna
negyed paradicsom (vagy 1 kávéskanál püré)
só, bors, csipet majoránna, petrezselyemzöld
25 dkg gomba
kevés zsír (diónyi)
1 csapott evőkanál liszt
1-2 evőkanál tejföl

Elkészítés:

A csirkemellet csíkokra vágjuk, a gombát megmossuk és felaprítjuk. A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. A szalonnát apróra felkockázzuk. A paradicsomot 3 darabba vágjuk.
A zsírt a szalonnával feltesszük pirulni, ha kiolvadt, pár perc múlva rátesszük a vöröshagymát, és a paradicsomot, megpároljuk. Hozzáadjuk a fokhagymát és a húst, a hőt erősebbre vesszük, és kissé lepirítjuk. Fedőt teszünk rá, és saját levében sütjük 15 percig. Ha szükséges, 1 löttyintés víz mehet alá, de használhatunk kevés száraz fehérbort vagy rosét is. Ekkor rádobjuk a gombát, átkeverjük, sózzuk, borsozzuk, mehet bele a majoranna is. Tovább rotyogtatjuk 10 percig. Közben a lisztet kevés vízzel csomómentesre kavarjuk, és a tokányra öntjük folytonos kavarás közben. A tejfölt is hozzákeverjük. Vízzel beállítjuk a megfelelő sűrűséget, és pár perc alatt összeforraljuk. Tálalás előtt petrezselyemzölddel megszórjuk.

Amíg az alap a hússal fő, az alatt a 15 perc alatt a nokedli is elkészíthető. Így összességében kb. félóra alatt megfő az egész főfogás. ---> Így készíts nokedlit.

1 adag 305 kcal
1 adag tartalmaz:
zsír szénhidrát  fehérje
 18 g        7 g  27 g
 54 %        10 %  36 %

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

@templatesyard