Töki pompos

A töki pompos fesztiválok és vásárok jellegzetes étele. Készítsünk otthon is, mert mindenki imádja. Időigényes, de nem munkaigényes étel, az időt a tészta dagasztása és kelése viszi el. Vendégvárónak  vagy buliba is kitűnő, előre megsüthető, akár nagy adagban is. Tálalás előtt csupán melegíteni kell, ezt a forró sütőben pár perc alatt megtehetjük, több tepsi esetén is.
A töki pompos a magyar változata egy elzászi hagyományos ételnek, amelyet Nyugat-Európa szerte ismernek, elzászi pizza avagy flammkueche a neve. A különbség, hogy a magyar változat sima helyett krumplis kelt tésztából készül, vastagabbra sütjük, és a tejföl+sajt helyettesíti a krémes túrósajtot, amit Sahnequark-nak hívnak (valamilyen kvargliféle).



Hozzávalók: 1 nagy tepsi kb. 30x40 cm-es, 6 nagy szelet

A tésztához:
400 g kenyérliszt (vagy fele-fele arányban kevert finomliszt és rétesliszt)
1 közepes főtt krumpli összetörve (vagy 1 púpos evőkanál krumplipehely)
2 dl langyos víz (vagy krumpli főzőleve)
1 teáskanál cukor
2 teáskanál só (nem púpos)
2 evőkanál étolaj
20 g (2 dkg) friss élesztő (vagy 1 zacskó szárított)

A tetejére:
50 g reszelt sajt
1 nagy gerezd fokhagyma
1 nagy tejföl (450 g-os) ne sajnáljuk a tejfölt
1 közepes lilahagyma (normál vöröshagyma is jó)
200 g kolozsvári húsos szalonna (bacon)
só, bors


Elkészítés:
A krumplit kockára vágjuk, megfőzzük, megtörjük és langyosra hűtjük.
A kézmeleg vízben feloldjuk a cukrot, elkeverjük egy teáskanál liszttel és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk, hogy az élesztő felfusson, elinduljon.
A lisztet kimérjük, belekeverjük a sót, a főtt krumplit. (Ha krumplipelyhet használunk, azt előzőleg egy dl kb. 50 fokos vízben áztassuk meg!) Hozzáadjuk az olajat, és az élesztős vizet. Összekeverjük, és megdagasztjuk. (Kenyérsütőgép, habverő dagasztóspirál vagy fakanál segítségével). Közepesen puha, nem ragadós, homogén tésztát kell kapnunk. Ha szükséges, adjunk hozzá még kevés vizet. A tálat lefedjük, és a tésztát háromszorosára kelesztjük.


A kelés ideje alatt előkészítjük a rávalókat. A fokhagymát felaprítjuk, a lilahagymát felébe vágjuk, és vékonyan felszeleteljük. A szalonnát apróra felkockázzuk. A sajtot lereszeljük.
A tejfölt krémesre keverjük a sóval, borssal és a fokhagymával.


Ha a tészta megkelt, kinyújtjuk tepsi méretre, és a tepsibe helyezés után nylonnal vagy fóliával lefedjük, hagyjuk ismét kelni kétszeresére. Addig a sütő aljába 2 dl vizet öntünk (vagy edényben behelyezzük), és 110 fokra előmelegítjük. A tepsit a gőzös sütőbe rakjuk, a hőt 200 fokra emeljük, és elősütjük a tésztát 200 fokon alsó-felső sütéssel légkeverés nélkül, kb. 20-25 percig. Ne piruljon meg!
Ezután kivesszük, tejföllel megkenjük, rászórjuk a sajtot, hagymát és szalonnát.


A sütőből kiengedjük a gőzt (vagy kivesszük az edénykét). A pompost betesszük a sütőbe, és 200 fokon felső grill+légkeveréssel pirosra sütjük. Kb. 5-10 perc. (Hagyományos sütő esetén tovább sütjük 220 fokon, míg egy kicsit megpirul).

1 szelet 710 kcal
1 szelet tartalmaz:
zsír szénhidrát  fehérje
 43 g        59 g  19 g
 55 %        34 %  11 %




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

@templatesyard