Paradicsomos húsgombóc

Egy finom egytálétel, amelyet könnyű megfőzni, és a gyerekek is szeretik. Ami megmarad, lefagyasztható.



Hozzávalók:

A gombócokhoz:
750 g darált hús (nálam lapocka vagy vegyes apróhúsból)
150 g rizs
4 kávéskanál só (15 g)
1 vöröshagyma kb. tojás nagyságú (30 g)
1/2 kávéskanál bors
1 evőkanál pirospaprika (nem púpos)
1 tojás

A mártáshoz:
4 evőkanál liszt (80 g)
7,5 dl dobozos sűrű paradicsomlé (vagy megfelelő sűrített paradicsom)
1 kávéskanál só
75-100 g cukor ízlés szerint (4-6 evőkanál)
kis szelet zeller vagy zellerzöld
2 vastag karika zöldpaprika (elhagyható)

Elkészítés:

A rizst 5 perc alatt lobogó vízben roppanósra megfőzzük, leszűrjük, kihűtjük.
A darált húshoz adjuk a sót, borsot, pirospaprikát, az apróra vágott vöröshagymát és a tojást. Összegyúrjuk. Legvégül  hozzáadjuk a rizst, és belekeverjük.

A paradicsomot felengedjük vízzel, hogy 1,5 l legyen összesen. Hozzáadjuk a sót, zöldpaprika karikákat és a zellert. Felforraljuk.
A húskeverékből gombócokat formázunk (a tojásnál kicsit nagyobbakat, ebből a mennyiségből 15-18 db lesz). Egyenként beleeresztjük a lébe, közepes lángon forralva 30 perc alatt megfőzzük.
A gombócokat egy tálba kiszedjük. A zellert eltávolítjuk.
A lisztet egy kis tálkában kevés vízzel csomómentesre keverjük és a paradicsomlébe öntjük. 5 percig forraljuk kevergetve. Végül a cukrot is belefőzzük.
A gombócokat visszahelyezzük a mártásba.

Főtt krumplit adhatunk mellé, de enélkül, friss kenyérrel is fenséges.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

@templatesyard