Hozzávalók átszámítása - tepsi méretek eltérése

Elnézést kérek azoktól, akiknek az átszámítás alapból megy. Ők ne olvassanak tovább.

Ha olvasol egy süti receptet, az írója valószínűleg mindig ugyanabban a tepsiben süti meg, ami neki van. Neked viszont teljesen másmilyen a tepsid, esetleg többet vagy kevesebbet akarsz sütni. Számítsd ki, mennyi hozzávaló kell. Nem bánod meg, ha megteszed, a te sütid is ugyanolyan jó lesz, mint a receptben. Persze ehhez az kell, hogy a receptben megadják, az ott leírt mennyiség mekkora tepsiben sült. Sajnos ez nem szokás még mindig. Az pedig bosszantó, ha saját magunknak kell kitalálni és próbálkozni. A jó recept egyik elengedhetetlen tulajdonsága, úgy van leírva, hogy rögtön elsőre sikerül reprodukálni.
No ha szerencséd van, és a recepted megadja a tepsi méretét (a közepes szó az NEM méret megadás!), akkor számold ki azt a szorzót, amivel minden hozzávalót megszorozva megkapod, mennyit tegyél a hozzávalókból.

Pl. A recept 23x38 cm-es tepsit ír, neked pedig mondjuk 31x31 cm-es van.
23x38=874
31x31=961

A szorzót úgy kapod, hogy a te számodat elosztod az övével:
961/874=1,099 azaz kb. 1,1

Tehát a szorzót így számoljuk: tied osztva az övével és kerekítünk.

Ez nem nagy eltérés, tehát a lisztet, vajat vagy folyadékot ennyivel szorozd meg. De mit tegyél a tojással?
Tegyük fel, a receptben 2 tojás volt.
1,1x2=2,2 tojás
1 tojás kb. 50 g
Kalkulálj így: tegyél most is két tojást, a hiányzó tojásmennyiség helyett pedig adj tejfölt (a tejföl remek tojáshelyettesítő), vagy növeld a folyadék mennyiségét ennyivel.
Természetesen ilyen pici szorzónál akkor sem történik nagy baj, ha egy az egyben követed a receptet, de azért a te sütid már egy kicsit laposabb lesz.

Nagyobb jelentősége van a méretnek kerek formák esetén.
Ha a receptben pl. 20 cm-es tortaformára adottak az adagok, és nekünk 22 cm-es van, akkor hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ez szinte ugyanakkora.
A számoláshoz a kör területképletét használva az eltérés:
20x20x3,14=1256
22x22x3,14=1519,76

A szorzó: 1,2 és ez már jelentős eltérés.

Gondolom többen azt gondoljátok, felesleges ez a számolgatás. Higyjétek el, érdemes. Nem akarsz egy süteményt úgy kipróbálni, hogy két-három próbálkozás után derüljön ki, pontosan hogyan és mennyi kell nálad. Azt szeretnéd, elsőre sikerüljön. Sütinél fontos a pontos adagolás, számolj és használj mérleget is. Sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

@templatesyard