Ezt a pitét más gyümölccsel is megsüthetjük, őszibarack helyett tehetünk bele sárgabarackot, meggyet, körtét, egrest, epret, málnát stb.
Meggy esetén csokis pudingot is használhatunk.
Télen befőttel is készülhet, ekkor a keményítőből tej helyett a befőtt levével is főzhetjük a pudingot.
A mák lehet darálatlan is, ilyenkor az egész mákszemek ropognak a pitetésztában.
Én kerek piteformában vagy 20x30 cm-es lapos jénaiban szoktam sütni.
Hozzávalók: 20x30 cm-es tepsihez, vagy 25 cm átmérőjű kerek piteformához
Tészta:
200 g finomliszt
50 g mák (darált vagy darálatlan is lehet)
70 g cukor
100 g vaj
1 tojás
1 evőkanál tejföl
csipet só
fél csomag sütőpor
Töltelék:
500 g őszibarack (télen befőttből)
40 g keményítő + 1 csomag vaníliás cukor (v. egy csomag vaníliás pudingpor)
4 dl tej
4 evőkanál cukor
A sütőt 200 fokra előmelegítem.
A vajat elmorzsolom a mákos, sütőporos lisztben, hozzáadom a többi hozzávalót, és összegyúrom. Kétfelé osztom.
Az egyiket kinyújtom és kibélelem a forma alját úgy, hogy a peremre is jusson.
A másik lapot szintén kinyújtom, ez kerül majd a tetejére.
Az őszibarackot elszeletelem.
Megfőzöm a vaníliás pudingot.
A barackot elosztom a tésztán, ráöntöm a forró pudingot. Ráborítom a felső tésztalapot (nyújtófára feltekerem, és rágörgetem.)
A tetejét villával megszurkálom, beteszem az előmelegített sütőbe.
Szeletelés előtt kihűtjük.
Sütés:
Alsó-felső sütés légkeverés nélkül.
15 percig 200 fokon + 20-25 percig 170 fokon.
Köszönjük a receptet! Innen jött az inspiráció a jostás pitéhez: a blogon található írtófinom almáspite tésztája lecukrozott jostával és "Anya főztje" vaníliapudinggal. ISTENI lett. :D
VálaszTörlés@Névtelen
VálaszTörlésNagyon örülök! A jostát én is imádom.