Szilvás rétes

Nagyon finom, gyors és olcsó sütemény a rétes. Tésztájának készítése némi gyakorlatot és ügyességet igényel, de ma már legtöbbször kész réteslapból készítem ezt a hagyományos süteményt, így rövid idő alatt elkészülhet. A töltelékek száma végtelen, akárcsak a palacsinta esetében.



Hozzávalók:

1 csomag 8 rétegű réteslap
1/2 kg szilva
4 evőkanál durvára reszelt kekszmorzsa (esetleg zsemlemorzsa)
2-3 evőkanál cukor
őrölt fahéj
olvasztott zsír vagy vaj, esetleg olaj

Elkészítés:

A szilvát kimagozom, nyolc darabba vágom őket. Összekeverem a cukorral és 1 kávéskanál fahéjjal.
A sütőt előmelegítem 200 fokra.
Egy réteslapot leválasztok, olvasztott vajjal bekenem, ráteszem a másik lapot, azt is lekenem, így járok el 4 lappal. A másik 4 lapot is ugyanígy bekenem, és egymásra rakom. 2 rúd rétest készítek, 4-4 lapból.
A réteslapok egyik szélén egy csíkban megszórom keksz morzsával, erre a csíkra halmozom a szilva felét, eligazgatom, ismét szórok rá morzsát, majd szorosan feltekerem úgy, hogy a széle a rúd aljára essen. A másik rudat ugyanígy készítem.
A két rétesrudat egy kikent sütőlapra helyezem, a tetejüket lekenem olvasztott vajjal, és beteszem a sütőbe. Aranybarnára sütöm.
Még melegen, nagyon éles késsel ferde vágással felszeletelem. Porcukorral megszórom.


2 megjegyzés:

  1. Szia!Megtennéd, hogy megírod, hogy Te hogyan készíted a rétestésztát! Köszi Ildikó vagyok csak a férjem címéről írtam ;)

    VálaszTörlés

@templatesyard