Pilóta keksz házilag



Az alábbi mennyiségből kb. 1 kg kekszet lehet sütni, amely kb. 40 db-ot jelent, a mérettől függően. Az alapanyagok ára épp azonos – talán egy-kétszáz forinttal kevesebb, mintha megvásárolunk 1 kg kekszet. Természetesen a ráfordított idő és fáradság “pluszban” van. Úgy gondolom, remek ajándék is lehet, pl. süthetünk monogrammos kekszet. A mintázást a tészta gyönyörűen megtartja, lehet rá bátran sütipecsétekkel dolgozni. A vajtartalom miatt hűvös helyen kell tárolni (zárt dobozban), így egy-két hétig biztosan avasodásmentesen eláll, megőrzi a minőségét.



Nem utolsósorban nem használtam pótlékanyagokat, ebben tényleg vaj, tojás stb. van. Az eredmény: pilóta de luxe.



Elkészítési idő: 2 óra.

Tészta:
300 g finomliszt
200 g vaj
100 g porcukor
25 g porkakaó
1 tojás
csipet só

A lisztet elkeverjük a porcukorral, csipet sóval, majd hozzáadjuk a lágy vajat, és alaposan összedolgozzuk. A morzsalékos tésztához adjuk a villával összehabart tojást is, és egyneművé gyúrjuk. Ezután elfelezzük, és az egyik felébe beledolgozzuk a kakaót is.  A két tésztagombócot letakarjuk, és hűtőszekrényben 1 órát pihentetjük.
A tészta összeállítását egy robotgéppel (keverő vagy aprítókés segítségével) pár perc alatt elvégezhetjük. Ekkor nem kell sem a vajat lágyítani, sem a tojást elhabarni.



 
 




Krém:

100 g finomra darált törökmogyoró (nem amerikai mogyoró)
100 g porcukor
2  kávéskanál keményítő
100 g magas kakaóvajtartalmú étcsoki (nem magas kakaótartalmú!)

Amíg a tészta pihen, száraz serpenyőben pirítsuk meg a törökmogyorót, hagyjuk kihűlni. Diódarálóval daráljuk le (barna héjával együtt). Adjuk hozzá a porcukrot és a keményítőt, és egy elektromos darálóban még őröljük a lehető legfinomabbra. (Ha nincs elektromos darálónk, akkor a krémben egy kicsit darabosabb lesz a mogyoró, ez egyáltalán nem baj, az íze és állaga megfelelő lesz.)
Olvasszunk fel mikróban 100g étcsokoládét. Kifejezetten NE a magas kakaótartalmút vegyünk! 50%-os megfelelő (pl. Szerecsen). Az olvasztott csokiba 2-3 részletben keverjük bele a cukros-mogyorót. A vége felé már szinte gyúrni kell, de fel fogja venni. Dolgozzuk homogénre. Egy jól formázható, gyúrható nugátmasszát kell kapnunk.



Sütés:

A sütőt 180 fokra melegítjük. Először a világos tésztával dolgozunk. Két részletben kinyújtjuk 2 mm vastagra, és 4,5 cm-es köröket szaggatunk (pl. pogácsaszaggatóval, vagy egy vékonyfalú pohárral). A tészta alá lisztezni kell, de mindig csak keveset. A hulladékot ismét összegyúrjuk, és szaggatjuk. Ha van sütipecsétünk, akkor szaggatás előtt kell használni. Ha nincs, hagyhatjuk minta nélkül, vagy egyéb módon mintázzuk. Egy tortalapáttal sütőlapra tesszük és kb. 8-10 perc alatt megsütjük. Vigyázat, könnyen megég! Ugyanezt a kakaós tésztával is végigcsináljuk.



Töltés:

A nugátmasszából kis golyót formázunk, kicsit meglapítjuk, ráhelyezzük egy kakaós korongra, lefedjük egy világos koronggal, és óvatosan összenyomjuk, laposra.

5 megjegyzés:

  1. Nagyon jó recept, szépek lettek a kekszeid! Azt hiszem, az óvodai farsangra megsütöm! :)

    VálaszTörlés
  2. De jó, ez szuper! El is mentettem. Megsütöm majd diabetikus verzióban. Köszi az ötletet :)

    VálaszTörlés
  3. www.hatvan.hu
    www.hatvanonline.hu
    www.ocsa.hu

    VálaszTörlés
  4. Szia, megcsinaltam tegnap. Nagyon finom a teszta es a toltelek is, Ellenben a toltelek nem ragasztotta össze a ket felet... Esetleg több csoki, v kis vaj, v tejszn? ;-) Köszi szépen.

    VálaszTörlés
  5. @Mucus
    Ha kicsit több lett a mogyoró, előfordulhat.
    Vagy mostanában 90 g-os egy tábla csoki, esetleg ez az oka?
    Ilyenkor pár csepp tejszínnel lazítható.
    Vagy nagyon meghűlt már a töltelék, megszilárdult a csoki. Töltés előtt pár másodperc mikrózással lágyítható.

    VálaszTörlés

@templatesyard